Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις – θρίλερ στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη Σύνοδο Κορυφής να επιζητεί έναν ελάχιστο κοινό τόπο ώστε να καθοριστεί τουλάχιστον το πλαίσιο συμφωνίας. Ωστόσο η Ολλανδία και η Αυστρία βάζουν διαρκώς προσκόμματα και επιμένουν σε σκληρή στάση σε μια σειρά από ζητήματα όπως η διακυβέρνηση του Ταμείου, η αναλογία επιδοτήσεων και δανείων καθώς επίσης και οι όροι για την εκταμίευση των πόρων.
Η νέα πρόταση Μισέλ
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέβαλε μια νέα συμβιβαστική πρόταση το Σάββατο το πρωί, η οποία θα μετατοπίζει 50 δισεκατομμύρια ευρώ από επιχορηγήσεις σε δάνεια. Σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το POLITICO, το συνολικό μέγεθος του ταμείου θα παρέμενε στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά το επίπεδο της χρηματοδοτικής επιχορήγησης θα μειωνόταν σε 450 δισεκατομμύρια ευρώ (από τα προτεινόμενα 500 δισεκατομμύρια ευρώ) – μια υποχώρηση προς τις θέσεις των τεσσάρων σφιχτοχέρηδων.
Για να μειώσει το ποσό της επιχορήγησης, ο Μισέλ προτείνει μειώσεις σε πολλά προγράμματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, όπως το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» (μείωση 2 δισ.), το πρόγραμμα υγείας (μείωση 2,7 δισ.) και η χρηματοδότηση της αγροτικής ανάπτυξης (μείωση 5 δισ. ).
Ο Μισέλ πρότεινε επίσης συμβιβασμό για τη διακυβέρνηση του ταμείου ανάκτησης σε μια προσπάθεια να φέρει τις Κάτω Χώρες σε συμφωνία. Αυτό θα ήταν γνωστό ως «σούπερ φρένο». Εάν μια χώρα αντιταχθεί στην εκταμίευση χρηματοδότησης, μπορεί «να ζητήσει εντός 3 ημερών… να θέσει το ζήτημα χωρίς καθυστέρηση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Ecofin ώστε να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το ζήτημα». Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.
Η Ολλανδία απαιτεί ομοφωνία στις αποβάσεις για τις εκταμιεύσεις, μια θέση στην οποία αντιτίθενται η Ιταλία, η Ισπανία, η Κομισιόν αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν είναι καθόλου σαφές ότι οι προσαρμογές θα είναι αρκετές για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας, αλλά θα μπορούσε να αναζωογονήσει τις συζητήσεις μετά από μικρή πρόοδο την Παρασκευή.
Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις
Αξιωματούχοι που παρακολουθούν τις συνομιλίες αναφέρουν πως με τη συμβιβαστική πρόταση του Μισέλ, το κλίμα άλλαξε μέσα στην αίθουσα των συνεδριάσεων.
Ένας αξιωματούχος που επικαλείται το Politico, ανέφερε πως υπάρχει «αρκετά μεγάλη υποστήριξη στο πακέτο του Μισέλ», αλλά είπε πως «δεν είμαστε ακόμα εκεί που πρέπει». Ολλανδός διπλωμάτης ανέφερε πως: «Στο τέλος της ημέρας πρόκειται για πακέτο και υπάρχουν πολλά ζητήματα να λυθούν. Αλλά οι προτάσεις για τη διακυβέρνηση του Ταμείου, είναι σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πολλές εκκρεμότητες μένουν ανοιχτές».
Ο Σαρλ Μισέλ ξεκινησε σήμερα τις επαφές μ’ ένα «ελαφρύ πρόγευμα» για έξι συναντώντας την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε και τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας τόνισε τη σημασία μιας λύσης που διατηρεί την «ισορροπία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων» και επανέλαβε την υποστήριξή του στην πρόταση της Επιτροπής, όταν μίλησε με δημοσιογράφους χθες το βράδυ. «Πρέπει ακόμη να εργαστούμε, διότι υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις», δήλωσε ο Κόντε, προσθέτοντας ότι πολλές τεχνικές πτυχές πρέπει ακόμη να συζητηθούν.
Ο ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ιταλία ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε λύση που θα μείωνε το ποσό του σχεδίου ανάκαμψης ή την αναλογία δανείων και επιχορηγήσεων. Είπε επίσης ότι η Ιταλία έθεσε μια εναλλακτική πρόταση στο τραπέζι κατά τη χθεσινή συνάντηση.
«Δύσκολη διαπραγμάτευση, απαιτούνται συμβιβασμοί»
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.