Sports

Αποθέωση στο «Ελ. Βενιζέλος» για τους Παραολυμπιονίκες με σημαίες και την ιαχή «Ελλάς»

Η ελληνική αποστολή των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 επέστρεψε στην Αθήνα και είχε μια πολύ θερμή υποδοχή απ’ όσους βρέθηκαν στο αεροδρόμιο, “Ελ. Βενιζέλος”.

Μια ημέρα μετά την Τελετή Λήξης των παραολυμπιακών Αγώνων 2024, οι Έλληνες αθλητές πήραν το αεροπλάνο της επιστροφής και έφτασαν στο “Ελ. Βενιζέλος” γεμάτοι χαρά. Συγγενείς, φίλοι και άνθρωποι του αθλητισμού τους περίμεναν εκεί με χαρά.
Ο Νάσος Γκαβέλας, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, ο Κωνσταντίνος Τζούνης, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Team Hellas εμφανίστηκαν έχοντας ζωγραφισμένο ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό τους και είδαν τον κόσμο να τους δίνει απλόχερα το χειροκρότημα του και να τους υποδέχεται με ελληνικές σημαίες και την ιαχή “Ελλάς”.

Συνολικά η χώρα εκπροσωπήθηκε με 37 αθλητές και αθλήτριες (συν 3 συνοδούς) οι οποίοι έβαλαν τα δυνατά τους, για να κάνουν υπερήφανους τους εαυτούς τους αλλά και τους Έλληνες.

Στους 17ους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ο απολογισμός της Ελλάδας ήταν εξαιρετικός.

-13 μετάλλια στο σύνολο, με 3 χρυσά, 3 αργυρά και 7 χάλκινα

– 5 τα αθλήματα στα οποία κέρδισαν μετάλλια Έλληνες

– 6 νέους μεταλλιούχους

– 4 μεταλλιούχους κάτω των 24 ετών, δύο μόλις 19 ετών

– 35 πλασαρίσματα στην πρώτη 8αδα, που σημαίνει 35 Παραολυμπιονίκες

– 30 παρουσίες σε τελικούς

Τα ατομικά επιτεύγματα που έγραψαν ιστορία:

– ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης (με ramp operator την Κατερίνα Πατρώνη) ανέβηκε στο βάθρο για 5η συνεχόμενη διοργάνωση «σπάζοντας» την ισοπαλία των τεσσάρων με τον Πύρρο Δήμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

– ο Νάσος Γκαβέλας (με guide τον Γιάννη Νυφαντόπουλο) έγινε ο πρώτος Έλληνας δρομέας Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών που κάνει το back to back διατηρώντας τον τίτλο του, κάτι που συνολικά έχουν πετύχει μόνο ο Πύρρος Δήμας (άρση βαρών), ο Κάχι Κακιασβίλι (άρση βαρών) και ο Μίλτος Τεντόγλου (μήκος) στους Ολυμπιακούς και οι θρυλικοί κολυμβητές μας Χαράλαμπος Ταϊγανίδης και Χρήστος Ταμπαξής τους Παραολυμπιακούς. Και ο Νάσος είναι μόλις 24 ετών.

– ο Θανάσης Κωνσταντινίδης έγινε ο πρώτος αθλητής στίβου που κατακτά δύο μετάλλια με το ένα να είναι χρυσό, στην ίδια διοργάνωση. Το δεύτερο ήταν χάλκινο.

– η Χριστίνα Γκέντζου, με το χάλκινο μετάλλιο που κέρδισε στο τάε κβον ντο έγινε η μικρότερη σε ηλικία αθλήτρια που το καταφέρνει στην ελληνική ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων. Γεννημένη στις 26 Ιουλίου 2005, πήρε το μετάλλιο σε ηλικία 19 ετών και 35 ημερών! Και η δεύτερη μικρότερη ήταν σε αυτήν την αποστολή καθώς η Λήδα Μανθοπούλου κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στα 100μ σε ηλικία 19 ετών και 78 ημερών.

– ο Θανάσης Κωνσταντινίδης σε ηλικία 54 ετών και 128 ημερών έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία Έλληνας αθλητής που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς Αγώνες.

– η Δώρα Πασχαλίδου κέρδισε στο τζούντο το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα όπως σημείωσε και η IPC (Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή) το επίτευγμα της είναι ακόμα σπουδαιότερο καθώς τόσο η ίδια όσο και ο προπονητής της (Παραολυμπιονίκης και ίδιος) Θεόκλητος Παπαχρήστος, έχουν ολική απώλεια όρασης.

– το άθλημα του τάε κβον ντο έκανε πρεμιέρα σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και η Ελλάδα είχε δύο συμμετοχές με τη Χριστίνα Γκέντζου (65κ) και την Ελένη Παπασταματοπούλου (+65κ) και στην πρώτη παρουσία έκανε το 2/2 κερδίζοντας δύο μετάλλια.

– ο Σωτήρης Γαλόγαυρος έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που συμμετέχει σε τελικό σκοποβολής Παραολυμπιακών Αγώνων.

– η Αρετή Αραβέλα Σπυρίδου σε ηλικία 12 ετών και 192 ημερών έγινε η μικρότερη σε ηλικία αθλήτρια που έχει συμμετάσχει σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.