«Κύριε πρόεδρε αν αναλάβετε την διακυβέρνηση της χώρας, υπάρχει περίπτωση σε κάθε απόφαση να διαδηλώνει ο Λαφαζάνης με την αριστερή πλατφόρμα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Τι θα κάνετε σε μία τέτοια περίπτωση;» Ο κύριος Τσίπρας μου είχε απαντήσει τότε πως «μια τέτοια αντίδραση θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη γιατί θα μου δίνει δύναμη και επιχειρήματα στις διαπραγματεύσεις κυρίως με τους δανειστές.»
Η χθεσινή εμπλοκή με την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι το πρώτο crash test στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Και αυτό γιατί η σθεναρή αντίσταση της αριστερής πλατφόρμας και της πολιτικής γραμματείας στο πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου υποχρέωσε τον πρωθυπουργό να υποχωρήσει και να αναβάλει την ανακοίνωση του υποψηφίου για μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναζητώντας πιθανότατα ένα άλλο πρόσωπο που θα πάρει την έγκριση του κόμματος. Τα επιχειρήματα των κομματικών στελεχών κατά της υποψηφιότητας Αβραμόπουλου ήταν τρία.
Πρώτον, ότι από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τον Σταύρο Δήμα με το επιχείρημα ότι ήταν αντιπρόεδρος του Σαμαρά δεν μπορεί να ψηφίσει τον άλλο αντιπρόεδρο του Σαμαρά, δηλαδή τον Αβραμόπουλο.
Δεύτερον, ότι ο κύριος Αβραμόπουλος δεν είναι απλώς ένα σημαντικό και προβεβλημένο στέλεχος της κεντροδεξιάς με ευρωπαϊκές διασυνδέσεις και ερείσματα αλλά ένας από τους κορυφαίους υπουργούς όλων των τελευταίων κυβερνήσεων της ΝΔ που ψήφισε και εφάρμοσε εκείνες τις πολιτικές που καταδίκασαν οι πολίτες στις πρόσφατες εκλογές.
Και τρίτον, ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην αναζητεί για την προεδρία της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά, εξίσου προβεβλημένο στο εσωτερικό και το εξωτερικό και να αυτοεγκλωβίζεται στη δεξαμενή της κεντροδεξιάς.
Όλα τα παραπάνω, ακόμη και αν τελικά επιλεγεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από το Μέγαρο Μαξίμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, απομειώνουν σημαντικά το πολιτικό μήνυμα που επιχείρησε να στείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και επιβεβαιώνουν την ανησυχία όσων εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει μεγαλύτερη αντίσταση στην πολιτική γραμματεία και το κόμμα του για να περάσει τη συμφωνία που θα πετύχει στις Βρυξέλλες από όση ενδεχομένως συναντήσει στην υπόλοιπη κοινωνία. Ήδη από κορυφαία στελέχη του κόμματος ακούγονται οι πρώτες σοβαρές γκρίνιες για την εγκατάλειψη της δέσμευσης για κούρεμα του χρέους. Και από ό,τι φαίνεται έρχονται και άλλες τέτοιες γκρίνιες…