Το Qatar Gate έχει βάλει «φωτιά» στο σκηνικό της ΕΕ και όσο περνούν οι ώρες, οι αποκαλύψεις πληθαίνουν. Μάλιστα, πλέον έχει ανοίξει και μία νέα πτυχή στο ζήτημα, καθώς σημαντική θεωρείται και η έρευνα για στοιχεία που μπορεί να δημιουργήσουν το… Morocco Gate.
Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα έρχονται όλο και περισσότερες λεπτομέρειες από την «μαραθώνια» κατάθεση της Εύας Καϊλή, η οποία βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων Αρχών και εν αναμονή της εμφάνισής της ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 22 Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά στη… μαροκινή εκδοχή του σκανδάλου του Κατάρ, ΜΜΕ του Βελγίου όπως η Le Soir αλλά και οι ιταλικά μέσα όπως η La Repubblica και η Corriere della Sera, υπογραμμίζουν τις επαφές του Αντόνιο Παντσέρι και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι (σ.σ. συντρόφου της Εύας Καϊλή) με το Μαρόκο είτε με ταξίδια στο Ραμπάτ είτε μέσω του Μαροκινού πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν.
Η La Repubblica χαρακτηρίζει τον Σοσιαλιστή Ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο ως το τρίτο πρόσωπο στο κύκλωμα Παντσέρι -βάσει της κατάθεσης του Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Οι επαφές με Μαρόκο
Οι επαφές Τζιόρτζι και Παντσέρι με το Μαρόκο φαίνεται πως περιελάμβαναν ταξίδια στο Ραμπάτ και ύποπτες επαφές που φέρονται να υπήρξαν με τον πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου, Μοχάμεντ Μπεραλαράσε, ο οποίος μπορούσε να βασίζεται στις παρεμβάσεις του διπλωμάτη με έδρα τη Βαρσοβία Αμπντεραχίμ Ατμούν, σύμφωνα με όσα γράφει το ιταλικό TG4.
Σύμφωνα με τον Τζιόρτζι, ο Κοτσολίνο φέρεται να δρούσε με χρηματικά ανταλλάγματα και δώρα -το ίδιο και ο Παντσέρι με τον οποίο «αντάλλαζαν» τη θέση του συμπροέδρου της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου, μεταδίδει το ίδιο μέσο.
Ωστόσο, ο Κοτσολίνο διαψεύδει κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν θυμάται κανένα ταξίδι στο Μαρόκο: «Δεν είμαι υπό έρευνα, δεν έχω ανακριθεί, ούτε έχει σφραγιστεί το γραφείο μου. Ποτέ δεν επεδίωξα προσωπικά συμφέροντα, πλεονεκτήματα ή οφέλη στην πολιτική μου ζωή».
Το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα, πάντως, ανέστειλε προληπτικά τη συμμετοχή του σε όλα τα κομματικά όργανα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες των αρμοδίων.
Η μαραθώνια κατάθεση Τζιόρτζι
Για 10 ώρες μιλούσε στον ανακριτή για το σκάνδαλο Qatar Gate ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, όπως γράφει η Corriere della Serra, η οποία αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση που έχει ταράξει συθέμελα την Ευρώπη.
Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα: «Μιλούσε για δέκα ώρες υποχρεώνοντας τον επικεφαλής εισαγγελέα της έρευνας να αναβάλει τις ανακρίσεις των υπολοίπων προσώπων για την επόμενη ημέρα. Ανέφερε ονόματα και επίθετα και έδωσε εξηγήσεις. Είπε σε ποιον και από ποιον διακινήθηκαν τα χρήματα από την ΜΚΟ Fight Impunity, την οποία ίδρυσε ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι, ενώ αναφέρθηκε σε μεγάλες δωρεές που έγιναν χάρη στο κύρος που της έδιναν τα μέλη του συμβουλίου επί τιμή στο οποίο συμμετείχαν κάτοχοι βραβείων Νόμπελ, πρώην επίτροποι και πρώην πρωθυπουργοί».
Επίσης, ο Τζιόρτζι ανέλαβε όλη την ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή λέγοντας πως η ίδια δεν είχε καμία σχέση.
«Ακολουθεί τη στρατηγική της Εύας Καϊλή: να διαχωρίσουν ο ένας τη θέση του από του άλλου προσπαθώντας να σώσουν αυτόν που έχει να χάσει τα περισσότερα, όπως η κυρία Καϊλή ως μητέρα και ως πρόσωπο του οποίου πλήττεται το κύρος», λέει το δημοσίευμα.
Η Corriere αναφέρεται και στην έρευνα που ξεκίνησε στην Αθήνα η Οικονομική Εισαγγελία, με την Εύα Καϊλή να ερευνάται για δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Καταλήγει με το ότι: «η Καϊλή βρίσκεται στη μέση ενός δράματος που η ίδια, ως Ελληνίδα, το αναγάγει σε κλασική τραγωδία: «Δεν θα γίνω Ιφιγένεια», λέει στον δικηγόρο της, καθώς δεν θέλει να θυσιαστεί ως κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Ο Τζιόρτζι δεν διαφέρει: «Θέλω να είναι ελεύθερη για να είναι με την 22 μηνών κόρη μας», είπε στην απολογία του».
Η Εύα Καϊλή, θα παραμείνει τουλάχιστον για ακόμη μία εβδομάδα προφυλακισμένη στις βελγικές φυλακές του Χάρεν και στις 22 Δεκεμβρίου θα βρεθεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου για να ζητήσει την αποφυλάκιση της.
Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι θα παραμείνει υπό κράτηση για άλλον έναν μήνα, όπως αποφάσισε το προδικαστικό συμβούλιο αφού φέρεται να ομολόγησε ενώπιον, του εισαγγελέα διαφθοράς Μισέλ Κλες, ότι ήταν μέλος οργάνωσης που εκμεταλλεύτηκαν τόσο το Μαρόκο όσο και το Κατάρ για να επηρεάσουν τις σχέσεις τους με την Ευρώπη.
Η 5ωρη ανάκριση της Καϊλή
Η Εύα Καϊλή, κατά την προσαγωγή της, ανακρινόταν για τουλάχιστον πέντε ώρες από τις βελγικές Αρχές, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Η κα Καϊλή φέρεται να βρισκόταν σε σύγχυση και σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ωστόσο, δεν επικαλέστηκε τη βουλευτική της ασυλία, γεγονός που μπορεί να μετρήσει στην εικόνα που διαμορφώνουν οι δικαστές.
Το μεγάλο «αγκάθι» στην υπερασπιστική γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει είναι η κατάθεση που φέρεται να έχει κάνει στις βελγικές Αρχές ότι είχε δει και κατά το παρελθόν βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της, καθώς και ότι δεν ανέφερε αμέσως στις Αρχές την ύπαρξη των χρημάτων, αλλά ζήτησε από τον πατέρα της να τα πάρει από το σπίτι.
Παράλληλα, κάτι ακόμη που «καίει» την Εύα Καϊλή είναι το γεγονός ότι σε αυτήν την πρώτη της κατάθεση, φέρεται να ανέφερε πως είχε δει και παλιότερα μεγάλα χρηματικά ποσά μέσα στο σπίτι όπου έμεναν η ίδια και ο Ιταλός σύντροφός της. «Μετά την προσαγωγή του Παντσέρι πανικοβλήθηκα. Επικοινώνησα με τον πατέρα μου, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες με τη σύζυγό του και του ζήτησα να μεταφέρει τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι μου σε ασφαλές σημείο και να τα παραδώσει στον πραγματικό δικαιούχο τους. Εκείνος ήρθε, πήρε τη βαλίτσα με τα λεφτά και επέστρεψε στο ξενοδοχείο που έμενε. Προφανώς, όμως, τον παρακολουθούσαν ήδη αστυνομικοί. Έκαναν έφοδο στο δωμάτιό του και κατέσχεσαν τα χρήματα» φέρεται να είπε στην κατάθεσή της η Εύα Καϊλή.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Γιατί η Εύα Καϊλή δεν ενημέρωσε άμεσα τις Αρχές για τα χρήματα στο σπίτι της, αλλά προτίμησε να ζητήσει από τον πατέρα της να τα απομακρύνει από εκεί;
Πηγή: ethnos.gr