Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη Νέα Δημοκρατία και τον εκλογικό νόμο του 2027, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που έδωσε το «παρών» στη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου της εφημερίδας «Βήμα» για τα 50 χρόνια της εξωτερικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο συζήτησης με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα βήματα που έχει διανύσει η χώρα τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας πως «η πορεία δεν ήταν ευθύγραμμη χωρίς αναταράξεις».
«Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα η οποία σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια είναι πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και έχει προχωρήσει στην ενίσχυση συμμαχιών. Είναι μια χώρα η οποία συμμετέχει και διαμορφώνει την ατζέντα του μέλλοντος», τόνισε μεταξύ άλλων.
Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «όταν εμείς ως κυβέρνηση ταχθήκαμε με την πλευρά της Ουκρανίας, μετά την εισβολή της Ρωσίας, γνωρίζαμε ότι ήταν μια κίνηση που δεν είχε μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινωνία».
«Οταν ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε για πρώτη φορά τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς προ των ευθυνών τους, το 2017, είχε δίκιο. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πιο σοβαρά υπόψη την άμυνά της», πρόσθεσε.
Οχι σε «αχρείαστες εντάσεις» με την Τουρκία
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τουρκικό αναθεωρητισμό» και σημείωσε πως «έχουμε διερευνήσει εάν υπάρχει η δυνατότητα να μπούμε στον πυρήνα της κεντρικής διαφωνίας που έχουμε με την Τουρκία που είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα». Τόνισε πως δεν βλέπει «προοπτική να γίνει αυτή η συζήτηση».
«Τι είδαμε τα τελευταία χρόνια; Το Τουρκολιβυκό (μνημόνιο). Είχαμε την απόπειρα εισβολής στον Εβρο. Είχαμε τον δύσκολο Αύγουστο του 2020 και μια περίοδο παρατεταμένης έντασης, στην οποία η Ελλάδα έμεινε σταθερή στη θέση της», είπε επίσης, ενώ υπογράμμισε πως η Αγκυρα έχει πολλά «ανοικτά» μέτωπα.
«Η συζήτηση με την Τουρκία μπορεί να συνεχίζεται. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα. Εχω ζήσει εποχές που οι Ενοπλες Δυνάμεις ήταν σε επίπεδο συναγερμού. Προφανώς, εάν χρειαστεί θα το ξανακάναμε, αλλά ευχόμαστε να μη χρειαστεί. Δεν πρέπει η διαφωνία μας να οδηγεί σε αχρείαστες εντάσεις».
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «αυτό που γίνεται στη Συρία είναι μια τεράστια αλλαγή για τη Μέση Ανατολή». «Προφανώς έχουμε ρόλο και λόγο στο τι γίνεται στη Συρία. Για τρεις λόγους. Γιατί είμαστε κοντά, γιατί είμαστε οι φυσικοί θεματοφύλακες του ορθόδοξου στοιχείου και γιατί είμαστε στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού προβλήματος».
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε εκ νέου για την επιλογή του σχετικά με την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Προσπάθησα, όχι επιτυχώς, από τον Σεπτέμβριο, όταν μου τέθηκε αυτή η ερώτηση, να κλείσω τη συζήτηση για την Προεδρία με ένα απλό επιχείρημα. Η χώρα έχει ΠτΔ και θεσμικά θεωρώ όχι πολύ ευπρεπές να γίνεται αυτή η συζήτηση πριν από την ώρα της. Θα τηρήσω λοιπόν αυτή τη δέσμευση και θα ανακοινώσω τις αποφάσεις, στην ώρα τους. Δηλαδή με το νέο έτος», σημείωσε. «Τέλη Ιανουαρίου, όποτε το ορίζουν οι συνταγματικές προθεσμίες», συμπλήρωσε.
Μιλώντας για την πορεία του στο τιμόνι της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Προφανώς και άλλαξε η Νέα Δημοκρατία. Τα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους. Τα κόμματα εξελίσσονται. Οταν με εμπιστεύτηκαν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είπα ότι θα την εξελίξω. Θα μείνω πιστός στις ιδρυτικές αρχές της Ν.Δ., αλλά θα την προσαρμόσω στις εξελίξεις των καιρών. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει σχέδιο για τη χώρα».
«Παρά τη φθορά, η Ν.Δ. έχει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Προηγείται μακράν σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Βέβαια, να θυμηθούμε ότι και πριν τις εκλογές του 2023 δεν φαινόταν ότι η Ν.Δ. θα ήταν αυτοδύναμη», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τις επόμενες εθνικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «θα πάμε με τον ίδιο εκλογικό νόμο και στις εκλογές του 2027».
«Θέλω να θυμίσω ότι η ίδια η αναθεωρητική διαδικασία χρειάζεται συναινέσεις. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή η Βουλή μπορεί να υπηρετήσει αυτή τη συνταγματική επιταγή. Ωστόσο, 180 ψήφους μπορούμε να βρούμε. Υπάρχουν κόμματα που πιστεύω ότι μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο των άρθρων».