Η Εύα Καϊλή ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι γνώριζε ή ότι συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο δικηγόρος της ευρωβουλευτού, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, λίγα 24ωρα πριν κριθεί από το προδικαστικό συμβούλιο στις Βρυξέλλες για το Qatargate.
Ακόμα είπε ότι η κα Καϊλή δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό διαμέρισμα και πρόσθεσε ότι ουδέποτε στη ζωή της έχει δωροδοκηθεί.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, η ευρωβουλευτής με τους δικηγόρους της, ετοιμάζεται να εμφανιστεί ενώπιον των βελγικών αρχών, οι οποίες θα κληθούν να αποφασίσουν αν η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα ή θα αποφυλακιστεί υπό όρους.
Η Le Soir αναφέρει ότι η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα που ήταν στο σπίτι της.
Υπενθυμίζεται ότι οι Βέλγοι αστυνομικοί εντόπισαν αρχικά τον πατέρα της Εύας Καϊλή με 600.000 ευρώ σε μετρητά μέσα σε βαλίτσα έξω από ξενοδοχείο των Βρυξελλών και στη συνέχεια, αφού πλέον έκριναν ότι η Εύα Καϊλή δεν προστατεύεται από την ασυλία των ευρωβουλευτών, πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι της και βρήκαν άλλα 150.000 ευρώ.
Σύμφωνα, με τη Le Soir, η Εύα Καϊλή παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. «Η κατηγορούμενη παραδέχθηκε ότι έδωσε οδηγίες στον πατέρα της να κρύψει τα λεφτά» αναφέρει, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Μισέλ Κλέζ, που ηγείται των ερευνών για το Qatargate, στο έγγραφο για τη σύλληψη της Εύας Καϊλή στις 9 Δεκεμβρίου.
«Είπε ότι γνώριζε στο παρελθόν την δραστηριότητα του συντρόφου της με τον κ. Παντσέρι και ότι βαλίτσες με μετρητά είχαν περάσει από το διαμέρισμά της» προσθέτει ο Βέλγος εισαγγελέας.
Κατά το δημοσίευμα «όταν η αστυνομία έκανε την επιχείρηση σε βάρος του συντρόφου της, η Εύα Καϊλή πανικοβλήθηκε. Εκτός από το να δώσει οδηγίες στον πατέρα της για να κρύψει γρήγορα ένα τμήμα των χρημάτων, η πρώην παρουσιάστρια “προσπάθησε να προειδοποιήσει και τον Παντζέρι και άλλους δύο ευρωβουλευτές για την έρευνα“» αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται το έγγραφο του εισαγγελέα, χωρίς να αναφέρει ποιοι ήταν αυτοί οι δύο Ευρωβουλευτές.
La Repubblica: «Ήξερα για τις δραστηριότητες του Παντσέρι»
Αντίστοιχο ρεπορτάζ δημοσιεύει και η La Repubblica με τίτλο: «QatarGate, η ομολογία της Εύας Καϊλή» και έχει υπότιτλο τη δήλωση: «Ήξερα για τις δραστηριότητες του Παντσέρι και τις βαλίτσες με τα χρήματα».
Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «μπροστά στον Βέλγο δικαστή Μισέλ Κλεζ η Εύα Καϊλή παραδέχτηκε πως γνώριζε για τις δωροδοκίες, στις οποίες ενεπλάκη ο σύζυγός της, Φρατσέσκο Τζιόρτζιο και ο πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι».
Η εφημερίδα μάλιστα υποστηρίζει ότι η Εύα Καϊλή έχει καταγραφεί να είπε ευθέως ότι «είναι αλήθεια, γνώριζα για τις δραστηριότητες του Παντσέρι. Ήξερα πως στο σπίτι μου υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες με χρήματα».
Μερική ομολογία από Παντσέρι
Στο δημοσιεύμα αναφέρεται, επίσης, ότι ο Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» της ομάδας που έστησε το Qatargate «έδωσε επίσης οδηγίες στον Τζόρτζι σχετικά με τη σύντροφό του» με τη Le Soir να επικαλείται τηλεφωνικές υποκλοπές.
Μετά τη σύλληψή του και τον εντοπισμό στο σπίτι του 600.000 ευρώ σε μετρητά ο Παντσέρι, γράφει η βελγική εφημερίδα, υποχρεώθηκε εν μέρει να παραδεχθεί την εμπλοκή του στο σκάνδαλο που σόκαρε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Αρνήθηκε ότι ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα ήταν αποδέκτης των δώρων από το Κατάρ, παραδέχθηκε εν μέρει τα γεγονότα» για τη διαφθορά και τις παρέμβασεις υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, γράφει ο εισαγγελέας Κλεζ στο έγγραφο για τον Παντσέρι.
Δημοσίευμα «καρμπόν» και από το Knack
«Η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα», έγραψε ο δικαστής Μισέλ Κλες στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή στις 9 Δεκεμβρίου. «Δηλώνει ότι γνώριζε από το παρελθόν τις δραστηριότητες του συζύγου της (Φρατσέσκο Τζόρτζι) με τον κ. Παντσέρι και ότι βαλίτσες με μετρητά πέρασαν από το διαμέρισμά της» αναφέρει και το Knack.
Το περιοδικό κάνει λόγο και για την επιχείρηση της αστυνομίας που έλαβε χώρα στις 9 Δεκεμβρίου. Στο εν λόγω απόσπασμα με τίτλο «Πανικός» επισημαίνεται ότι «η αστυνομία σταμάτησε τον Φραντσέσκο Τζόρτζι λίγο αφότου έφυγε από το διαμέρισμά τους στην ευρωπαϊκή συνοικία την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Τότε, η Καϊλή πανικοβλήθηκε. Η πρώην παρουσιάστρια όχι μόνο επικοινώνησε με τον πατέρα της αλλά, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, προσπάθησε επίσης να προειδοποιήσει τον κ. Παντσέρι, καθώς και «δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατονομάζονται σε αυτήν την έρευνα». Τα ονόματά τους δεν αναφέρονται».
Το Knack σημειώνει ότι ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή έστειλε email το βράδυ της Δευτέρας στο οποίο έγραφε: «Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Είμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες;» Το να γράφεις για «μερικές ομολογίες» είναι, σύμφωνα με τον δικηγόρο, μια «μεροληπτική ερμηνεία».
Στο άρθρο, επίσης, αναφέρεται ότι «κατηγόρησε (ο Παντσέρι) τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα ως αποδέκτη “δώρων” από το Κατάρ», έγραψε ο ανακριτής στο ένταλμα σύλληψης του Παντσέρι συμπληρώνοντας ότι ο τελευταίος «ομολογεί εν μέρει τα γεγονότα» της διαφθοράς και των παρεμβάσεων υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου.
Σε επικοινωνία με τον δικηγόρο του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα για να σχολιάσει την κατηγορία του Πατσέρι, εκείνος απάντησε ότι «ο κ. Ταραμπέλα δεν έχει λάβει δώρα από κανέναν», είπε ο δικηγόρος προσθέτοντας ότι «δεν επηρεάστηκε για να πάρει αποφάσεις ή να πάρει θέσεις».
Στις έρευνες και η Europol
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην εισαγγελία είναι πεπεισμένοι ότι η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι δεν έχουν πει ακόμα όλα όσα ξέρουν. Οι βελγικές αρχές φαίνεται επίσης να πιστεύουν ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι το επίκεντρο, ίσως και παρά τη θέλησή της, στις δραστηριότητες του κυκλώματος του Αντόνιο Παντσέρι.
Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι όταν ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ανακρίθηκε παραδέχτηκε ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιεί τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Την ίδια ώρα, στις έρευνες μπαίνει και η Europol η οποία την Δευτέρα ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείοιυ ότι συμμετέχει «για να στηρίξει τις βελγικές έρευνες» σχετικά με το Qatargate. Το προηγούμενο διάστημα οι βελγικές εισαγγελικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι στις έρευνες συμμετέχει και η Eurojust ειδικά στο σκέλος όσων συμβαίνουν στην Ιταλία.