Η μεταφορά μιας πρωτεΐνης από το αίμα νεότερων σε ηλικία ποντικιών σε γηραιότερα, ίσως να είναι το κλειδί της νιότης. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports.
Οι επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington ισχυρίζονται ότι η πρωτεΐνη eNAMPT τα επίπεδα της οποίας είναι υψηλά σε νεαρά ποντίκια, βοηθά στη διατήρηση της υγείας. Και της μακροζωίας των μεγαλύτερων.
Για να καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα. Η ομάδα των ερευνητών χορήγησε μια συμπυκνωμένη δόση eNAMPT που είχε λάβει από νεαρά ποντίκια σε μια ομάδα ηλικιωμένων τρωκτικών. Και σε μια άλλη ομάδα χορήγησε ένα αλατούχο διάλυμα. Όλα τα ποντίκια της δεύτερης ομάδας πέθαναν μέσα σε περίπου 2,4 χρόνια. Αντίθετα με αυτά της ομάδας της πρωτεΐνης που πέθαναν σε 2,8 χρόνια. Δηλαδή έζησαν περίπου 16% περισσότερο από την ομάδα ελέγχου.
Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τα γηραιότερα ποντίκια με αυξημένα επίπεδα αυτού του στοιχείου στο αίμα τους είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου, καλύτερη γνωστική λειτουργία, αυξημένο χρόνο ζωής κατά περίπου 20% αλλά και καλύτερες επιδόσεις στην άσκηση του τροχού μέσα στο κλουβί τους.
Στους ανθρώπους η αντίστοιχη αναλογία στο προσδόκιμο ζωής θα ήταν να επεκταθεί από τα 79 στα 91 έτη.
Η ομάδα, σημειώνει πως τα ευρήματά της υποδεικνύουν ότι αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να αποτελεί το μυστικό για την αποτροπή των ασθενειών που συνδέονται με τη γήρανση, αλλά και μια αυτούσια μέθοδος αντιγήρανσης για τον άνθρωπο.