slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό – Τι θα γίνει σε νησιά και Έβρο

Το μήνυμα της ενότητας στη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε ενημέρωση που έκανε σήμερα σε στελέχη της ΝΔ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

«Αντιμετωπίζουμε την κρίση με ενότητα, είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Η κεντρική κυβέρνηση, οι περιφερειακές κυβερνήσεις, οι τοπικές κυβερνήσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κοινό μας πρόβλημα», παρατήρησε.

Η κυβέρνηση έχει επτά στρατηγικές προτεραιότητες, εξήγησε ο κ. Μηταράκης, την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, που ήδη σε πρώτο βαθμό έχει φτάσει τις 24 ημέρες, την αύξηση των επιστροφών, τη λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, τον αποτελεσματικό έλεγχο των ΜΚΟ, τη διεθνοποίηση της κρίσης και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο των παραπάνω προτεραιοτήτων ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών. Επίσης, εξετάζεται η πρόσληψη για το 2020, 500 δικηγόρων σε τοπικό επίπεδο με συμβάσεις έργου. Επιπλέον, άμεσα το υπουργείο θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εργασίας με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και τοπικών αρχών για το σχεδιασμό της διαδικασίας κλεισίματος των ανοικτών δομών. Παράλληλα, προετοιμάζει επιπλέον 20.000 θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο κ. Μηταράκης άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι η Ελλάδα μετά το 2015 έγινε «διαδρομή επιλογής των διακινητών», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του «γέμισε τις δομές σε όλη την Ελλάδα λόγω του πολύ αργού ρυθμού εξέτασης ασύλου», «άφησε τη διαδικασία ασύλου με 82.000 εκκρεμείς αιτήσεις στον α’ και β’ βαθμό κρίσης», ενώ με την ερμηνεία «που δέχτηκε στην Κοινή Ανακοίνωση ΕΕ-Τουρκίας οδηγεί είτε σε εγκλωβισμό στα νησιά είτε σε αδυναμία επιστροφών στην Τουρκία».

«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση. Μια κρίση που δεν θα δεχθούμε να σηκώσουν στην πλάτη τους τα νησιά. Μια κρίση που δουλεύουμε ουσιαστικά να την περιορίσουμε, να περιορίσουμε τις ροές, να επιστρέψουμε όσους δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Μια κρίση που πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Καταθέτουμε μια πρόταση με στόχο άμεσα τα πράγματα να είναι ουσιαστικά καλύτερα από την σημερινή κατάσταση», κατέληξε.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης, Πάτροκλος Γεωργιάδης, και ο ειδικός γραμματέας, Μάνος Λογοθέτης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα σύνορά μας στον Έβρο είναι ασφαλή και κάθε μέρα όλο και περισσότερο θα γίνονται ασφαλέστερα. Ήδη προγραμματίζεται, και τέλος Μαΐου θα έχουν εγκατασταθεί στον Έβρο, νέοι συνοριοφύλακες, νέοι αστυνομικοί. Τετρακόσιοι νέοι συνοριοφύλακες και πιστεύω ότι θα είναι ακόμα καλύτερη η κατάσταση και η πραγματικότητα εκεί».

Βορίδης για τα κλειστά κέντρα

«Στον μέσο συνετό πολίτη έχει μείνει η εντύπωση ότι το φράγμα θα εντοπίσει κόσμο από τα τουρκικά παράλια να έρχεται στην Ελλάδα», υποστήριξε στον ΑΝΤ1 ο κ. Βορίδης, σημειώνοντας ότι «το φράγμα έχει στόχο να επιμηκύνει κατά 2,5 χιλιόμετρα την διαδρομή μιας βάρκας η οποία προσπαθεί να φτάσει στα ελληνικά νησιά, δίνοντας έτσι χρόνο στην τουρκική ακτοφυλακή για να εμποδίσει την βάρκα να περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα» και αφαιρώντας, όπως ανέφερε, το «επιχείρημα» των Τούρκων, ιδίως στα σημεία όπου η απόσταση μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρή, ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να εμποδίσουν μια λέμβο, αφού αυτή εντοπιστεί ότι ξεκινά από τα τουρκικά παράλια για τις απέναντι ακτές.

Εύλογες χαρακτήρισε ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις των νησιωτών του βορειοανατολικού Αιγαίου σε ότι αφορά τον υπερπληθυσμό αιτούμενων ασύλου και παράτυπων μεταναστών στις περιοχές τους, λέγοντας ότι πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί. Όπως σημείωσε ο κ. Βορίδης, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τα μέτρα της Κυβέρνησης, όπως η δημιουργία και λειτουργία των κλειστών κέντρων.

Ακόμη, σημείωσε ότι υπάρχει και επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, λέγοντας ότι «η καθυστέρηση του προηγούμενου διαστήματος ήταν και τεχνική και τεχνητή».

Βαρβιτσιώτης: Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τα ελληνικά νησιά σε «Ellis Island» της Ευρώπης

Η Ελλάδα ανασυντάσσει τις δυνάμεις για να καταστήσουμε σαφές ότι φυλάσσει τα σύνορά της, ενώ επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των επιστροφών μεταναστών προς την Τουρκία, σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Publico της Πορτογαλίας. Και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε τα ελληνικά νησιά σε «Ellis Island» της Ευρώπης».

Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει πως η γειτονική χώρα «εκδηλώνει μια διαρκή προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας. Για μας αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση διότι θέλουμε να υπερασπισθούμε τον εθνικό μας χώρο χωρίς να στρατιωτικοποιήσουμε την κρίση» και προσθέτει ότι : «Εμείς δεν θέλουμε να περάσουμε από το τραπέζι της διπλωματίας στο πεδίο των επιχειρήσεων».

«Πιστεύω ότι η Ε.Ε. δεν αντελήφθη ακόμη ότι η Τουρκία άλλαξε», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Υπάρχουν ακόμη χώρες που πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης της Τουρκίας στις δικές μας αξίες. Όμως, η απόσταση αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Θεωρώ πως η συζήτηση για το ποιά θα είναι η σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη θα αρχίσει πολύ σύντομα».

Αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς φόβους απέναντι στις απειλές της Τουρκίας ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες, δηλώνει: «Πρόκειται για σαφή εκβιασμό που δεν απευθύνεται στην Αθήνα αλλά στις Βρυξέλλες. Είναι παράλογο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η πιο προηγμένη Δημοκρατία με 300 εκατομμύρια πληθυσμό, να φοβάται 100.000 πρόσφυγες να διαβούν τα σύνορά της».