Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ και στελεχών του ΕΚΕΠΥ, για την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου για τον ιό Έμπολα και αποφασίστηκε η άμεση στελέχωση των πυλών εισόδου της χώρας με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, πλήρως ενημερωμένο για τον νέο ιό, καθώς επίσης να ενταθούν άμεσα οι έλεγχοι σε πλοία και αεροσκάφη που προέρχονται ή πέρασαν από τις χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί ο αιμορραγικός πυρετός – Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Γουινέα, Νιγηρία.
Οι επιβάτες των αεροσκαφών των επίμαχων πτήσεων που συνδέουν αυτές τις χώρες με τα ελληνικά αεροδρόμια μέσω ενδιάμεσων σταθμών θα καλούνται να συμπληρώσουν ειδικό ερωτηματολόγιο το οποίο θα σκανάρει τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως ταξίδι σε «μολυσμένη» χώρα και ύποπτα συμπτώματα.
Με υλικό εξοπλισμό όπως γάντια, μάσκες κα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως επαγγελματίες υγείας, θα ενισχυθούν τα δύο μεγάλα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το λιμάνι του Πειραιά αλλά και νησιωτικές περιοχές που αποτελούν πύλες εισόδου λαθρομεταναστών.
Στη σύσκεψη έγινε σαφές ότι θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα και σε βάθος για τον ιό, τον τρόπο μετάδοσής του και τα συμπτώματα των ασθενών, όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με μετανάστες.
Μεγάλη έμφαση θα δοθεί σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα που κατήρτισαν τα υπουργεία Υγείας, Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας και στους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ που θα κληθούν να χειριστούν πιθανό κρούσμα Έμπολα. Νοσηλευτές, γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι θα κληθούν να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις τους επάνω στα ατομικά μέτρα προστασίας και υγιεινής ώστε να μηδενιστούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού Έμπολα μέσω του συστήματος υγείας όπως συνέβη στην Ισπανία.
O ιός Έμπολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (πχ σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου και κυρίως στο αιμορραγικό στάδιο, αλλά ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της συνεχιζόμενης ιαιμίας.
Ο ιός, έπειτα από περίοδο επώασης περίπου μιας εβδομάδας (από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία) και προοδευτικά, εμετούς και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους και πολυοργανική ανεπάρκεια.