slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Ξεκίνησε το γεύμα στην προεδρική κατοικία

Ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 μμ (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Προηγουμένως, ο κ. Μητσοτάκης παρέστη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, όπου και παρακολούθησε τη λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Χωρίς αυταπάτες και χαμηλές προσδοκίες η σημερινή συνάντηση στην Πόλη
Με ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες, αλλά πεπεισμένος πως το γεγονός ότι οι δύο χώρες διαφωνούν δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούν και ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα, θα προσέλθει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 2 σήμερα το μεσημέρι, στο γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη, όπου νωρίτερα θα συνεορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει καμία αυταπάτη για τη συνάντηση αυτή ούτε βέβαια προσδοκία πως οι διαφωνίες με την Τουρκία θα ξεπεραστούν. Οπως σημειώνουν άλλωστε συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι γνωστές οι τουρκικές αιτιάσεις για σειρά θεμάτων, τις οποίες η Ελλάδα απορρίπτει και αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Γνωστές και απόλυτα τεκμηριωμένες είναι όμως και οι ελληνικές θέσεις, τις οποίες η χώρα μας προβάλλει με αυτοπεποίθηση γνωρίζοντας ότι εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Εκείνο που σε αυτή τη συγκυρία κάνει την Αθήνα να πιστεύει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες η συνάντηση των δύο ηγετών έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα, συνδέεται με τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία, όπως λένε στην κυβέρνηση, έχει αλλάξει δραματικά το σημερινό τοπίο ασφαλείας στην Ευρώπη και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αυτό αναμένεται να αποτελέσει και ένα βασικό πλαίσιο στη συζήτηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες, ενώ στις κοινές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν και οι δύο χώρες μέσα σε αυτό το περιβάλλον συμπεριλαμβάνονται οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση, το κύμα ακρίβειας που αυτή πυροδοτεί, αλλά και οι συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στον τουρισμό.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε μετά το προχθεσινό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι μία τέτοια συνάντηση είναι επιβεβλημένη γιατί αυτή τη στιγμή και όλες οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση, ενώ χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήρξε αυτή η πρόσκληση από τον κ. Ερντογάν και επανέλαβε ότι «το παράθυρό μας είναι πάντα ανοιχτό στον διάλογο και η πόρτα μας είναι κλειστή σε οποιαδήποτε πρόκληση και οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Πολύ σημαντικός μέσα στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή θεωρείται όμως από ελληνικής πλευράς και ο πολύ ξεκάθαρος τρόπος με τον οποίο η διεθνής κοινότητα έχει διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει με απόλυτη σαφήνεια πως η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι σήμερα εκτός διεθνούς κλίματος και χαρακτηριστική ήταν και η επισήμανση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει περίεργες σκέψεις πια, μετά από αυτή την ομόθυμη καταδίκη του συνόλου του δυτικού κόσμου στη ρωσική εισβολή και τις βαριές κυρώσεις».

Την ίδια ώρα η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν και θέματα και σημεία της λεγόμενης θετικής ατζέντας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών.

Εν όψει της σημερινής συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Πέμπτη το βράδυ συνάντηση, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βερσαλλιών, με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο την Τουρκία και θα έχει συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.