Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό μόνο στην Τουρκία ανήλθε σε 21.043, όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν.
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον όσων εμπλέκονται σε λεηλασίες και σε άλλα αδικήματα στην περιοχή που επλήγη περισσότερο από τους καταστροφικούς σεισμούς στις αρχές της εβδομάδας.
Μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στη σεισμόπληκτη ζώνη ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια δεν είναι κατοικήσιμα σε όλη τη νότια Τουρκία και ότι οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων πόλεων μέσα σε μερικές εβδομάδες.
“Εχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι εφεξής εκείνοι που εμπλέκονται σε λεηλασίες ή απαγωγές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το βαρύ χέρι του κράτους βρίσκεται στις πλάτες τους”, δήλωσε.
Ο Ερντογάν είπε χθες ότι έχουν παρατηρηθεί λεηλασίες σε κάποιες περιοχές. Δεν είναι όμως σαφές σε ποια περιστατικά απαγωγών αναφερόταν.
Η ασφάλεια στη σεισμόπληκτη ζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο όταν ο αυστριακός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις διάσωσης εκεί εξαιτίας της “αυξανόμενης δυσκολίας στον τομέα της ασφάλειας”, όπως την χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός του.
Τουρκία: Πέθανε μια 40χρονη γυναίκα που είχε απεγκλωβιστεί χθες
Μια γυναίκα πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο μια ημέρα μετά τον απεγκλωβισμό της από τα συντρίμμια ενός σπιτιού που κατέρρευσε από τον σεισμό στη νότια Τουρκία, όπου βρισκόταν καταπλακωμένη επί 104 ώρες, είπαν διασώστες.
Γερμανοί διασώστες ανέσυραν την 40χρονη Ζεϊνέπ Καχραμάν από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στην πόλη Κιριχάν της νότιας Τουρκίας χθες Παρασκευή χαρακτηρίζοντας “θαύμα” την διάσωσή της.
“Μόλις πληροφορηθήκαμε από τον αδελφό και την αδελφή της Ζεϊνέπ ότι δυστυχώς πέθανε στο νοσοκομείο. Μόλις ενημερώσαμε την ομάδα ότι δυστυχώς κατέληξε και τώρα το επεξεργαζόμαστε αυτό στην ομάδα”, δήλωσε ο Στίβεν Μπάγερ, ο αρχηγός της γερμανικής Διεθνούς Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης.
Με κάποιους διασώστες να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους και να παρηγορεί ο ένας τον άλλον, ο γιατρός της ομάδας είπε ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι κατά το πρώτο 48ωρο έπειτα από μια τόσο πολύπλοκη διάσωση.
“Στο κάτω-κάτω ήταν κυριολεκτικά θαμμένη επί 100 ώρες. Όχι εγκλωβισμένη, αλλά θαμμένη”, εξήγησε ο Πέτερ Κάουμπ.
Τόνισε όμως ότι οι προσπάθειες των διασωστών δεν ήταν μάταιες.
“Το να μπορέσεις να πεθάνεις στα χέρια της οικογένειάς σου και να μπορέσεις να ζήσεις τις τελευταίες σου στιγμές…κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Έπειτα από δέκα ώρες αφού αρχίσαμε είχε την πρώτη επαφή με άνθρωπο και μπόρεσε να μιλήσει στον διερμηνέα και σε εμάς, έπειτα ακόμη και στη οικογένειά της. Και στο τέλος η οικογένειά της κατάφερε να την κρατήσει στα χέρια της”, πρόσθεσε.
Η οικογένεια της γυναίκας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι οι διασώστες είχαν φθάσει δύο ημέρες μετά τον σεισμό.
Οι γερμανοί διασώστες ήρθαν σε επαφή με τη γυναίκα όταν βρισκόταν βαθιά θαμμένη στα χαλάσματα και την κράτησαν ενυδατωμένη μέσω ενός λάστιχου.
Κάποια στιγμή βοήθησαν την αδελφή της να κατέβει με μια σκάλα και να προσεγγίσει το σημείο όπου ήταν καταπλακωμένη η Ζεϊνέπ για να της μιλήσει.
Το Ντιγιαρμπακίρ επισκέφθηκε το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοντά στους πληγέντες των φονικών σεισμών και να αμβλύνει το κύμα οργής και διαμαρτυριών από την πλευρά των πολιτών, που εκφράστηκαν και με αποδοκιμασίες σε υπουργό και βουλευτή του κόμματός του νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ.
Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Εμινέ, που σε κάποια στιγμή πήρε στην αγκαλιά της ένα παιδί, ο Ερντογάν είπε ότι ο σεισμός της Δευτέρας είναι «τρεις φορές μεγαλύτερος και τρεις φορές πιο καταστροφικός από τον σεισμό του 1999, που είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στη μνήμη της χώρας μας. Αυτός ο σεισμός, που περιγράφεται ως η καταστροφή του αιώνα, προκάλεσε καταστροφή σε μια περιοχή 500 χιλιομέτρων, αν και έγινε αισθητή σε μια περιοχή σχεδόν χιλίων χιλιομέτρων».
Ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στην Τουρκία έχουν φτάσει τους 21.043 και πρόσθεσε ότι οι ομάδες διάσωσης μεταφέρονται σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες καταστροφές.
«Έχουμε κινητοποιήσει όλα τα μέσα του κράτους μας» είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το Anadolu και συμπλήρωσε:
«Εμπιστευτείτε μας, πιστέψτε μας. Δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε τους πολίτες μας στο δρόμο, σε κακουχίες ή στη φτώχεια. Κάνουμε σχέδια για την ανοικοδόμηση εκατοντάδων χιλιάδων σπιτιών και για την επανίδρυση των πόλεων μας που καταστράφηκαν στον σεισμό».
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι 160.000 άτομα εργάζονται αυτή τη στιγμή σε 10 επαρχίες, μαζί με τις ομάδες που έρχονται από το εξωτερικό.
«Γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπάρχει ανταμοιβή για αυτούς τους ήρωες που δεν αναζητούν διαφήμιση, φήμη ή τα φώτα της δημοσιότητας» είπε για τους διασώστες.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική λέγοντας: «Κάποια κέντρα, πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ είναι ανήθικα, άσεμνα. Κάνουν επίθεση σε μια περίοδο που η ενότητα θα έπρεπε να είναι στο αποκορύφωμά της».
Επίσης είπε ότι οι σεισμόπληκτοι θα βρουν στέγη στις φοιτητικές εστίες όλων των πανεπιστημίων, καθώς μέχρι το καλοκαίρι διακόπτοται όλα τα δια ζώσης μαθήματα και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα συνεχιστεί μόνο εξ αποστάσεως.
Τέλος ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστούν στον στρατό τον Μάιο 13.000 άτομα που έπρεπε να στρατευτούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Στη Συρία ο επικεφαλής του ΠΟΥ
Στο Χαλέπι της Συρίας, που έχει πληγεί από τον σεισμό, έφτασε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ «έφθασε στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου για να περιηγηθεί σε ορισμένα νοσοκομεία και καταφύγια με τον υπουργό Υγείας (της Συρίας) και τον κυβερνήτη του Χαλεπίου», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Το Χαλέπι, στα βορειοδυτικά της χώρας, ελέγχεται από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στη Συρία ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 3.513, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.
Την ίδια ώρα η Τουρκία μετρά 21.043 νεκρούς, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό απολογισμό σε 24.556 νεκρούς.