Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προστατέψουμε την όραση μας. Ένας από αυτούς είναι η διατροφή. Για παράδειγμα το κόκκινο μαρούλι. Περιέχει μεγάλη ποικιλία σημαντικών βιταμινών και μετάλλων, ενώ παράλληλα περιέχει πολύ λίγες θερμίδες. Είναι ένα φυλλώδες λαχανικό και το βρίσκουμε πολύ συχνά σε σαλάτες και που μπορεί μέχρι σήμερα να το τρως ήδη, χωρίς να γνωρίζεις το πόσο καλό είναι για την διατροφή σου.
Εκτός όμως από το γεγονός ότι προσθέτει ένα ιδιαίτερο και ζωντανό χρώμα στο φαγητό μας, έχει να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στον οργανισμό μας.
Για παράδειγμα, μόλις 85 γραμμάρια παρέχουν το 3% της ημερήσιας αξίας σε μαγνήσιο και το 5% σε κάλιο. Η ποσότητα αυτή είναι ακριβώς όσο χρειάζεται για μια μέτριου μεγέθους σαλάτα. Το κάλιο και το μαγνήσιο διατηρούν υγιή τον καρδιακό ρυθμό και συμβάλλουν στη χαλάρωση των κυττάρων του καρδιακού μυός.
Επιπλέον, η έλλειψη και στα δύο αυτά μέταλλα έχει συνδεθεί με αναρίθμητες καρδιακές διαταραχές, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.
Το κάλιο, το οποίο βρίσκεται σε επαρκείς ποσότητες στο κόκκινο μαρούλι, φαίνεται πως μειώνει την αρτηριακή πίεση, περιορίζοντας τις επιδράσεις του νατριού και βοηθώντας στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.
Το μαρούλι συγκεντρώνει πολλά θρεπτικά συστατικά, ωφέλιμα για την υγεία, κάτι που το καθιστά σύμμαχο για μια ισορροπημένη διατροφή.
Εκτός από το έντονο κόκκινο χρώμα του που προσφέρει γεύση και χρώμα στις σαλάτες και τα σάντουιτς, το λαχανικό αυτό προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στην υγεία.
Σύμφωνα με έρευνες, το κόκκινο μαρούλι (lactuca sativa) περιέχει υδατοδιαλυτές αντιοξειδωτικές ουσίες που επιδρούν με μέτριο έως γρήγορο ρυθμό και προλαμβάνουν τη γήρανση, πολύ πιο αποτελεσματικά από το πράσινο μαρούλι.
Διαπίστωσαν ότι το κόκκινο μαρούλι περιέχει υδατοδιαλυτές αντιοξειδωτικές ουσίες που επιδρούν με αργό έως μέτριο ρυθμό. Το πρασινοκόκκινο μαρούλι περιέχει τρία είδη σύνθετων ουσιών που επιδρούν με γρήγορο, μέτριο και αργό ρυθμό. Τέλος, το κόκκινο μαρούλι περιέχει σύνθετες ουσίες που επιδρούν με μέτριο έως γρήγορο ρυθμό.
Το κόκκινο μαρούλι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν το σώμα από τις βλάβες που προκαλούν τα ασταθή μόρια που λέγονται ελεύθερες ρίζες. Η ύπαρξη πολλών ελεύθερων ριζών στο σώμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης διάφορων παθήσεων. Είναι πλούσιο στο αντιοξειδωτικό β καροτίνη, μια καροτενοειδή χρωστική ουσία την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Οι επαρκείς ποσότητες β καροτίνης μπορούν να ενισχύσουν την όραση και να μειώσουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.
Επιπλέον, το συγκεκριμένο λαχανικό παίρνει το κόκκινο-μωβ χρώματα του από τις ανθοκυανίνες, μια ομάδα φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών. Μια διατροφή πλούσια σε ανθοκυανίνες μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και συνδέεται με βελτιώσεις στους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων, όπως η HDL (καλή) και LDL (κακή) χοληστερόλη.
Τέλος, είναι καλή πηγή βιταμίνης C, ενός ακόμα ισχυρού αντιοξειδωτικού. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.
Σε γενικές γραμμές, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Παρόλο που καμία μελέτη έως τώρα δεν έχει εξετάσει τις επιδράσεις του κόκκινου μαρουλιού στην καρδιακή υγεία, το λαχανικό αυτό έχει πράγματι ορισμένες ιδιότητες που ωφελούν την καρδιά.