Σκληρό «ροκ» για την υπόθεση των παρακολουθήσεων μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως θα αναλάβει το κόστος να οδηγήσει τη χώρα σε σταθερό λιμάνι και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλάει για θεσμική εκτροπή και να ζητά την παραίτησή του.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην προ ημερησίας συζήτηση, ο πρωθυπουργός ανέδειξε «τέσσερις αλήθειες» για την υπόθεση, αποκάλυψε πως και ο ίδιος υπήρξε θύμα συνακροάσεων όταν ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι η επισύνδεση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, παρότι νόμιμη, ήταν πολιτικά μη αποδεκτή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό στη λειτουργία της ΕΥΠ, ωστόσο στη συνέχεια της ομιλίας του κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να καταφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια σε περίπτωση που αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης.
Μάλιστα, σηκώνοντας το «γάντι» της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε να τον συναντήσει για να ενημερωθεί για την υπόθεση -όπως είχε αρνηθεί να μιλήσει μαζί του και μετά την εκλογή του- ενώ εξαπέλυσε και δριμεία επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για την απόφαση να καταργηθεί το φίλτρο του δεύτερου εισαγγελέα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.
«Πάει πολύ κ. Τσίπρα να με αποκαλείτε εσείς αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης» είπε ο πρωθυπουργός, που παράλληλα σημείωσε πως συνεργάτες του πρωθυπουργού -οι κ.κ. Κοτζιάς, Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης και Βαρουφάκης- έχουν καταγγείλει υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως θα πει «όχι» σε πρόωρες εκλογές αστάθειας, αναλαμβάνοντας το κόστος να οδηγήσει τη χώρα σε σταθερό λιμάνι.
«Δεν θα φυγομαχήσω» είπε χαρακτηριστικά.
«Είστε κατηγορούμενος…»
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, μίλησε για θεσμική εκτροπή και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποκαλύψει για ποιους λόγους έγινε η επισύνδεση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν είστε τιμητής, είστε κατηγορούμενος, κ. Μητσοτάκη, για μια πρωτοφανή στα χρονικά θεσμική εκτροπή. Μιλάτε για ανηθικότητα. Ποιος την έχασε την ηθική για να τη βρείτε εσείς;».
«Οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι μια αξιόποινη πράξη, ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού, δεν νοείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας».
Ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για «τοξική παρουσία» προκειμένου να συσπειρώσει το ακροατήριό του. «Αλλά σας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και η δημοκρατική Ευρώπη που περιμένουν εξηγήσεις και όχι αστείες προσπάθειες αντιπερισπασμών. Είναι δυνατόν να παρακολουθείτε πολιτικό αρχηγό για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος τους κρίνει αυτούς τους λόγους; Εσείς και η παρέα σας;»
«Είστε πολιτικά, νομικά αλλά πρωτίστως ηθικά υποχρεωμένος να δώσετε εξηγήσεις. Γιατί παρακολουθούσατε τον κ. Ανδρουλάκη; Ποιος είναι ο λογος εθνικής ασφάλειας που επικαλείστε;» συνέχισε, δίνοντας τον λόγο στον πρωθυπουργό να εξηγήσει τον λόγο.
«Δεν απαντάτε», επισήμανε.
«Η άρνησή σας να πείτε την αλήθεια είναι κι αυτό μια απάντηση. Η χειρότερη απάντηση και απόδειξη της ενοχής σας»
Αν το μισό της σημερινής παρέμβασής σας ήταν θράσος, το άλλο μισό ήταν δειλία. Δεν αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη. Λέτε ‘δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανηψιός μου’».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας αφού με βάση τον νόμο είστε άμεσα ο προϊστάμενος του κ. Κοντολέοντα. Η ευθύνη αυτή είναι αμετάθετη», ενώ επανέλαβε την ερώτησή του ως προς το σκεπτικό της νόμιμης επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη.
«Ας δεχτούμε ότι δεν γνωρίζατε, όπως λέτε, την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Ας σας καταλογήσουμε λοιπόν μειωμένη αντίληψη. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Όταν το μάθατε, όταν ο κ. Ανδρουλάκης έκανε μηνυτήρια αναφορά, δεν ρωτήσατε;», συνέχισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας, δεν ρωτήσατε;».
«Δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτόν τον τρόπο αφήνετε να σέρνεται μια υποψία για κάποιου είδους εθνικό κίνδυνο; Μέσα στον πανικό σας, όμως, εμπλέξατε τρίτες χώρες διακινδυνεύοντας την εξωτερική μας πολιτική. Κάνατε διεθνώς ρεζίλι τη χώρα μας. Αφήστε τις υπεκφυγές και κυρίως σταματήστε να διασύρετε τη χώρα διεθνώς ως μια φιλελεύθερη δημοκρατία», πρόσθεσε.