Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε λίγο μετά τις 11:00 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Πρωθυπουργός έφτασε στην Κωνσταντινούπολη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και πήγε κατευθείαν στο Πατριαρχείο, προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στο πλευρό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Αμέσως μετά, θα αναχωρήσει από το Φανάρι με κατεύθυνση το Μέγαρο Βαχντετίν, στην περιοχή Ουσκουντάρ της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, ώστε να γίνει δεκτός στη 13:00 από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες.
Πριν από την έναρξη της Θείας Λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε έκκληση να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. “Παρακολουθούμε το δράμα του ουκρανικού λαού και θαυμάζουμε την σθεναρή αντίστασή του στον εισβολέα. Απευθύνουμε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Η βία και ο πόλεμος δημιουργούν περιπλοκότερα προβλήματα. Πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος. Ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών απαγορεύει ρητώς τη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις και δεσμεύει όλα τα μέλη του οργανισμού να ρυθμίζουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα”, είπε χαρακτηριστικά.
Η ατζέντα
Για τη συνάντηση έχει υπάρξει προσεκτική προετοιμασία μεταξύ των δύο επιτελείων και αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος, για τον οποίο η ελληνική πλευρά είχε αποφύγει να επιβεβαιώσει αμέσως τις τουρκικές διαρροές, ώστε να έχουν κλειδώσει όλες οι λεπτομέρειες. Η ύπαρξη ατζέντας σημαίνει, επί της ουσίας, ότι οι δύο ηγέτες δεν κάνουν απλώς μια ελεύθερη κουβέντα, η οποία μπορεί κιόλας να εκτραπεί, κυρίως με ενέργειες της τουρκικής πλευράς.
Στο επίκεντρο της συζήτησης, λοιπόν, περιλαμβάνονται οι περιφερειακές εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν μπορεί η περιοχή μας να είναι μια δεύτερη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας, άρα θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι, ενώ στέλνει και μήνυμα στον κ. Ερντογάν ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν γίνεται αποδεκτός. Βεβαίως σε μια τέτοια συζήτηση, είναι προφανώς ότι θα συζητηθούν και τα διμερή μας ζητήματα, με τον πρωθυπουργό να είναι έτοιμος, εφόσον ο κ. Ερντογάν προτάξει την αναθεωρητική του ατζέντα, ενώ στο τραπέζι είναι παράλληλα και η λεγόμενη «θετική ατζέντα», με τα μέτρα χαμηλής πολιτικής, που χειρίζονται σε καλό κλίμα οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ. Βεβαίως, επί τάπητος τίθενται και οι νέες ενεργειακές ισορροπίες, μιας και η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτικός κόμβος, ιδίως για φορτία LNG, με δεδομένη τη βούληση της Ευρώπης να απεξαρτηθεί ως το 2027 από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Στην Αθήνα, βεβαίως, δεν υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες από τη συνάντηση και ο πρωθυπουργός πηγαίνει μάλλον με χαμηλά την μπάλα. Από το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, λένε ότι πρέπει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και παρά τις διαφωνίες, Ελλάδα και Τουρκία να μιλάνε, ιδίως σε αυτό το εντελώς νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Ενδιαφέρον σε αυτή την εξίσωση έχει, βεβαίως, και το γεγονός ότι οι Τούρκοι δείχνουν σε αυτή τη φάση ορισμένα δείγματα καταλαγής.