Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από αϋπνίες ή διαταραχές ύπνου. Μήπως το μυστικό για την καταπολέμηση τους βρίσκεται σε κάτι πολύ πιο απλό από ότι νομίζουμε; Πχ… στο πιάτο μας;
Το Reuters μας προτείνει με τι να γεμίσουμε το… καλάθι των αγορών μας για να κοιμόμαστε καλύτερα το 2016 και στο εξής:
- Αμύγδαλα: Πλούσια σε μαγνήσιο, μια ουσία που επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του ύπνου μας.
- Υδατάνθρακες: Ρυθμίζουν με φυσικό τρόπο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.
- Χαμομήλι: Γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες.
- Χυμός κεράσι: Ο χυμός κεράσι ρυθμίζει τα επίπεδα μελατονίνης (το σήμα της μελατονίνης αποτελεί μέρος του συστήματος που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου).
- Κρέας από ελάφι: Περιέχει διπλάσια επίπεδα τρυπτοφάνης σε σχέση με τη γαλοπούλα.
- Μέλι: Ανεβάζει την ινσουλίνη και επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση της τρυπτοφάνης.
- Χούμους: Τα ρεβίθια είναι εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης.
- Λάχανο: Πλούσια οηγή ασβεστίου που βοηθά τον εγκέφαλο να παράξει μελατονίνη.
- Μαρούλι: Το υγρό που περιέχουν τα φύλλα του μαρουλιού προκαλεί ένα ήπιο αίσθημα ευφορίας.
- Ρόφημα από Φρούτα του Πάθους: Περιέχει αλκαλοειδή που ηρεμούν το νευρικό σύστημα.
- Ριζωματώδη λαχανικά: Πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα και γενικά λαχανικά που φυτρώνουν κάτω από το έδαφος. Το μαγνήσιο που περιέχουν βοηθά στη χαλάρωση ενώ το ποτάσιο ρίχνει τα επίπεδα της πίεσης στο αίμα.
- Γαρίδες και αστακό: Τα οστρακοειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες τρυπτοφάνης.
- Καρύδια: Τα αμινοξέα που περιέχουν ελέγχουν τις ορμόνες που επηρεάζουν τους κύκλους του ύπνου.
- Χλιαρό γάλα: Η γνωστή συνταγή της… γιαγιάς! Το ασβέστιο βοηθά τον εγκέφαλο να αξιοποιήσει καλύτερα την τρυπτοφάνη για να παράξει μελατονίνη.