slider, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνει η ελεύθερη επιλογή εισφορών για κάθε ασφαλισμένο που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης

Τις βασικές αρχές του νέου ασφαλιστικού συστήματος για τους περίπου 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που θα τεθεί σε ισχύ από το 2020 παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Thessaloniki Summit 2019, το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως εξήγησε το «νέο, καινοτόμο, απλό και αποτελεσμαστικό σύστημα» αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου.

«Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι» είπε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι το ασφαλιστικό αυτό «παύει, με λίγα λόγια, να είναι νέο Φορολογικό. Γιατί εμείς, μειώνοντας τους φόρους, εξασφαλίζουμε πολύ περισσότερο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, μετά τους φόρους και τις εισφορές».

Υπενθύμισε ότι το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου επέφερε «ολέθρια» αποτελέσματα καθώς «επέβαλε συνειδητά δυσβάσταχτες εισφορές, «γονατίζοντας» και αποθαρρύνοντας ένα παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας. Ενίσχυσε ραγδαία την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτό το οποίο σας λέω».

Πρακτικά το νέο ασφαλιστικό για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους θα προβλέπει ότι όσο υψηλότερες θα είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας βασικό χαρακτηριστικό θα είναι και η αποσύνδεση των ασφαλιστικών κρατήσεων (υπέρ κύριας ασφάλισης-υγείας) των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημα.

Όπως τόνιζαν κύκλοι του υπ. Εργασίας που επικαλούνται τα «ΝΕΑ» με το νέο σύστημα θα σταματήσει ο υφιστάμενος υπολογισμός των εισφορών με βάση το πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένο φορολογητέο εισόδημα από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας το οποίο ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Με το νέο σύστημα οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες δεν θα συνδέονται με το εισόδημα, ούτε η μετάβαση από την πρώτη στην επόμενη κλίμακα θα είναι υποχρεωτική.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι η τριετής εφαρμογή του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου οδήγησε σε μείωση της εισπραξιμότητας και αύξηση της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα η εισπραξιμότητα έχει κολλήσει στο 56%-60% και το δηλωθέν εισόδημα εμφανίζεται μειωμένο με αποτέλεσμα μετά τον συμψηφισμό κάθε χρόνο ο ΕΦΚΑ να επιστρέφει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.