«Καίει» τον Νίκο Παππά αλλά και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ το σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσε το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο και έχει καταδικάσει τον πρώην ισχυρό υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος όσον αφορά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
Η επί της ενοχής απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου είχε ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου έπειτα από ακροαματική διαδικασία κατά την οποία είχαν καταθέσει επιχειρηματίες δημοσιογράφοι κ.ά όπως και η γραμματέας του ετέρου κατηγορουμένου της υπόθεσης του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. Ο τελευταίος με την ίδια απόφαση είχε κριθεί ένοχος για το αδίκημα της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος και του επιβλήθηκε χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων ευρώ.
Τώρα, όμως, στο φως έρχεται το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών με το οποίο οδηγήθηκαν στην καταδίκη του Ν. Πάππα και σε αυτό ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρεται πως ο τότε ισχυρός υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ μέσα από παράνομες μεθοδεύσεις και έχοντας την «έγκριση» του κομματικού μηχανισμού προσπάθησε να δημιουργήσει τηλεοπτικό σταθμό για να προβάλλει τις θέσεις της κυβέρνησής του και να διαμορφώνει τη κοινή γνώμη.
Όπως αναφέρουν οι ανώτατοι δικαστές, αξιολογώντας το αποδεικτικό υλικό που προέκυψε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Ν. Παππάς ενώ είχε την ευθύνη η όλη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες να διεξαχθεί με νομιμότητα, εντούτοις «με εξακολουθητικές ενέργειες (πράξεις ή παραλείψεις) αντίθετες στα υπηρεσιακά του καθήκοντα και αντιβαίνουσες τις υπηρεσιακές του υποχρεώσεις που απέβαλαν την τήρηση των αρχών της νομιμότητας και της αμεροληψίας και οι οποίες απέρρεαν από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, επιδίωξε να υλοποιήσει το σχεδιασμό που είχε καταστρωθεί από τον ίδιο και από άλλα ηγετικά στελέχη του τότε κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ) τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν εξακριβωθεί».
Σκοπός του Ν. Παππά ήταν, σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, «η απόκτηση μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία να τελούν υπό τον έλεγχο τους και να προωθούν τις πολιτικές θέσεις και ενέργειες της τότε κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ),του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κατηγορούμενου».
Πώς κατέστρωσε το σχέδιο
Προκειμένου ο τότε ισχυρός υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει το σχεδιασμό του, έχοντας όπως αναφέρει η απόφαση την «έγκριση του κομματικού μηχανισμού» αλλά και έχοντας «αποκτήσει απόλυτη «κυριαρχία” στα της διενέργειας του διαγωνισμού και διακατεχόμενος από αίσθηση υπεροψίας και ισχύος ως κορυφαίος υπουργός που συνομιλούσε απευθείας με τον τότε Πρωθυπουργό» απευθύνθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στον Χρήστο Καλογρίτσα με τον οποίο διατηρούσε στενές φιλικές και οικογενειακές σχέσεις». Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας «ήταν ανέκαθεν ενταγμένος – στρατευμένος στην Αριστερά».
Έτσι, όπως αναφέρουν οι δικαστές, ο Ν. Παππάς το πρώτο εξάμηνο του 2016 «ενεργώντας για τον εαυτό του αλλά και για λογαριασμό της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλευόμενος τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις που διατηρούσε με τον συγκατηγορούμενο του συνεπικουρούμενος από ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ» και «έχοντας πλήρη γνώση της αφοσίωσης του Χρ. Καλογρίτσα στην Αριστερά» του ζήτησε να βοηθήσει στη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού και την έκδοση πολιτικής εφημερίδας.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός ζήτησε από τον επιχειρηματία «να δανείσει το όνομα του, δηλαδή να υποβάλει ο ίδιος αίτηση συμμετοχής στη δημοπρασία για την απόκτηση μιας εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών ενεργώντας όμως εν τοις πράγμασι για λογαριασμό του πρώτου κατηγορουμένου Νίκου Παππά ως δικό του παρένθετο πρόσωπο σύμφωνα με τις οδηγίες και τις εντολές του».
«Με την έγκριση του κομματικού μηχανισμού»
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης των δικαστών, ο σχεδιασμός δε αυτός του Ν. Παππά «τελούσε υπό την έγκριση του κομματικού μηχανισμού» και «απέβλεπε στην ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού Πανελλήνιας εμβέλειας που θα ελεγχόταν από τον πρώτο κατηγορούμενο (τον πρώην υπουργό) και τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και θα προωθούσε τις πολιτικές θέσεις και δράσης του κόμματος και της τότε κυβέρνησης αλλά και του ίδιου ως υπουργού αυτής με σκοπό την υπέρ αυτών άσκηση επιρροής στον πολιτικό προσανατολισμό της κοινής γνώμης».
Μάλιστα, στον σχεδιασμό του Ν. Παππά περιλαμβανόταν και η έκδοση πολιτικής εφημερίδας, η οποία «τυπικά» θα ήταν στο όνομα του Χρ. Καλογρίτσα «πραγματικά όμως» θα λειτουργούσε «για λογαριασμό του ίδιου και του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ».
Ακολούθως ο κ. Παππάς, σύμφωνα με την απόφαση, ζήτησε από τον επιχειρηματία να χρηματοδοτήσει καταρχήν το ως άνω εγχείρημα με τη ρητή υπόσχεση όμως ότι θα του επιστρέφονταν τα χρήματα.
«Μετά από επανειλημμένες συζητήσεις και συναντήσεις που έλαβαν χώρα μέχρι τις αρχές του 2016 στα γραφεία της επιχείρησης του δεύτερου κατηγορουμένου (Καλογρίτσα) αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία και άλλων κομματικών στελεχών, ο δεύτερος κατηγορούμενος (Καλογρίτσας) αποδέχθηκε την πρόταση και συγκεκριμένα αποδέχθηκε να ενεργήσει ως «καθοδηγούμενος» από τον συγκατηγορούμενό του (Ν. Παππά) για να βοηθήσει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί σημειώνοντας πως ο επιχειρηματίας έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση παρά τα οικονομικά σοβαρά οικονομικά προβλήματά του, καθώς είχε » πλήρη εμπιστοσύνη στην υπόσχεση ότι «χρήματα υπάρχουν και θα βρεθούν”».
Μάλιστα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του εγχειρήματος εγκαταστάθηκαν στα γραφεία των επιχειρήσεων του Χρ. Καλογρίτσα, όπως δέχεται η απόφαση, «δεκάδες άτομα επιλεγέντα από τον πρώτο κατηγορούμενο (Ν. Παππά) και συγκεκριμένα δημοσιογράφοι τεχνικοί αλλά και δικηγόροι, οι οποίοι είχαν αναλάβει κάθε εντολή αυτού να προετοιμάσουν τη σύσταση και λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού σαν να ήταν εκ των προτέρων σίγουροι ότι θα τους χορηγεί η σχετική άδεια …».
Συνεχίζοντας οι δικαστές αναφέρουν: «Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ο πρώτος κατηγορούμενος (Ν. Παππάς) ανέλαβε να υλοποιήσει το σχεδιασμό του ίδιου και της κυβερνητικής ηγεσίας για την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού και εφημερίδας, παραβιάζοντας τα υπηρεσιακά του καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του για τήρηση του Συντάγματος και του νόμου πείθοντας τον δεύτερο κατηγορούμενο (Καλογρίτσα) να υπακούσει στις εντολές τους ως «πειθήνιο όργανο του”, ως «παρένθετός” τούτου, που θα εξασφάλιζε την νομιμοφάνεια στις παράνομες και εξωθεσμικές ενέργειές του ενώ ο ίδιος θα παρέμενε στο απυρόβλητο».
Οι δικαστές σε μεγάλος μέρος της απόφασής τους επικαλούνται τα όσα κατέθεσε η επί σειρά ετών γραμματέας του κ. Καλογρίτσα, Ευθαλία Διαμαντή, η οποία είχε υποστηρίξει πως ο επιχειρηματίας επιλέχθηκε από τον Ν. Παππά αλλά και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ως πρόσωπο εμπιστοσύνης.