slider, ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ: Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ – «Θα νικήσουμε με όλη μας τη δύναμη»

Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως οι Ισραηλινοί θα ξεκινήσουν από ώρα σε ώρα τη χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού του Ισραήλ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας στα σύνορα ώστε να εμψυχώσουν τους πολίτες, η διπλωματική κινητικότητα που παρατηρείτε με κορυφαία την απόσυρση όλων των ισραηλινών διπλωματών από την Τουρκία, η κατεπείγουσα οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικάνους πολίτες όλου του κόσμου να προφυλαχθούν από τρομοκρατικές επιθέσεις και το αναμενόμενο νέο διάγγελμα του προέδρου Μπάιντεν ίσως δείχνουν ότι η ώρα μηδέν για την χερσαία επιχείρηση, έχει φτάσει.

Στα σύνορα της Γάζα βρέθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου με στόχο να εμψυχώσει του στρατιώτες που έχουν ήδη παραταχθεί στο σημείο, τονίζοντας ότι το Ισραήλ βρίσκεται καθ’ οδόν προς μια σημαντική νίκη.

«Θα νικήσουμε με όλη μας τη δύναμη», είπε ο Νετανιάχου στην ομάδα των στρατιωτών.

«Όλο το Ισραήλ είναι πίσω σας και θα χτυπήσουμε δυνατά τους εχθρούς μας για να πετύχουμε τη νίκη», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβασε και σχετικό βίντεο στο Twitter, το οποίο συνοδεύει με τη φράση: «Μαζί με τους μαχητές. Όλα έτοιμα».

Μια δύσκολη και αιματηρή χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να είναι πιθανή άμεσα ημέρες, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ στο αμερικανικό συνεργαζόμενο δίκτυο NBC News. Ο κ. Μπαράκ – ο οποίος, έχοντας διατελέσει υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης χερσαίας εισβολής της χώρας στη Γάζα το 2009, έχει σπάνια εμπειρία από μια τέτοια επιχείρηση – δήλωσε ότι αν η σύγκρουση εξαπλωθεί θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο που θα περιλαμβάνει «περισσότερο χρόνο, κόπο, ιδρώτα, δάκρυα και αίμα».

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι ακόμη και αν συμβεί αυτό, το Ισραήλ δεν θα βρίσκεται υπό υπαρξιακή απειλή. «Δεν χρειαζόμαστε άλλον έναν πόλεμο. Αλλά αν έχουμε έναν, τότε θα τον πολεμήσουμε», είπε σε μια ευρεία συνέντευξη χθες. «Και το Ισραήλ θα κερδίσει».

«Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα» – Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προετοιμάζει τον στρατό για την εισβολή

«Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό κατεστημένο στη χώρα. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη», είπε ο Γκαλάντ στους δημοσιογράφους σε ένα πεδίο συγκέντρωσης στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Στη συνέχεια, κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά. «Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ακόμα ο υπουργός Άμυας του Ισραήλ στους στρατιώτες.

Δεδομένου του αναβρασμού στον μουσουλμανικό κόσμο για τη σύρραξη στην Παλαιστίνη, το Ισραήλ έδωσε την εντολή σε όλους τους διπλωμάτες του στην Τουρκία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα για λόγους ασφαλείας.

Τούρκοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας σε οργισμένες διαδηλώσεις ύστερα από έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστινίους στο νοσοκομείο της Γάζας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνέχεια της απόσυρσης Ισραηλινών διπλωματών από την Τουρκία, συνιστά σε όλους τους Αμερικανούς να είναι προσεκτικοί με κάθε συμβάν έντασης και βίας που μπορεί να τους αφορά. Η σύσταση έρχεται μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ.

Η οδηγία αφορά όλες τις χώρες του κόσμου

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει: «Λόγω της αυξημένης έντασης σε διάφορα σημεία σε όλο τον κόσμο και της πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί στα σημεία όπου συγκεντρώνονται τουρίστες και καλούνται να παρακολουθούν τις ενημερώσεις των αμερικανικών αρχών στα κοινωνικά δίκτυα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει για κάθε χώρα του κόσμου χωριστές οδηγίες ενώ τις κατατάσσει σε τέσσερα επίπεδα. Η Ελλάδα είναι στο επίπεδο 1, το χαμηλότερο, γεγονός που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί καλούνται να τηρούν τα συνήθη μέτρα προστασίας («normal precautions»).

Αργεί η ανθρωπιστική βοήθεια
Το πέρασμα της Ράφα, μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, είναι η μοναδική δίοδος για να εισέλθει βοήθεια στη Γάζα απευθείας από περιοχές εκτός του Ισραήλ και η μοναδική έξοδος που δεν οδηγεί σε ισραηλινό έδαφος.

Αποτελεί επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς καθώς η ανθρωπιστική κρίση εξελίσσεται και εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατευθύνονται προς τη νότια Γάζα από το βόρειο τμήμα του θύλακα για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Πάνω από 100 φορτηγά περιμένουν κοντά στο πέρασμα της Ράφα στην αιγυπτιακή πλευρά σήμερα, αν και δεν αναμένεται η βοήθεια να εισέλθει στον θύλακα νωρίτερα από αύριο, Παρασκευή, δήλωσαν πηγές από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Περισσότερη βοήθεια βρίσκεται στην αιγυπτιακή πόλη Αλ Άρις, σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων από τη Ράφα. Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι δεν θα κλείσει το πέρασμα αλλά ισραηλινά βομβαρδιστικά το κατέστησαν μη λειτουργικό.

Μετά τις χθεσινές συνομιλίες του Μπάιντεν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Αίγυπτος συμφώνησε να επιτρέψει η βοήθεια να φθάσει στους Παλαιστίνιους μέσω του περάσματος αυτού.

Το πέρασμα είναι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μιας στενής λωρίδας γης που κατοικούν 2,3 εκατ. άνθρωποι και βρίσκεται μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου. Ελέγχεται από την Αίγυπτο.

Γιατί το πέρασμα στη Ράφα είναι σημαντικό
Ως απάντηση στη διείσδυση των μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.400 Ισραηλινούς, το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Γάζα, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση και σταματώντας όλες τις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων. Περίπου 3.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Ο αποκλεισμός σημαίνει ότι η μοναδική πιθανή δίοδος για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα είναι μέσω της Ράφα από την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά. Είναι επίσης το μοναδικό σημείο εξόδου για τους κατοίκους της Γάζας που θέλουν να φύγουν.

Οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, έχουν προσεγγίσει το σημείο με την ελπίδα να τους επιτραπεί να διέλθουν στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας, αν και το Κάιρο έχει δηλώσει ότι πρώτα πρέπει να παραδοθεί η βοήθεια. Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τους κατοίκους της Γάζα να κινηθούν προς τα νότια, πιο κοντά στη Ράφα, για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς, αν και οι κάτοικοι λένε ότι δεν μπορούν να βρουν προστασία πουθενά στο πυκνοκατοικημένο θύλακα.

«Προσωρινώς κλειστό»
Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα κάθε ζήτημα που αφορά την ασφάλεια κοντά στα σύνορα με τη Γάζα στο βορειοανατολικό Σινά, όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δράση ισλαμιστών μαχητών, η οποία κορυφώθηκε το 2013 και τώρα έχει σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί.

Από τότε που η Χάμας ανέλαβε τον έλεγχο στη Γάζα το 2007, η Αίγυπτος βοήθησε να επιβληθεί αποκλεισμός του θύλακα και περιόρισε πάρα πολύ την κίνηση ανθρώπων και αγαθών. Όπως στα βασικά περάσματα με το Ισραήλ, οι περιορισμοί κάποιες φορές χαλάρωσαν αλλά δεν ήρθησαν, και οι ταξιδιώτες χρειάζονται άδεια ασφαλείας και χρονοβόρους ελέγχους για να περάσουν. Το 2008, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εισήλθαν στο Σινά αφού η Χαμάς άνοιξε τρύπες στη οχύρωση των συνόρων, αναγκάζοντας την Αίγυπτο να χτίσει τείχος από πέτρες και τσιμέντο.

Η Αίγυπτος έχει λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ ισραηλινών και παλαιστινιακών φατριών σε συγκρούσεις και περιόδους αναταραχής του παρελθόντος. Αλλά σε εκείνες τις καταστάσεις είχε κλείσει επίσης τα σύνορα, επιτρέποντας να εισέλθει βοήθεια και να εξέλθουν άμαχοι για λόγους υγείας αλλά αποτρέποντας κάθε μεγάλη μετακίνηση ανθρώπων.

Ακόμα και ενώ το Ισραήλ συνεχίζει με τον σφοδρότερο βομβαρδισμό στη Γάζα που έχει κάνει ποτέ ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς, η Αίγυπτος δεν έχει επιδείξει καμία ένδειξη έως τώρα ότι θα αλλάξει η προσέγγισή της.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει το Ισραήλ να αποτρέψει μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα, προειδοποιώντας ότι εξαντλούνται με επικίνδυνο ρυθμό τα τρόφιμα, τα καύσιμα και το νερό.

Τα νοσοκομεία λένε ότι πασχίζουν να φροντίσουν τους τραυματίες καθώς εξαντλούνται τα καύσιμα στις εφεδρικές γεννήτριες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα σχέδιο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους στη Γάζα, χωρίς να επωφελείται η Χαμάς.