Πρησμένη κοιλιά, το αιώνιο πρόβλημα. Το αντιμετωπίζουν ακόμη και όσοι τρέφονται άκρως υγιεινά. Τι φταίει τελικά;
Πέρα από τα λίπη και τη ζάχαρη, υπάρχουν και συγκεκριμένα τρόφιμα τα οποία μπορούν να πρήξουν την κοιλιά και μάλιστα σε ενοχλητικό σημείο. Πρόκειται κυρίως για λαχανικά και για όσπρια τα οποία φουσκώνουν τα στομάχια. Oι τσίχλες αλλά και τα αναψυκτικά βρίσκονται στην ίδια κατηγορία.
Δύο κορυφαίοι διατροφολόγοι καταγράφουν παρακάτω μια σειρά τροφίμων τα οποία θα πρέπει να αποφύγετε εντελώς αν θέλετε η κοιλιά σας να παραμείνει πλάκα.
Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο
Τα εν λόγω λαχανικά ορισμένοι οργανισμοί δεν μπορούν να τα χωνέψουν εντελώς λόγω κάποιας έλλειψης ενζύμων. Και έτσι στη διαδικασία της πέψης παράγονται αέρια τα οποία προκαλούν απίστευτο φούσκωμα.
Οσπρια και ρίζες
Αν και είναι άκρως υγιεινές τροφές, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, προκαλούν πρήξιμο. Αντ' αυτού προτιμήστε φυλλώδη λαχανικά και ντομάτες.
Δαμάσκηνα και αποξηραμένα φρούτα
Τα φρούτα με πυρήνα, όπως τα δαμάσκηνα αν και είναι επωφελή για την πέψη, προκαλούν φούσκωμα.
Μπαχαρικά
Εχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες, επιταχύνουν το μεταβολισμό, αλλά… πρήζουν την κοιλιά.
Τσίχλα
Ναι, μπορεί να κρατά το στόμα σας… απασχολημένο, αλλά καθώς μασάτε «τρώτε» και μπόλικο αέρα. Επίσης, μια τσίχλα μπορεί να διεγείρει τα ένζυμα της πέψης και αντί να σας καταστείλει την πείνα να στας τη… φουντώσει.
Αλάτι
Το αλάτι δεν κάνει κακό μόνο στην καρδιά και στην αρτηριακή πίεση. Κάνει και σε όσους κάνουν δίαιτα, καθώς αυξάνει την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο.
Αναψυκτικά
Προκαλούν πρήξιμο στην κοιλιά, είναι γνωστό. Αντ' αυτού προτιμήστε νερό με λεμόνι, τσάι μέντας ή κάτι ανάλογο…
Αποφύγετε τις γλυκαντικές ουσίες
Οπως η ζάχαρη έτσι και οι γλυκαντικές ουσίες πρέπει να αποφεύγονται. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουμε οτιδήποτε τα περιέχει, όχι μόνο τα προφανή.
Γαλακτοκομικά
Μερικοί άνθρωποι δεν παράγουν το ένζυμο λακτάση, το οποίο βοηθά στη διάσπαση της λακτόζης, η οποία περιέχεται στο γάλα. Και κάπως έτσι προκαλείται το πρήξιμο στην κοιλιά από τα γαλακτοκομικά.
Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως τα μπισκότα και τα ζυμαρικά έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι διασπώνται σε γλυκόζη ακόμη πιο γρήγορα κάτι το οποίο προκαλεί φούσκωμα.