Τη διχοτόμηση της Κύπρου υποστήριξε στην ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)».
«Για να υπάρχει ευημερία, σταθερότητα και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να αναγνωριστούν τα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των πλευρών», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ξεκαθαρίζοντας πως η «Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα δικαιώματα κανενός».
«Σήμερα μια πραγματικότητα που παραδέχονται όλοι, είναι πως στην Κύπρο δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση στα πλαίσια της ομοσπονδίας. Γι αυτό καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και να ξεκινήσουν διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές επαφές», πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε σήμερα, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι θα «εντείνει τις (διπλωματικές) προσπάθειές του» ώστε «να μπει ένα τέλος στον πόλεμο» στην Ουκρανία.
«Από την αρχή του ρωσοουκρανικού πολέμου προσπαθούμε να κρατήσουμε τους Ρώσους και τους Ουκρανούς φίλους μας γύρω από το τραπέζι (σ.σ. των διαπραγματεύσεων), πιστεύοντας στην ιδέα ότι ο πόλεμος δεν θα έχει κανέναν νικητή και η ειρήνη κανέναν ηττημένο», είπε ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.
Αναφερόμενος στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του στηρίζει τα βήματα που κάνει το Αζερμπαϊτζάν για να διαφυλάξει την εδαφική ακεραιότητά του. Τόνισε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί μέρος τους αζέρικου εδάφους και η επιβολή ενός διαφορετικού καθεστώτος στον θύλακα αυτόν είναι «απαράδεκτη».
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξάλλου χαρακτήρισε «εύλογες» τις ανησυχίες που οδήγησαν στη στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αν και κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να επιστρέψουν στον διάλογο. «Το Αζερμπαϊτζάν αναγκάστηκε να λάβει τα μέτρα που κρίνει αναγκαία στο δικό του έδαφος» τονίζεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, ο Ερντογάν είπε, μεταξύ άλλων: «Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι για πολλές δεκαετίες, δεν ήμασταν ποτέ σε αντίπαλα στρατόπεδα».
Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος συναντάται αύριο Τετάρτη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 18:00 ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δυο ηγετών, με την ελληνική πλευρά να επενδύει στο θετικό κλίμα διαλόγου που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών.