«Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής» τόνισε, ξεκινώντας την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επανέλαβε την ελληνική ικανοποίηση για τα συμπεράσματα της Συνόδου και στάθηκε στην θετική αναφορά που γίνεται στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου, στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επιμένοντας ότι αυτές αφορούν μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Η ΕΕ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας» τόνισε, μιλώντας για το κείμενο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η «αποφυγή κάθε μονομερούς ενέργειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, κάτι που όλοι μας επιθυμούμε. Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρξουν συνέπειες -τα άρθρα που αφορούν κυρώσεις. Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».
Υπογράμμισε, ακόμη, τη θετική αναφορά στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στο κείμενο των συμπερασμάτων. «Υπάρχει η θετική ατζέντα» είπε: «Διάθεση για επανεξέταση σημαντικών πτυχών των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, όπως η τελωνειακη ένωση και η διαχείριση του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα θα ήταν ωφελημένη από την επανεκκίνηση των επιστροφών στην Τουρκία».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι η Αθήνα είχε απορρίψει εξ αρχής το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο. Όπως είπε, το τελικό κείμενο είναι πολύ καλό για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι αλλαγές που επήλθαν στο αρχικό κείμενο συμπερασμάτων ήταν επιβεβλημένες και η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, κατάφεραν να πείσουν τους εταίρους τους γι’ αυτό. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ σε μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το τελικό κείμενο καλύπτει τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου, ξεκαθάρισε.
Όσον αφορά στις συζητήσεις με την Τουρκία, επέμεινε για μια ακόμη φορά ότι μπορούν να διεξαχθούν σε πολλά επίπεδα, ωστόσο το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών αφορά μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και αυτό θα το θέσει με σαφήνεια η ελληνική πλευρά, όταν οι συζητήσεις ξεκινήσουν.