slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον Τραμπ στην Μέση Ανατολή»

Δημοσιεύθηκε πριν λίγες ώρες στο αμερικανικό Breitbart News το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Μάθιου Μπόιλ.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προσπαθειές του για ειρήνη στην Μέση Ανατολή και την ανανέωση των Συμφωνιών του Αβράαμ: «Αν σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν χρήσιμο ρόλο, στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας, θα ήμασταν πολύ ευτυχείς να το κάνουμε».

Συγκεκριμένα είπε: «Θεωρούμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές με όλες τις χώρες της περιοχής, έχουμε παραδοσιακά καλή σχέση με την Παλαιστινιακή Αρχή, έχουμε ισχυρές σχέσεις με όλους τους σημαντικούς παίκτες, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, την Αίγυπτο, οπότε αν σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν χρήσιμο ρόλο, στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας, θα ήμασταν πολύ ευτυχείς να το κάνουμε».

Όπως σημειώνεται στο κείμενο του Μάθιου Μπόιλ που συνοδεύει την συνέντευξη Μητσοτάκη, οι Συμφωνίες του Αβραάμ παραμένουν ένας θρίαμβος της πρώτης θητείας του Τραμπ, ένα επίτευγμα-ορόσημο καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατάφερε να ξεπεράσει δεκαετίες αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή και να πείσει πολλά αραβικά κράτη να ξεκινήσουν οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Το μεγάλο εμπόδιο που δεν ξεπεράστηκε, τονίζει, ήταν το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο φαινόταν σχεδόν βέβαιο ότι θα προσχωρούσε στις Συμφωνίες του Αβραάμ πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, αλλά στη συνέχεια, όταν ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν ήρθε στον Λευκό Οίκο, η προσπάθεια ναυάγησε, λόγω των κακών σχέσεων του αμερικανού προέδρου με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Αργότερα, η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 αποσταθεροποίησε περαιτέρω την περιοχή και ο πόλεμος στη Γάζα, τον οποίο ο Τραμπ επιδιώκει να τερματίσει, εμπόδισε την περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτοβουλίας. Αλλά αν ο πόλεμος στη Γάζα τελειώσει, φαίνεται πιθανό ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν να «ξεκλειδώσει» μια ευρύτερη επέκταση των Συμφωνιών του Αβραάμ που θα περιλαμβάνει και τη Σαουδική Αραβία, συνεχίζει ο Μάθιου Μπόιλ.

Η Ελλάδα, όντας το εγγύτερο, ηπειρωτικό, ευρωπαϊκό έθνος που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, έχει μια μοναδική «προοπτική» της περιοχής της Μεσογείου, κάτι που, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν περιορίζεται μόνο σε ειρηνευτικές και οικονομικές συμφωνίες, αλλά περιλαμβάνει επίσης συζητήσεις για την ενέργεια και την άμυνα.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και τη σημασία της. «Η γεωγραφική θέση και η στρατηγική τοποθέτηση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι κρίσιμη για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα – στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Έχουμε μια πολύ σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ, έχουμε μια βάση στη Σούδα και στη συνέχεια έχουμε την Αλεξανδρούπολη, η οποία δεν αφορά μόνο τη στρατιωτική κινητικότητα, αλλά και τον ενεργειακό εφοδιασμό, είναι ένα λιμάνι ιδιαίτερα σημαντικό. Και έχουμε επίσης μια στρατηγική εταιρική σχέση με το Ισραήλ. Το Ισραήλ ενδιαφέρεται επίσης να επενδύσει στην Ελλάδα. Εξετάζουμε το αμυντικό οικοσύστημα και πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε συνεργασίες μαζί τους».