Νέα ένταση σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Χάλκη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal.com οι Τούρκοι προσπάθησαν να σημειώσουν θεσμό επεισόδιο που παρέπεμπε σε αυτό των Ιμίων.
Αρχικά τουρκική ακταιωρός με προβολείς, ακτίνες λέιζερ αλλά και δημιουργώντας θόρυβο προσπάθησε να τυφλώσει ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που επιχειρούσε να παραλάβει ναυτικό που είχε τραυματιστεί, ο οποίος είναι μέλος πληρώματος παραπλέοντος σκάφους που βοηθούσε. Στη συνέχεια έγινε και προσπάθεια από τουρκική ακταιωρό να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού την ώρα που έκανε έρευνα και διάσωση στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για παρακώλυση διάσωσης ναυαγών με επίσημη διαμαρτυρία στο eurocontrol. Λόγω της συγκέντρωσης πολλών πολεμικών πλοίων Ελλάδας και Τουρκίας, παρατηρείται ότι για άλλη μια φορά η Άγκυρα επιχειρεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή του ναυαγίου προσπαθούν να διασώσουν ναυαγούς τους οποίους τους δίνουν στη συνέχεια σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.
Θυμίζουμε ότι μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης.
Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 96 αλλοδαποί, που επέβαιναν σε πλοίο που εντοπίστηκε μισοβυθισμένο.
Στην περιοχή, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.