Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού οι έξι διεκδικητές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ κάθισαν μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλον στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ λίγες μέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές.
Οι έξι διεκδικητές για την ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος και ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης κάθισαν στην πρώτη σειρά στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο ΣΕΦ.
Οι 6 στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ μετρούν τις δυνάμεις του για τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου.
Πρώτος στον χώρο έφτασε ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ ακολούθησαν η Άννα Διαμαντοπούλου, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Χάρης Δούκας και, τελευταίος, ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης.
Η συνεδρίαση της ΚΕ γίνεται σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.
Δείτε live τη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ:
Υπενθυμίζεται πως ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, καθώς δεν κατέθεσε τις απαιτούμενες από το καταστατικό υπογραφές των 5.000 μελών του ΠΑΣΟΚ ή του 15% επί του συνόλου των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του
«Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι έτοιμο να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι πολίτες ζητούν πειστικές λύσεις εδώ και τώρα. Ήρθε η ώρα να αλλάξει σελίδα η χώρα και να αποκτήσουν οι πολίτες ξανά προοπτική και ελπίδα. Να είστε βέβαιοι ότι το ΠΑΣΟΚ, ως η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου, θα αγωνιστεί για μια νέα δημιουργική πορεία». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκινώντας πρώτος από τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, την ομιλία του στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τρεις εβδομάδες πριν τις εσωκομματικές εκλογές.
«Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματός μας θα κληθούν να αποφασίσουν όχι μόνο το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ αλλά κάτι σπουδαιότερο: Το ύφος, το ήθος και την κατεύθυνση που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Από το ερώτημα “με ποιον θα πάτε” κοπιάσαμε πολύ για να είναι προσδοκία των πολιτών η νίκη μας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Κοπιάσαμε πολύ να ξεφύγουμε από τις μυλόπετρες και να ενισχύσουμε τη δύναμή μας».
Διακηρύσσοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά πρωταγωνιστικός αυτόνομος πόλος, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι είναι έτοιμο για το επόμενο μεγάλο βήμα. «Βάζοντας τέλος στην αποτυχημένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», επεσήμανε ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πολιτική που ακολουθεί σχεδόν σε όλα τα επίπεδα.
«Γι’ αυτό έχουμε χρέος να ανατρέψουμε αυτήν την παρακμή. Να ενισχύσουμε τη διάκριση των εξουσιών αλλάζοντας τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης στη συνταγματική αναθεώρηση. Ενισχύοντας θεσμικά την αυτοδιοίκηση και τις ανεξάρτητες Αρχές. Πυξίδα μας, η αξιοκρατία και η διαφάνεια για να σταματήσει η κατασπατάληση των δημόσιων πόρων και οι χιλιάδες απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους και κολλητούς. Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου του Μεγάρου Μαξίμου για τον κ. Μητσοτάκη και την παρέα του», συμπλήρωσε.
Κάνοντας απολογισμό για τα δυόμισι χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης απαρίθμησε τις επιτυχίες που κατάφερε το ΠΑΣΟΚ ανεβάζοντας το ποσοστό του σχεδόν στο 13%. Παράλληλα, ανέλαβε την ευθύνη για λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις στη λειτουργία του κόμματος, ενώ δεσμεύτηκε ότι εφόσον εκλεγεί ξανά θα διορθώσει δυσλειτουργίες και εσωκομματικές διαδικασίες. Επίσης, αντέκρουσε έντονα την κριτική των εσωκομματικών αντιπάλων του ότι δεν λειτούργησε ενωτικά το κόμμα και τους κατηγόρησε για την αμφισβήτησή του για προσωπικές στρατηγικές και όχι για την επιτυχία του κόμματος.
«Το μήνυμα είναι καθαρό: Η δημοκρατική παράταξη μπορεί να γίνει κυβέρνηση με τις αρχές και τις αξίες ενός ΠΑΣΟΚ που έμαθε από τα λάθη του. Η ΣΥΡΙΖΟποίηση στη λειτουργία, στη συμπεριφορά των στελεχών, στην πολιτική στρατηγική θα είναι καταστροφική για την πορεία μας και εν τέλει δώρο στη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε για να προσθέσει: «Αν κάτι με στεναχωρεί, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρώπινα, είναι η επιμονή και η ευκολία κάποιων να απαξιώνουν τα όσα πετύχαμε.
Η προοπτική δεν βρίσκεται στους “μεσσίες” και στα περιτυλίγματα, αλλά στη συνέπεια, τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία, τη μεθοδικότητα. Δεν γίνεται να κατηγορείς τους άλλους για ασυνέπεια και να είσαι ο ίδιος ασυνεπής. Να καταγγέλλεις τον κυνισμό και να λειτουργείς ο ίδιος κυνικά. Τα κόμματα που επενδύουν στο κύμα της συγκυρίας και του εφήμερου τακτικισμού, συνήθως ξεφουσκώνουν μαζί του… Δεν είναι αυτά για το ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να γίνει έτσι το ΠΑΣΟΚ».
Επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης άφησε αιχμές για όσους «δεν ψάχνουν “πρωθυπουργίσιμο” όπως σκίζουν τα ιμάτιά τους αλλά “διαχειρίσιμο”». «Διαχειρίσιμος δεν ήμουν και δεν θα γίνω γιατί λογοδοτώ πάντα στον ελληνικό λαό και στα μέλη της παράταξης.
Γιατί πάντα είχα στήριγμα τους απλούς πολίτες που γνώρισα σε όλη μου τη διαδρομή, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», κατέληξε χειροκροτούμενος από στελέχη που τον υποστηρίζουν.
Γερουλάνος: Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος γιατί έχω την εμπειρία να το κάνω
Δεύτερος κατά σειρά ομιλητής στο βήμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ήταν ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατέστησε σαφές ότι «τώρα, είναι η ώρα. Τώρα είναι η ώρα για την “αναγέννηση” του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μας συγχωρεθεί αν δεν ανταποκριθούμε στην απαίτηση της κοινωνίας».
«Δεν διανοούμαστε να χάσουμε την ευκαιρία για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ για το οποίο χρειάζετονται τρία πράγματα: Σχέδιο, διάθεση σύνθεσης δυνάμεων, ενότητα δηλαδή, και εμπειρία διακυβέρνησης», πρόσθεσε.
Ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι η προοπτική εξουσίας για το ΠΑΣΟΚ δεν έρχεται χωρίς προϋποθέσεις, καθώς απαιτεί αλλαγή λειτουργίας, νοοτροπίας, ηγεσίας και απαιτείται σχέδιο γρήγορων κινήσεων και ριζικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα που -όπως είπε- βασίζεται στο σχέδιο «Αναγέννηση».
«Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ, με συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για την Ελλάδα. Πολιτικό σχέδιο που δεν έρχεται απλά να διαχειριστεί το διοικητικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, έρχεται να τα αλλάξει συθέμελα. Έρχεται να αλλάξει παράδειγμα. Έρχεται να επιφέρει σαρωτικές αλλά και πολύ συγκροτημένες αλλαγές. Η “Αναγέννηση”, είναι ένα σχέδιο πολιτικό, ανθρωποκεντρικό, πατριωτικό, σοσιαλιστικό. Ο δεύτερος λόγος που ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ είναι γιατί μπορώ να υπηρετήσω την ενότητα. Αυτό κάνω όλη μου την πολιτική ζωή, μέσα στο ΠΑΣΟΚ.
Από την πρώτη μέρα. Γι’ αυτό δεν έχω κομματική παρέα. Δεν έχω “δικούς μου”. Δεν χρειάζομαι τη δική μου ομάδα για να προεδρεύσω. Δεν έχω μάθει έτσι. Έχω μάθει να φτιάχνω ομάδες. Αξιοποιώντας όποια και όποιον θέλει να προσφέρει. Συνθέτοντας δυνάμεις και προσφέροντας προοπτική. Όπου κι αν βρέθηκα. Αυτό έκανα πάντα. Αυτό, θα κάνω και ως πρόεδρος, αν εκλεγώ», σημείωσε ο κ. Γερουλάνος για να συμπληρώσει:
«Τα παραπάνω μπορώ να τα εγγυηθώ, για έναν λόγο: Διότι δεν με κρατάει κανένας. Δεν έχω καμία εσωκομματική δουλεία. Πρώτη και μόνη μου προτεραιότητα το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον της πατρίδας. Ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος γιατί έχω την εμπειρία να το κάνω».
«Γιατί σε ένα κόμμα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει κάτι ακόμα σημαντικότερο από το να κερδίζεις την εσωκομματική κάλπη και την αρχηγία την Κυριακή: Να ξέρεις τι θα κάνεις τη Δευτέρα. Μπροστά μας, αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, έχουμε επικές μάχες. Μάχες με την κυβέρνηση, μάχες με τα προβλήματα, μάχες για να πείσουμε τον κόσμο ότι είμαστε κοντά του. Αν η μάχη είναι στη Βουλή, ο πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί. Αν η μάχη είναι στην κοινωνία, ο πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί.
Αν η μάχη είναι στο κόμμα, για να διαλέξουμε πορεία, για να κλείσουμε ανοιχτά θέματα, για να αποφασίσουμε στρατηγική, ο πρόεδρος πρέπει να είναι εκεί. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο πρόεδρος δίνει το παράδειγμα. Τι σημαίνει αυτό; Δύο πράγματα. Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και δεν θα γίνει κυβέρνηση διά αντιπροσώπου. Ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι βουλευτής. Γιατί με εμένα στη θέση του προέδρου, οι αξίες, η πολιτική δράση και η διάθεση προσφοράς θα είναι τα μόνα κριτήρια συμμετοχής στα όργανα», επεσήμανε ο κ. Γερουλάνος.
«Η επιλογή για τη νέα ηγεσία έχει ευθύνη, σύντροφοι και συντρόφισσες. Ευθύνη, όχι απέναντι σε φίλους και γνωστούς. Αλλά απέναντι στην κοινωνία που μας κοιτάζει. Στην πατρίδα που περιμένει. Στην ιστορία που μας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Ζητώ την ευθύνη και την τιμή να ηγηθώ τού κοινού μας αγώνα. Σας καλώ να τον δώσουμε όλοι μαζί, μια γροθιά. Και σας διαβεβαιώνω ότι το αποτέλεσμα θα μάς δικαιώσει», κατέληξε ο υποψήφιος για την ηγεσία του.
Νάντια Γιαννακοπούλου: Η εκλογή ηγεσίας είναι μια αναγκαία πολιτική κίνηση
Με σύνθημα καθαρές κουβέντες και θέσεις ξεκίνησε την ομιλία της η Νάντια Γιαννακοπούλου, που όπως τόνισε στόχο είναι «όχι μόνο να νικήσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά να είμαστε ο υπεύθυνος εναλλακτικός πόλος που θα σταθεί δίπλα στους πολίτες και θα δώσει λύσεις στα προβλήματά τους».
Η κυρία Γιαννακοπούλου μίλησε και για την επιλογή της να θέσει τα ζητήματα που κράτησαν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση από το βράδυ των ευρωεκλογών.
«Το γεγονός ότι κατακρίνομαι γι αυτήν την απόφασή μου, είναι αυτή που αποτέλεσε την θρυαλλίδα εξελίξεων, στρέφοντας τις προσδοκίες των πολιτών ξανά στο ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε εκφράζοντας την αισιοδοξία της για τη συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές. «Μπορεί να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη η συμμετοχή», πρόσθεσε και δεσμεύτηκε για πράξεις ενότητας την επόμενη μέρα.
Η ομιλία της Νάντιας Γιαννακοπούλου έχει ως εξής: Τρεις μήνες μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Όλοι οι υποψήφιοι που είμαστε σήμερα ενώπιον σας -ανεξάρτητα από την προσέγγιση που ακολουθούμε στον προεκλογικό μας αγώνα- μοιραζόμαστε τη μεγάλη πολιτική κληρονομιά ενός Κινήματος που άλλαξε την Ελλάδα, τον κοινό σκοπό να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της κοινωνίας, αλλά και την ευθύνη να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα απελευθερώσουν την τεράστια πολιτική δυναμική της παράταξή μας.
Συνθήκες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα ενωμένοι πλέον και ισχυροί να καθορίσουμε οι ίδιοι τις πολιτικές εξελίξεις που μας αφορούν, σηματοδοτώντας την επανασύνδεσή μας με την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία και την ανανεωμένη επαφή μας με τα πλέον σύγχρονα προοδευτικά πολιτικοοικονομικά ρεύματα της Ευρώπης και του κόσμου.
Συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε τη θέση μας στον πολιτικό χάρτη ως εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης, αξιοποιώντας την ιστορική πολιτική ευκαιρία που διαμορφώθηκε από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών.
Κι είναι αυτή ακριβώς η ανεπανάληπτη ιστορική συγκυρία που καθιστά την ανάγκη για αλλαγή επιτακτική και δοκιμάζει τα πολιτικά και ηγετικά αντανακλαστικά κάθε μέλους και κάθε στελέχους, πολύ περισσότερο δε εκείνου που διεκδικεί την ηγεσία.
Είναι αυτή ακριβώς η προοπτική που με οδήγησε το ίδιο κιόλας βράδυ των εκλογών να θέσω το θέμα της αναζήτησης των αιτιών που δεν επέτρεψαν στο ΠΑΣΟΚ να καρπωθεί τα οφέλη της τεράστιας αποσυσπείρωσης των πολιτικών μας αντιπάλων. Και παρά το γεγονός ότι η θέση μου αυτή κατακρίθηκε και κατακρίνεται ακόμη από πολλούς, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των πολιτικών εξελίξεων στον χώρο μας, προσελκύοντας έξι -και περισσότερες αρχικά- αξιόλογες διαφορετικές προτάσεις ηγεσίας, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας και τις προσδοκίες των πολιτών σε εμάς, αλλά και αποδίδοντας ήδη όπως φαίνεται τους πρώτους δημοσκοπικούς καρπούς.
Και καθώς φτάσαμε πλέον τρεις μόλις εβδομάδες από την πρώτη Κυριακή και είμαι πεπεισμένη, έχω την αισιοδοξία, ότι στις 6 Οκτώβρη μπορούμε να έχουμε μια πραγματικά μεγάλη, συγκλονιστική συμμετοχή ενεργών, προοδευτικών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία.
Δεν προσπαθώ να τονώσω με εντυπωσιακούς τόνους και φράσεις το κλίμα.
Αυτό είναι το κλίμα που συναντώ τρεις μήνες τώρα, από τότε που η Κ.Ε αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση των εκλογών και επισκέπτομαι κάθε γωνιά της χώρας, συζητώ με πολίτες, ανταλλάσσω απόψεις με φορείς, με ανθρώπους όλων των κοινωνικών, επαγγελματικών, ηλικιακών κατηγοριών.
Αυτή είναι η συλλογική φωνή της κοινωνίας και επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω τα μηνύματά της.
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΩΤΟ:
Η Κυβέρνηση δεν τα καταφέρνει, δεν στέκεται καλά, φθείρεται καθημερινά. Δεν υπάρχει πια το 41%. Είναι αμφίβολο αν υπάρχει ακόμα και το 28%. Όπως επίσης είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να ξεφύγει από το πλαίσιο του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.
Υπάρχει μια διακριτή, σημαντική και ηχηρή δυσαρέσκεια για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αμφισβητείται ανοικτά για τις ταξικές, αποσπασματικές και αναποτελεσματικές πολιτικές της σε όλη την γραμμή των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία.
Χαρακτηρίζεται από την έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου υποστήριξης της κοινωνίας και αποσπασματικές δράσεις, τρέχοντας πίσω από τα γεγονότα.
Έχει την εικόνα ηγεσίας με χαρακτηριστικά ελιτισμού, έλλειψης σταθερότητας και αξιοπιστίας.
Αυτό το δίμηνο, βρέθηκα σε δεκάδες γωνιές της Ελλάδας. Παντού υπήρχε το ίδιο κλίμα, η ίδια φωνη.
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
Δεν υποφέρεται άλλο η ακρίβεια στο ράφι σε συνδυασμό με τη στεγαστική κρίση και την απογείωση των ενοικίων, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις.
Δεν υπάρχει πουθενά σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει από τα νέα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, το κόστος λιπασμάτων και ενέργειας. Ολόκληρες περιοχές κινδυνεύουν από την λειψυδρία. Το Ε.Σ.Υ παραπαίει. Το δημογραφικό αποτελεί το νούμερο ένα εθνικό κίνδυνο, μαζί με την τάση ερήμωσης της υπαίθρου.
Η Κυβέρνηση συνολικά απέτυχε. Εξάντλησε τη δυναµική της και πλέον οπισθοδροµεί χωρίς δυνατότητα επιστροφής.
Πέντε χρόνια διακυβέρνησης είναι αρκετά για να κάνουν σαφές ότι όχι µόνο δεν προώθησε τις αλλαγές και τις µεταρρυθµίσεις στο βαθύ κράτος, στην οικονοµία και στην κοινωνία, που υποσχέθηκε, αλλά πλέον αποτυγχάνει παταγωδώς στην οικονοµική και κοινωνική της πολιτική, µε αιχµή την ακρίβεια και το σύνολο του κοινωνικού κράτους.
Η κυβέρνηση της Ν.∆. και του κ. Μητσοτάκη έχει µπει σε ανεπίστρεπτη πορεία φθοράς και πολιτικής αδυναµίας, η οποία θα επιδεινώνεται όσο περνά ο χρόνος.
Το πολιτικό και κοµµατικό σύστηµα, µε αφετηρία τις ευρωεκλογές, βρίσκεται σε κίνηση αλλαγής των πολιτικών συσχετισµών και η ανάγκη της προοδευτικής εναλλακτικής πρότασης απέναντι στην ολοκλήρωση του κύκλου της Ν.∆. είναι επιτακτική.
Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα vertigo. Βρίσκεται σε μια διαρκή ένταση και σε καθεστώς πλήρους ιδεολογικής, πολιτικής, προγραμματικής απροσδιοριστίας. Ουσιαστικά διαλύεται, αποσυντίθεται, δείχνει να έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο που ξεκίνησε στην χρεοκοπία ως δύναμη λαϊκισμού και εχθροπάθειας. Αναρωτιέμαι πως κάποιοι σύντροφοι μιλάνε για μέτωπα και συμπράξεις με ένα κόμμα αυτής της πορείας και χαρακτηριστικών, αυτής της κατάστασης.
Τα βλέμματα πάρα πολλών προοδευτικών πολιτών τώρα πέφτουν προς τα εμάς. Το ΠΑΣΟΚ τώρα πρέπει να δηλώσει παρόν και να αναλάβει αυτή την ευθύνη, ανταποκρινόμενο µε επάρκεια και αποτελεσματικότητα στον εθνικό και κοινωνικό του προορισμό.
ΜΗΝΥΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:
Συνάντησα χιλιάδες πολίτες που με αγωνία μου έλεγαν: «Μη χάσετε κι αυτή την ευκαιρία. Τώρα είναι η ώρα του ΠΑΣΟΚ!» Προσέθεταν δε «Αν δεν τα καταφέρετε και τώρα, θα αφήσετε χώρο και στην Ν.Δ αλλά και σε αντισυστημικές δυνάμεις που είτε αυτοκαθορίζονται ως αριστερές, είτε βρίσκονται στο ακροδεξιό τμήμα του πολιτικού φάσματος. Κάντε κάτι.»
Έχουν δίκιο. Χάσαμε ευκαιρίες.
Γι’ αυτό ήταν άλλωστε απαραίτητη η διεξαγωγή μιας μεγάλης συζήτησης για τα αίτια που μας κρατάνε στις διαστάσεις και το μέγεθος μιας βολικής και ακίνδυνης για τους πολιτικούς μας αντιπάλους αντιπολίτευσης.
Γιατί η κινητικότητα που επιδεικνύουν όλοι οι υποψήφιοι αποτελεί δημοκρατικό οξυγόνο που αναγεννά την επαφή μας με τα κοινωνικά ακροατήρια.
Οι εκλογές αυτές αποδεικνύεται τελικά ότι δεν ήταν κάτι που καλό θα ήταν να αποφευχθούν, αλλά αναγκαία πολιτική κίνηση. Το αποδεικνύουν οι χιλιάδες πολίτες που υπέγραψαν τις υποψηφιότητες, οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συμμετέχουν σε συζητήσεις, συσκέψεις, περιοδείες σ΄ όλη την Ελλάδα.
Το ενωτικό κλίμα, η σοβαρότητα, η αντιπαράθεση μέσα σε πλαίσια πολιτικού πολιτισμού και συντροφικότητας έχουν προσθέσει πόντους στο ΠΑΣΟΚ, που έχει ήδη αρχίσει να φαίνονται στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Πολύ περισσότερο όταν η κοινή γνώμη βλέπει τι συμβαίνει σε άλλα κόμματα αυτή την περίοδο.
Χρειαζόταν, γιατί σ΄ εμάς δεν ταιριάζει ο συμβιβασμός με τις μικρές επιδόσεις, η ικανοποίηση με μικρά βήματα, με χαμηλές πτήσεις, η τοποθέτηση των προβλημάτων κάτω από το χαλί.
Γιατί ενώ μέσα σε δύο χρόνια Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους, εμείς συνεχίσαμε να κινούμαστε εκεί κάπου στο 13%, έχοντας κάποιους να δηλώνουν και ικανοποιημένοι.
Aπό τα αποτελέσματα των τελευταίων Ευρωεκλογών υπήρξαν πολύ σημαντικά μηνύματα προς όλο το πολιτικό σύστημα και βεβαίως και προς το ΠΑΣΟΚ. Η τεράστια αποχή που έφτασε το 60% εξέπεμψε ηχηρό μήνυμα πριν απ΄ όλα προς την Κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, με την Ν.Δ να χάνει 1 εκατομ. ψηφοφόρους.
Ωστόσο, η λαϊκή ψήφος έστειλε αυστηρό μήνυμα και προς την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε επιπλέον 350.000 ψηφοφόρους, που προστέθηκαν στους 850.000 που τον εγκατέλειψαν μόλις πέρυσι!
Και παρόλες τις φθορές Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανέβασε το ποσοστό του κατά 1% , ωστόσο έχασε 110.000 ψήφους. Θέσαμε ως στόχο την δεύτερη θέση και το δυνάμωμα των ποσοστών μας και δεν πετύχαμε κανένα.
Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί!
Αναρωτιέμαι: Οφείλουμε ή όχι να αναζητήσουμε πολιτική που θα αλλάζει έμπρακτα την ζωή των πολιτών, εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης στηριγμένη σε ρεαλιστικές, προτάσεις;
Έχουμε χρέος να ανεβάσουμε και γρήγορα τα ποσοστά μας; Ναι ή Όχι;
Συντρόφισσες και σύντροφοι!
Αυτά τα δύο μηνύματα καθορίζουν και την κρισιμότητα των εκλογών της 6/9 και 13/9.
Γιατί ο νέος Πρόεδρος πρέπει να κινηθεί γρήγορα, στοχευμένα, με καθαρό πολιτικό στίγμα, με σωστό προσανατολισμό και αποτελεσματικά!
Γιατί οι πολιτικοί συσχετισμοί διαμορφώνονται καθημερινά και μάλιστα σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας.
Πρέπει επομένως να κινηθούμε τώρα, ενωμένα, με πυκνές πρωτοβουλίες.
Άννα Διαμαντοπούλου: Χρειάζεται ένα big bang στο ΠΑΣΟΚ
Η Άννα Διαμαντοπούλου, από την αρχή της ομιλίας της στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να μιλήσει με όρους εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αλλά για την μεγάλη ευκαιρία που έχει τώρα το ΠΑΣΟΚ για το ίδιο το μέλλον του αρκεί να μιλήσει για το μέλλον της χώρας.
«Η κοινωνία», ανέφερε «είναι αδιάφορη για τον εσωτερικό μας διάλογο. Νοιάζεται για το αύριο».
Η πρώην υπουργός και υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος ανέπτυξε πλήρες σχέδιο για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
«Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ, δυναμώνουμε την Ελλάδα», είπε η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ υπογράμμισε ότι «για να ανταποκριθεί στα νέα ιστορικά του καθήκοντα , για να γίνει η εναλλακτική λύση στην διακυβέρνηση της χώρας και η διέξοδος για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, πρέπει να μετεξελιχθεί με γοργά βήματα στο Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ. ».
Περιέγραψε τη σημερινή πολιτική συγκυρία από την οποία αναδεικνύεται ξανά ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ. Ασκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική που ακολουθεί σχεδόν σ΄όλους το τομείς.
«Η κυβέρνηση ασχολείται κυρίως με την επικοινωνία και έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα σχεδιασμού για το μέλλον, φοβισμένη από το πολιτικό κόστος και βυθισμένη σε κομματικές αντεγκλήσεις και προσωπικές έριδες. Η συνθηκολόγηση του κ. Μητσοτάκη με τον ακραίο συντηρητισμό είναι η συνταγή της παράλυσης.», είπε η ‘Αννα Διαμαντοπούλου.
Κατέθεσε ένα σαφές και πλήρες πολιτικό πλαίσιο για τα μεγάλα θέματα, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει μια δυναμική χώρα στην Ε.Ε και την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης και των Βαλκανίων. Ειδικά για τις σχέσεις με την Τουρκία η ‘Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε:«Από το 1974 η Τουρκία γεμίζει το καλάθι των διεκδικήσεων, ώστε σε κάθε τελική διαπραγμάτευση να μπορεί να κάνει ανύπαρκτες υποχωρήσεις. Οφείλουμε να μετατρέψουμε όπως κάναμε και στο παρελθόν του γεωγραφική μας θέση σε συγκριτικό πλεονέκτημα.
Η Δημοκρατική Παράταξη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη και ακόμα τις πιο δύσκολες ώρες επί Γεωργίου Παπανδρέου και Βαγγέλη Βενιζέλου του είχε πάντα όραμα για το Έθνος και τη χώρα».
Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε πώς «γίνεται να φέρουμε την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων , να εκσυγχρονίσουμε το πολιτικό μας σύστημα, με σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας . Η κεντρική ιδέα είναι η Ελλάδα που παράγει. Πρέπει να παράγει εθνικό πλούτο και μετά τον αναδιανέμει δίκαια». «Γίνεται να έχουμε ολοκληρωμένες πολιτικές με στόχους και πόρους;ΝΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ», συμπλήρωσε.
Ειδική κι εκτενή αναφορά έκανε η κ. Διαμαντοπούλου στη κοινωνική πολιτική λέγοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη αποκέντρωση, με τοπική αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από πόρους, ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη κομματικά, με πολιτικό σχέδιο και δυνατότητα να έχει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο.
Η δημόσια υγεία και η δημόσια παιδεία έχουν ανάγκη ισχυρής περιφερειακής αποκέντρωσης για την καλύτερη απόδοση στον πολίτη. Στη μεταρρύθμιση για την παιδεία δίνω τον τίτλο «Αριστοτέλης και Τεχνητή Νοημοσύνη» γιατί πρέπει από το νηπιαγωγείο μέχρι τις ανθρωπιστικές σπουδές να συνδυάζονται με το ανθρωπιστικό ιδεώδες, δηλαδή ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες που δημιουργούν πολίτες με κοινωνικά χαρακτηριστικά που μπορούν να κατανοήσουν και να επιβληθούν στις μηχανές.
Στην υγεία η μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει από τον διαχωρισμό του ΕΣΥ από το Υπουργείο ως διοικητικό μοντέλο, από αναβάθμιση οικονομική επιστημονική και αξιοκρατία των γιατρών και όλου του προσωπικού των νοσοκομείων και βέβαια από τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.
Ως κορωνίδα της κοινωνικής πολιτικής θα έθετα το σύνθημά «πρώτα τα παιδιά». Δεν μπορεί να είμαστε η χώρα με 30% παιδική φτώχεια, κεντρικός μας στόχος και δέσμευση πρέπει να είναι η απόλυτη εξάλειψη της παιδικής φτώχειας.
Γίνεται να χτυπήσουμε τις ανισότητες; Γίνεται να εξαλείψουμε την παιδική φτώχεια; Ναι γίνεται μόνο εμείς μπορούμε», υπογράμμισε.
Υποστήριξε την πολιτική και στρατηγική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ενώ διαφώνησε με «πολιτικές και εκλογικές συμπράξεις κορυφής έως και ενιαίες κομματικές συγχωνεύσεις με αυτές τις δυνάμεις, που θολώνουν και ρευστοποιούν την ταυτότητα και τον προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ,που πρέπει να τεθούν εκτός της στρατηγικής ατζέντας του Κινήματος μας.
Η εκ των έσω απόπειρα συριζοποίησης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ όπως και η εκ των έξω προσπάθεια σύμπραξης, νομίζω ότι πέρα από προσεγγίσεις αποδεικνύεται από τα πράγματα μέγα πολιτικό λάθος», κατέστησε σαφές η Άννα Διαμαντοπούλου.
«Θα εγγυηθώ την ενότητα του Κινήματος με την αξιοποίηση όλου του δυναμικού του ΠΑΣΟΚ ώστε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα ανοιχτό, δημοκρατικό, νικηφόρο Κίνημα. Αν δεν εκλεγώ: Θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις την νέα ηγεσία να πετύχει τους στόχους του Κινήματος. Θα συμβάλλω , από όποια θέση και αν κληθώ να προσφέρω, γνώσεις, πολιτική εμπειρία και δράση ώστε να επιτύχουμε τις συλλογικές μας επιδιώξεις», κατέληξε.
Δεν είναι λοιπόν μία επιστροφή. Για να αδράξουμε την ευκαιρία, πρέπει να κοιτάξουμε ότι είμαστε σε έναν άλλο αιώνα, σε μία άλλη εποχή. Για να γίνει το ΠΑΣΟΚ εναλλακτική λύση και διέξοδος για μία δικαιότερη κοινωνία χρειάζεται ένα big bang, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό που κάναμε μέχρι τώρα γιατί δεν αποδίδει», τόνισε.
Μιχάλης Κατρίνης: «Δεν σκοπεύω να αφομοιωθώ ή να προσχωρήσω σε επιλογές στασιμότητας και παρακμής που θέλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ»
Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για τη μεγάλη και την τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές, συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος, που υπάρχει για να διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη».
Υπενθύμισε ότι είναι ο «μοναδικός που μιλάει ξεκάθαρα για μια Μεγάλη Παράταξη» που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Μια Μεγάλη Παράταξη που θα κυβερνήσει.
«Ξέρω ότι αυτή η άποψη ενοχλεί. Και μαζί ενοχλούν και αυτοί που τη διατυπώνουν, καθαρά και δυνατά. Για αυτό και επιστρατεύτηκαν μηχανισμοί χειραγώγησης. Μηχανισμοί απαξίωσης της προσπάθειας μου, αφού ο κίνδυνος για τα μεγάλα συμφέροντα είναι η δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που δεν θα μπορούν να την ελέγξουν.
Ευτυχώς, στις 6 Οκτωβρίου θα ψηφίσουν και θα αποφασίσουν οι πολίτες, όχι οι δημοσκόποι, όχι τα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα. Η ψήφος στις 6 Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μια ψήφος για τη αναγέννηση και για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που θα κυβερνήσει αυτοδύναμα τη χώρα.
Επισήμανε με έμφαση ότι :
-Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περάσει ένα καθαρό μήνυμα: ότι δεν είναι ένα κόμμα με πρίγκιπες, τζάκια ή επιλογές που τις καθορίζουν συστήματα συμφερόντων.
-Υπάρχει μια λογική που θέλει να υπάρχουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που θέλει τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους να τους νέμονται 5 οικογένειες. Το ΠΑΣΟΚ ή θα συγκρουστεί με αυτές τις λογικές και καταστάσεις ή θα εγκλωβιστεί στο ρόλο του μικρομεσαίου κόμματος.
-Κάποιοι να λένε ότι θα κερδίσουν τον κ. Μητσοτάκη, στα λόγια βεβαίως. Να θυμίσω ότι τα ίδια έλεγε και ο κ. Κασελάκης και είδαμε ποια ήταν η εξέλιξη.
-Κάποιοι άλλοι αυτοπροβάλλονται και να παρουσιάζονται ως «Πρωθυπουργήσιμοι». Όσο ακούω όλα αυτά, τόσο ενισχύεται μέσα μου η αίσθηση ότι σε αυτή τη χώρα πρέπει να επιστρέψει η πραγματική πολιτική και μαζί της να επιστρέψει και η σοβαρότητα.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ηττηθεί από κάποιον που απλά λέει ότι μπορεί να τον νικήσει ή από κάποιον άλλο που θεωρεί τον εαυτό του Πρωθυπουργήσιμο.
Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα φύγουν από την εξουσία όταν απέναντι τους βρεθεί μια ένα πραγματικό κόμμα εξουσίας με αξιόπιστα και άφθαρτα πρόσωπα. Μια μεγάλη παράταξη που θα στηρίξει τη μεσαία τάξη, θα μιλήσει για κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή εισοδήματος», τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στον υπαρκτό κίνδυνο σε ένα χρόνο από τώρα το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί στην ίδια ή και χειρότερη θέση.
«Αν δεν αλλάξουμε, αν δεν αντιληφθούμε ότι το αίτημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας είναι η Μεγάλη Παράταξη, τότε σε ένα χρόνο το πολύ θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Να συζητάμε δηλαδή τι φταίει και ορατό τον κίνδυνο να βρεθούμε σε πιο δυσμενή κατάσταση, αφού οι πολίτες δεν θα μας περιμένουν για πολύ ακόμα.
Το κενό που δημιουργείται από τη δική μας αδυναμία θα καλυφθεί από κάποιους άλλους και δεν εννοώ στον κεντροαριστερό χώρο. Τα παραδείγματα στην Ευρώπη είναι πολλά».
Επισήμανε επίσης ότι κάποιοι έχουν ξεχάσει ότι το πολίτευμα της χώρας είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, τονίζοντας:
«Χρειαζόμαστε ως ΠΑΣΟΚ μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, αφού οι μεγάλες μάχες δίνονται – εκτός από το πεδίο της κοινωνίας – στο κοινοβούλιο.
Το πολίτευμα της χώρας, για όσους το έχουν ξεχάσει, είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και όχι Μιντιακή Δημοκρατία.
Και για να ξεκαθαρίζουμε: το αξίωμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπηρετηθεί με άλλους παράλληλους ρόλους, ειδικά όταν ζητάς από το 13% να μπορείς να διεκδικήσεις τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Εκτός, αν κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει άπλετος χρόνος για να γίνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας και οι πολίτες θα μας περιμένουν μέχρι να βαρεθούν τον κ. Μητσοτάκη και θα μας προτιμήσουν νομοτελειακά.
Άλλωστε, το είδαμε στην πράξη. Τι είδαμε; Ότι η φθορά της Νέας Δημοκρατίας και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν οδήγησε σε ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ.
Όσοι θέλουν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ του 13 και του 15%, ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, όσοι θεωρούν ότι όλα είναι καλά, ας μην ψηφίσουν εμένα.
Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που δεν λέει και δεν θα λέει τίποτα για να μην ενοχλεί τους λίγους και τους ισχυρούς, ας μην ψηφίσουν εμένα.
Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που θα μετατραπεί σε δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη για να παραμείνει στην εξουσία, ας μην ψηφίσουν εμένα.
Δεν σκοπεύω ούτε να αφομοιωθώ ούτε να προσχωρήσω σε αυτές τις λογικές. Ζητώ να είμαι η επιλογή αυτών που θέλουν ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Μεγάλης Παράταξης. Ζητώ να είμαι η επιλογή αυτών που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στους Έλληνες».
Ο κ. Κατρίνης παρουσίασε επίσης το σχέδιο του για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τα μέλη του αλλά και μια δέσμη προγραμματικών προτάσεων που συνιστούν ένα πρόγραμμα ρήξης και ελπίδας.
Δούκας: «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, θα δώσουμε τέλος στο πελατειακό κράτος του Μαξίμου»
Σφοδρά «πυρά» για την πολιτική γραμμή που ακολουθεί μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.
Ο κ. Δούκας εστίασε το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του στην αναγκαιότητα το ΠΑΣΟΚ να πάρει ξεκάθαρη θέση και να πάψει να ακολουθεί μια στρατηγική όπου «δεν θέλει να δυσαρεστήσει κανέναν».
«Η Νέα Δημοκρατία στοιχίζει πολύ ακριβά στον τόπο, επιθυμούν μια κοινωνία σε μόνιμη ομηρία, που βολέυεται με κουπόνια και υποσχέσεις. […] Και φέρνουν από το παράθυρο την ακροδεξιά. […] Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, η κοινωνία εγκαταλείπει τον κ. Μητσοτάκη» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Χάρης Δούκας.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι είναι πολύ δυσάρεστο ότι στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση «ο κόσμος κάθισε σπίτι του, έδειξε ότι δεν εμπνέεται. […] Αυτό αφορά και το κίνημά μας, που την ώρα που η φθορά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι ραγδαία, δεν καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει. […] Σε κρίσιμες στιγμές δεν δώσαμε ξεκάθαρο στίγμα, θέλαμε να μη δυσαρεστήσουμε κανέναν. […] Αν κάποιοι δεν αντιδρούν όταν η χώρα πάει στον τοίχο, είναι δικό μας χρέος να βάλουμε φρένο. Γεννηθήκαμε για να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν».
«Η σοσιαλδημοκρατία συνετρίβη όπου συμφιλιώθηκε με νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με όλους μαζί δεν γίνεται»
Ο κ. Δούκας στη συνέχεια είπε ότι «μας λένε κάποιοι ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ευρύτερο, που αντιμετωπίζει η σοσιαλδημοκρατία σε όλη την Ευρώπη. Απαντούμε ότι η σοσιαλδημοκρατία συνετρίβη όταν συμφιλιώθηκε με νεοφιλελεύθερες πολιτικές. […] Χρειάζονται τολμηρές πολιτικές, τέρμα στους συμβιβασμούς, τέρμα στον φόβο και την υποταγή. […] Λέμε ότι πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση η χώρα, με όλους μαζί δεν γίνεται».
Ακολούθως, ο Χάρης Δούκας ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως ο τομέας της Υγείας και της Παιδείας. Σε συγκεκριμένο σημείο υπογράμμισε ότι έχει παραδοθεί η Υγεία στα funds και πως οι πολίτες φοβούνται να αρρωστήσουν. «Θα στηρίξουμε τη δημόσια δωρεάν Υγεία και θα συγκρουστούμε με τους μεγαλοκλινικάρχες;» αναρωτήθηκε.
Αμέσως μετά τόνισε ότι «μας ρωτούν πού θα βρούμε τα χρήματα. Από τις τράπεζες, τις πολυεθνικές, τα υπερκέδρη, εκεί θα τα βρούμε. […] Παίρνουν 800-900 ευρώ νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί και οι τραπεζίτες παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες τον χρόνο».
«Συμφωνώ με τον Ανδρουλάκη, είχε πει ότι η τρίτη θέση θα είναι πολιτική ήττα»
Ο κ. Δούκας απευθύνθηκε αρκετές φορές στην ομιλία του προς τους συνυποψηφίους του. Σε ένα σημείο επισήμανε ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει ότι η τρίτη θέση στις εκλογές θα είναι πολιτική ήττα και συμφωνώ μαζί του. Το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπεται να βολεύεται».
Στη συνέχεια, ανέβασε, ξανά, τους τόνους λέγοντας ότι για την ακρίβεια ευθύνονται «τα καρτέλ που οδηγούν τα νοικοκυριά σε αδιέξοδο. Όσα μέλη των ρυθμιστικών αρχών δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους. Δημόσιο πυλώνα στην ενέργεια με “δ” κεφαλαίο. […] Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, δεν θα ανεχθούμε την εμπορευματοποίησή του».
Το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε, πρέπει να συνδεθεί ξανά με τον κόσμο της εργασίας ώστε να πάψουν οι μισθοί Βουλγαρίας, καθώς και «να καταργηθεί το εξαήμερο και άλλες ρυθμίσεις για το ωράριο και τις απολύσες που έφερε η ΝΔ. Οφείλουμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση του χρόνου εργασίας».
Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ιδρύσει υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής.
«Θα δώσουμε τέλος στο πελατειακό κράτος του Μαξίμου»
Ο Χάρης Δούκας, μεταξύ άλλων, είπε ότι πρέπει να σταματήσει να ισχύει το ακαταδίωκτο των τραπεζών και προσέθεσε ότι «όσο και να ξελαρυγγιάζονται τα τσιράκια τους τα πρωινά, δεν θα κάνουμε πίσω, θα δώσουμε τέλος στο πελατειακό κράτος του Μαξίμου».
Δίνοντας το πολιτικό στίγμα της πρότασής του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει θέση απέναντι στην ομοφοβία, τον ρατσισμό, τον σεξισμό και τη μισαλλοδοξία, ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε την ανάγκη των αμυντικών εξοπλισμών, που θα συνδέονται όμως με την αμυντική βιομηχανία της χώρας.
Ο κ. Δούκας έκανε μνεία στον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι ο Ντράγκι λέει σήμερα πράγματα που ο Παπανδρέου έλεγε προ 15 ετών και τον χλεύαζαν, αλλά και στη Φώφη Γεννηματά που «χωρίς εκείνη δεν θα βρισκόμασταν εδώ όλοι σήμερα».
Καταλήγοντας, έκανε αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας ότι «βασικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά, δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό. […] Κοιτάζω στα μάτια όλους τους συνυποψηφίους μας και λέω ότι δεν περισσεύει κανείς, όλοι την επόμενη μέρα εκεί, στρατιώτες. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, όπως το κάναμε στον δήμο Αθηναίων. Με συγκρούσεις, ρήξεις, και τομές, χωρίς συμβιβασμούς και στρογγυλέματα. […] Δεν φοβόμαστε το Μαξίμου, ούτε τα τρολ τους, ούτε τους πληρωμένους δημοσιογράφους τους. Το Μαξίμου αγωνιά και καλά κάνει, όσο μας χτυπούν τόσο θα δυναμώνουμε. Πάμε δυνατά, πάμε ενωτικά, πιστέψτε το και θα νικήσουμε» τόνισε κλείνοντας, με τους υποστηρικτές του να φωνάζουν «Χάρη γερά να πέσει η Δεξιά».