slider, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα βασικά σημεία για τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις – Τι προβλέπει το πόρισμα της Επιτροπής

Στα βασικά σημεία του προτεινόμενου συστήματος για τις επικουρικές συντάξεις έτσι όπως αυτό παρουσιάζεται μέσω του πορίσματος της Επιτροπής αναφέρεται η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ορισμένα από τα βασικά σημεία του προτεινόμενου νέου συστήματος είναι τα εξής:

– Εισάγει την υποχρεωτική κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση ως υποχρεωτικό καθεστώς ασφάλισης για όλους τους νεοεισερχόμενους και πρωτοασφαλιζόμενους στη αγορά εργασίας από την 1.1.2021.

– Οι εισφορές προτείνεται να είναι στα ίδια επίπεδα (6,5%) για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και να εισπράττονται από το ΕΤΕΑΕΠ, το οποίο θα τις κατανέμει στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων, ενώ θα επενδύονται από διαχειριστές, στους οποίους εκτός από ΑΕΔΑΚ, θα μπορούν να είναι απευθείας οι τράπεζες ή ιδιωτικές ασφαλιστικές, με τη μορφή τουoutsourcing.

– Tο όριο ηλικίας για την καταβολή της σύνταξης θα κυμαίνεται από το 62 έτος και άνω, ενώ δικαίωμα προκαταβολής περίπου στο 25% δίνεται μόνο 6 μήνες ή 1 χρόνο πριν από τη συνταξιοδότηση.

– Άγνωστη παραμένει η τύχη των εφάπαξ και των Ταμείων τους.

-Το νέο Ταμείο θα αρχίσει να εμφανίζει ελλείμματα από την επόμενη δεκαετία και δεν αποκλείεται οι νέοι ασφαλισμένοι να εισφέρουν περισσότερα για τις συντάξεις των παλαιών εάν χρειαστεί . Άλλωστε δεν υπάρχει ακόμα αναλογιστική μελέτη για το ΕΤΕΑΠ.

Για τις ανάγκες χρηματοδότησης του συστήματος και στο πνεύμα κοινωνικής αλληλεγγύης μπορεί να δημιουργηθεί ένας «κουμπαράς αλληλεγγύης» ο οποίος να τροφοδοτείται με ειδική κράτηση επί των καταβαλλόμενων εισφορών του κάθε ασφαλισμένου. Μέρος του συσσωρευμένου ποσού δύναται να εισπράττεται ως προκαταβολή.

Ο ασφαλισμένος θα δύναται να επιλέξει ανάμεσα σε τρία επίπεδα επενδυτικού κινδύνου:

– Χαμηλού επενδυτικού κινδύνου

– Μεσαίου επενδυτικού κινδύνου

-Υψηλού επενδυτικού κινδύνου

Η απουσία επιλογής θα τον κατατάσσει αυτομάτως στο πακέτο χαμηλού επενδυτικού κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλισμένος δεν πρέπει να δεσμεύεται ισοβίως από την αρχική του επιλογή, αλλά να μπορεί να αλλάζει τις επενδυτικές του επιλογές ανά προβλεπόμενα χρονικά όρια και μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών.

Μετά την είσπραξη των εισφορών το ΕΤΕΑΕΠ θα τις κατανέμει στους ατομικούς κεφαλαιοποιητικούς λογαριασμούς του κάθε ασφαλισμένου. Το ΕΤΕΑΕΠ οφείλει να ορίσει επενδυτικούς κανόνες που θα ισχύουν για τον διαχειριστή κεφαλαίων και θα περιγράφονται αναλυτικά σε σύμβαση.

Ποιοι δικαιούνται επικουρική ασφάλιση

Στο υφιστάμενο πλαίσιο, υπαγωγή στην επικουρική ασφάλιση έχουν:

Α) Οι ήδη ασφαλισμένοι των Φορέων που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ

Β) Και όσοι αναλαμβάνουν ασφαλιστέα εργασία- απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα για την οποία ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε Φορέα κύριας ασφάλισης.

Επιπρόσθετα στην επικουρική ασφάλιση του ΕΤΕΑΕΠ υπάγονται προαιρετικά:

Α) Οι ήδη προαιρετικά ασφαλισμένοι των Φορέων που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ

Β) Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ.

Εξαιρούνται της ασφάλισης στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ οι ανεξάρτητα απασχολούμενοι υγειονομικοί. Σημειώνεται πως δικαίωμα στην επικουρική ασφάλιση δεν έχουν οι αγρότες.

Από τις εργασίες της Ομάδας Εργασίας και τις τοποθετήσεις των μελών, συζητήθηκαν οι εξής εναλλακτικές προτάσεις:

– Η υπαγωγή στην επικουρική ασφάλιση για τα πρόσωπα που δεν ήταν ασφαλιστέα στο ΕΤΕΑΕΠ, να είναι προαιρετική ένταξη στη επικουρική ασφάλιση των ήδη ασφαλισμένων ( προ της 01/01/2021) επαγγελματικών κλάδων που μέχρι πρότινος δεν υπάγονταν υποχρεωτικά σε αυτήν. Ειδική μνεία έγινε για τους γιατρούς και τους αγρότες.

– Εξαίρεση από το πεδίο των ασφαλιστέων προσώπων εκείνων που υπάγονται με το υφιστάμενο σύστημα στην ασφάλιση Ταμείου Υποχρεωτικής Επαγγελματικής Ασφάλισης.