slider, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Χωρίς αυτοδυναμία της ΝΔ η χώρα θα οδηγηθεί σε ακυβερνησία

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA δίνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως τα περί εκλογών τον Δεκαπενταύγουστο, εάν δεν λάβει αυτοδυναμία, δεν είναι απειλές, αλλά μια διαπίστωση, καθώς τα μικρότερα κόμματα δεν εμφανίζονται έτοιμα να συνεργαστούν με τη ΝΔ: «Ζητώ ισχυρή εντολή για να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου. Μόνο μια ισχυρή ΝΔ θα εξασφαλίσει σταθερότητα και την εφαρμογή του προγράμματός μας. Έκανα μια αυτονόητη παρατήρηση, ότι εάν δεν λάβουμε αυτοδυναμία, θα πάμε σε εκλογές άμεσα με απλή αναλογική. Έκανα μια απλή διαπίστωση. Δεν έχω ακούσει άλλο κόμμα να λέει ότι θα ενδιαφερόμουν να στηρίξω κυβέρνηση συνεργασίας. Η μόνη σίγουρη λύση για να έχει ο τόπος ισχυρή κυβέρνηση είναι ο κόσμος να εμπιστευτεί τη ΝΔ».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η ΝΔ θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της, και διαμήνυσε πως «η ισχυρή εντολή που ζητάει, είναι εντολή διαπραγμάτευσης και με τους δανειστές».

«Έχουμε εξηγήσει πως θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν είπαμε ότι όλα θα γίνουν από την πρώτη στιγμή. Έχουμε πει επίσης πως δεν πρέπει να προχωρήσει η λογική των υπερπλεονασμάτων. Έχουμε μιλήσει για στοχευμένες περικοπές δαπανών σε μια σειρά από τομείς, όπως η Υγεία. Έχουμε μιλήσει για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Η ισχυρή εντολή που ζητάω, είναι και μια εντολή διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους για να τους πείσω ότι η μείωση των στόχων για το πλεόνασμα θα ωφελήσει την οικονομία. Αλλά έχουμε ήδη πείσει ήδη τις αγορές. Καθώς έχει αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού», είπε χαρακτηριστικά.

Διέψευσε επίσης μετ’ επιτάσεως το ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όχι, δεν υφίσταται κανένα τέτοιο ζήτημα».

Σχετικά με το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε: «Δεν έχω δει 19.000 προσλήψεις για τις οποίες μιλάει ο κ. Τσίπρας. Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί. Δεν μπορούμε όμως από τη μία στιγμή στην άλλη να πάμε σε ένα πλαίσιο προσλήψεων μεγαλύτερο από τις αποχωρήσεις. Θα συγχωνεύσουμε δομές, θα περιορίσουμε τους γενικούς γραμματείς, θα καθορίσουμε αριθμό μετακλητών για κάθε υπουργό, και μια συστηματική προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος του κράτους, εκεί που δεν είναι απολύτως απαραίτητο».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε πως είναι στις προθέσεις του να διατηρηθεί το επίδομα προς τους συνταξιούχους, αλλά αυτό θα κριθεί από τα εάν η οικονομία πιάσει τους στόχους για ανάπτυξη ύψους 4%. Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος πως αυτός ο στόχος θα πιαστεί: «Δεν έχουμε στο σχέδιο μας να αλλάξει η προκαταβολή φόρου γιατί θα επηρεάσει αρνητικά τον προϋπολογισμό. Μου κάνει εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας επιμένει στις μειώσεις φόρων, ενώ δεν μιλάει για τη ζημιά που έγινε στην οικονομία με το δημοψήφισμα. Και πληρώνουμε ακόμα αυτές τις επιπτώσεις στην οικονομία. Το μείγμα πολιτικής στο τρίτο μνημόνιο, ήταν 82% φόροι, 18% περικοπή δαπανών. Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και η αύξηση δαπανών στο Δημόσιο ήταν επιλογή του κ. Τσίπρα και δεν απολογήθηκε γι’ αυτό. Εμείς λέμε ότι για το 2019 δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές, γιατί το επίδομα στους συνταξιούχους δόθηκε το Μάιο. Όταν κάναμε τις προβλέψεις μας λαμβάνουμε υπόψη τα νούμερα του Γενικού Λογιστηριού του Κράτους. Άλλα τα δημοσιονομικά με 2% και άλλα με 4% ανάπτυξη. Θέλουμε ένα σταθερό βοήθημα προς τους συνταξιούχους, στο τέλος κάθε χρόνου και όχι το Μάιο, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Πρόθεσή μου είναι να διατηρηθεί το επίδομα στους συνταξιούχους, αλλά θα το δούμε με την πορεία της οικονομίας, αν δηλαδή πετύχουμε το στόχο για την ανάπτυξη της οικονομίας [4%]. Θα πιάσουμε το στόχο για ανάπτυξη και οι συνταξιούχοι θα πάρουν το επίδομα».

Για τα εργασιακά, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαστρεβλώνει τα όσα λέει. «Μίλησα για επταήμερη λειτουργία, ποτέ για επταήμερη εργασία. Δεν θα συμμετέχω σε προπαγάνδα fake news του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύμβαση Παπαστράτος είναι μια τέτοια περίπτωση. Είναι καλό για εργαζόμενο και επιχείρηση και αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Αν πάτε σε αυτές τις εταιρείες οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι. Αν δεν ήταν δεν θα υπέγραφαν. Λέμε ξεκάθαρα ότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο και οι ποινές θα είναι αυστηρότερες».

Στρέφοντας το βλέμμα του στο νέο Ποινικό Κώδικα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αλλαγές. «Υπάρχει ο κίνδυνος καταδικασμένοι τρομοκράτες να βγουν, κάνοντας χρήση της ευνοϊκής διάταξης για κατ’ οίκον κράτηση. Θα επανέλθουμε σε διατάξεις αντίστοιχες με αυτές που είχαμε πριν».

Για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν έκρινε τις προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά τη διαδικασία με την οποία ορίστηκε η ηγεσία του Αρείου Πάγου. «Μια απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλέξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αυτό το λέει το Σύνταγμα. Δεν θα αποκαλύψω από τώρα τις επιλογές μου. Θα το δείτε όταν έρθει η ώρα».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η σωφρονιστική πολιτική θα πάει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συνεπακόλουθα και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα υπάγονται εκεί. Στρέφοντας συνολικότερα το βλέμμα του στην ασφάλεια, ο ίδιος δεσμεύτηκε πως θα ενισχυθεί η αστυνομία. «Πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά της. Να προστατεύσουμε τους ίδιους τους αστυνομικούς. (…) Είναι πολιτική κατεύθυνση η ασφάλεια και προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση η ασφάλεια. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Η ομάδα ΔΙΑΣ πρέπει να ενισχυθεί. Και οι αστυνομικοί πρέπει να βγουν από τα Αστυνομικά Τμήματα. Θα ενισχύσουμε τις περιοχές που έχουμε περισσότερες ανάγκες. Επιβράβευση των διοικητών αστυνομικών τμημάτων που πηγαίνουν σε δυσμενείς περιοχές. Και τους μάχιμους. Να επιβραβεύσουμε αυτούς που κάνουν τη δύσκολη δουλειά στο δρόμο».

Στα θέματα της Υγείας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε πως η κατάσταση «στα δημόσια νοσοκομεία δεν ανταποκρίνεται σε σύγχρονο κράτος». «Αντί να πάμε να αγοράσουμε μαγνητικούς τομογράφους ας πάμε να αγοράσουμε υπηρεσίες. Το κράτος να αγοράζει αριθμό εξετάσεων. Δεν κάνουμε μαγνητική για ψύλλου πήδημα», είπε.

«Το ζήτημα δεν είναι μόνο τι κάνουμε στα νοσοκομεία. Για εμάς είναι και ένα τολμηρό πρόγραμμα ως προς τη πρόληψη. Θέλω προληπτικές εξετάσεις για μια σειρά από καρκίνους που ξέρουμε ότι αν εντοπιστουν σώζουν ζωές. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην υγιεινή ζωή, στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Θα το κάνω με απόλυτη αυστηρότητα ξεκινώντας από τη Βουλή. Δεν υπάρχει κανείς λόγος επαναλαμβανόμενες συνταγές να μη γράφονται σε ετήσια βάση ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι», ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν θα επιστρέψει το εισιτήριο στα νοσοκομεία». «Αλλά», όπως είπε, «συγκρίνετε την αύξηση υπέρ εισφορών υγείας που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα δείτε ότι η αύξηση ήταν μεγαλύτερη από το πεντάευρο. Αλλά πρέπει να πηγαίνει λιγότερος κόσμος στα νοσοκομεία, πρέπει να δώσουμε βάρος σε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας Υγείας. Ένα σύστημα υπερβολικά κρατικοκεντρικό, με κονδύλια ΕΣΠΑ. Εμείς θέλουμε ελεύθερη επιλογή του οικογενειακού γιατρού».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή του είναι η άμεση κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια. «Τα πανεπιστήμιά μας έχουν γίνει κέντρα ανομίας, διακίνησης ναρκωτικών και μπαχαλάκηδων. Το αίτημα για κατάργηση του ασύλου, είναι ώριμο συνολικά στην κοινωνία και δεν μιλάω για το άσυλο διακίνησης ιδεών. Παραδείγματος χάρη η ΑΣΟΕΕ. Το παρεμπόριο δίνει και παίρνει, έρχεται η αστυνομία, και δεν μπορεί να μπει μέσα για να συλλάβει τον παράνομο πωλητή. Με το νέο καθεστώς θα μπορεί να τον συλλάβει.Υπάρχουν χώροι υπό κατάληψη στο Πολυτεχνείο που είναι εργαστήρια κατασκευής μολότοφ. Θεωρείτε λογικό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση; Δεν θα χρειαστεί να γίνει πολλές φορές από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ποιοι κάνουν τις καταλήψεις ; Δεν την αντιλαμβάνομαι αυτή την έννοια. Αυτοί που ενδιαφέρονται να κάνουν τέτοιες κινήσεις δεν είναι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στα έγγραφα για το Σκοπιανό που είδαν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του στη Συμφωνία των Πρεσπών: «Ο κ. Καραμανλής στο Βουκουρέστι υπό την απειλή του βέτο είπε όχι, εκεί που ο κ. Τσίπρας είπε ναι. Όπως και πέντε πρωθυπουργοί πριν από τον κ. Τσίπρα. Αυτές οι επιστολές ήταν γνωστές και δημοσιευμένες από το 2005. Το 2008 μια κυβέρνηση απέναντι σε αφόρητες διεθνείς πιέσεις είπε ότι “δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συμφωνία” και μπλόκαρε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ο κ. Τσίπρας έφερε απέναντί του όλη την κοινωνία, δεν εξήγησε τη σπουδή του να επισπεύσει τη συμφωνία, δεν απάντησε σε διάφορα σχόλια περί ανταλλαγής. Ο κ. Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτια με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μία διεθνής συμφωνία κυρωμένη, δεν ακυρώνεται μονομερώς, δυστυχώς εξαγοράστηκαν βουλευτές με πολιτικά χαρτοφυλάκια και τώρα καλούμαστε να μαζέψουμε τα σπασμένα. Εκατοντάδες επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα αισθάνονται παντελώς απροστάτευτες. Και έχω πει ξεκάθαρα πως θα προστατέψουμε τις επιχειρήσεις και θα κάνουμε μια μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για την Ελληνική Μακεδονία και θα κερδίσουμε το παγκόσμιο παιχνίδι της κοινής γνώμης».