ΥΓΕΙΑ

6 βήματα για να περιορίσετε το αλάτι στη διατροφή σας

Σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την υπέρταση αποτελεί το αλάτι, οπότε σημαντικό είναι να προσέχετε την ποσότητά που προσλαμβάνετε στη διατροφή σας.

 

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού είναι τα 6 γραμμάρια, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε, σύμφωνα με τις μελέτες 8 έως 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, ενώ οι άνδρες ξεπερνούν τα 11 γραμμάρια ημερησίως.

Αυτά είναι τα 6 βήματα για να περιορίσετε το αλάτι:

-Μην προσθέτετε αλάτι στο φαγητό που ετοιμάζετε στο σπίτι.

-Να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για τις λέξεις αλάτι, νάτριο, sodium και διάφορες παραλλαγές που τις περιέχουν (λ.χ. νιτρώδες νάτριο κλπ)

-Για να βρείτε πόσο αλάτι περιέχουν τα τρόφιμα που αναγράφουν «νάτριο» στην θρεπτική/διατροφική αξία τους, πολλαπλασιάστε με το 2,5.

-Ένα τρόφιμο έχει πολύ αλάτι, όταν υπερβαίνει τα 1,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

-Ένα τρόφιμο έχει λίγο αλάτι, όταν η ποσότητά του είναι χαμηλότερη από 0,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

-Κάθε φορά που αναποδογυρίζετε την αλατιέρα πέφτει στο φαγητό ποσότητα αλατιού έως 0,5 γρ., άρα με 12 κινήσεις φτάσατε τον στόχο των 6 γραμμαρίων την ημέρα.