Πληροφορίες ότι αναμένεται νέο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία, μετέδωσε πριν από λίγο η ΕΡΤ. Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει το δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει εκ νέου η συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις..
Η Αθήνα μπλοκάρει το προσχέδιο, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στο πρώτο κείμενο που υπάρχει στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, έχει πέσει στο τραπέζι ένα προσχέδιο το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση ως κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγές, στο πρώτο κείμενο που υπάρχει στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες. «Δεν γίνεται αποδεκτό, θέλει πολλή δουλειά ακόμη το προσχέδιο» έλεγε χαρακτηριστικά η εν λόγω πηγή, προϊδεάζοντας για νύχτα-θρίλερ στις Βρυξέλλες, στο δείπνο των ηγετών.
Το προσχέδιο ανέφερε ότι «Η ΕΕ θα κάνει το παν για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου», αλλά δεν αναφέρεται σε κυρώσεις. Παράλληλα δεν χαρακτηρίζονταν παράνομες οι ενέργειες στην Κύπρο, αν και ζητείτο να σταματήσουν.
Είναι προφανές ότι το draft που δεν περιλαμβάνει αναφορά στην Τουρκία, είναι απόρροια της επιρροής της Γερμανίας η οποία δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Κάτι που άλλωστε διεφάνη και από τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και τάχθηκε κατά των κυρώσεων.
Στη σύνοδο μίλησε πρώτη η Ανγκελα Μέρκελ, ως προεδρεύουσα χώρα, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήραν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο δεν είχε αναφορά για κυρώσεις, αλλά ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ελληνική πλευρά.
Στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενω υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλείται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Μάλιστα λόγω των διαφωνιών,λίγο μετά τις 20:15 το βράδυ της Πέμπτης (01/10), ανακοινώθηκε διάλειμμα 45 λεπτών για διαβουλεύσεις.
Πιέσεις και από την Κύπρο
Νωρίτερα, και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε την πληροφορία ότι στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν υπάρχε αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι 27 της Ε.Ε. αναμένεται να εγκρίνουν συμπεράσματα, με τα οποία θα ζητούν περιοριστικά μέτρα «χωρίς καθυστέρηση» κατά της Λευκορωσίας, άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ θα θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων Ε.Ε. – Κίνας στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του ΚΥΠΕ. Το προσχέδιο δεν περιέχει παράγραφο για την Τουρκία.
Η Κύπρος έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας, εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν λάβει αντίστοιχες αποφάσεις και κατά της Τουρκίας.
Για τη θέση της αυτή, ωστόσο, η Λευκωσία δέχεται ισχυρές πιέσεις, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώνει, προτού ακόμη μεταβεί στις Βρυξέλλες ότι «οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν είναι αυτοσκοπός».
Την ίδια στιγμή, Κύπριος διπλωματικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Λευκωσία επιμένει στη θέση της ότι κυρώσεις έναντι της Λευκορωσίας μπορούν να επιβληθούν μόνο με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αντίστοιχες κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
«Για να υπάρξει έκδοση κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε και με τις δικές μας προτάσεις», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ – ο οποίος θα προεδρεύσει της διήμερης Συνόδου Κορυφής – με σκοπό να του περιγράψει αναλυτικά τη θέση της Λευκωσίας.
Διαβάστε επίσης:
Διπλωματικό θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής – Η Ελλάδα αρνείται το προσχέδιο