Υπάρχουν πολλά καλά ψάρια για φαγητό, όπως μπαρμπούνια, σκουμπρί, λαβράκι, μύδια, μπακαλιάρος, καβούρι, καραβίδες, σολομός, σαρδέλες, χτένια, γαρίδες, καλαμάρια, πέστροφα, τόνος. Εκτός όμως από τροφή για το σώμα είναι και τροφή για τον εγκέφαλο
Ένας παράγοντας στον οποίο συγκλίνουν πολλές μελέτες για τη νόσο Alzheimer είναι ότι η μεσογειακή διατροφή λειτουργεί προστατευτικά. Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει: Ψάρια, ελαιόλαδο, αβοκάντο, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, κόκκινο κρασί με μέτρο.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 και ενημερώθηκε το 2018 συνέκρινε υγιείς ηλικιωμένους που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή με επιπλέον ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς σε σχέση με μια δίαιτα μειωμένων λιπαρών που ακολουθούσε η άλλη ομάδα. Η πρώτη ομάδα τα πήγε καλύτερα στον τομέα της γνωστικής απόδοσης, ωστόσο, η μελέτη δεν προσδιόρισε τα κρίσιμα συστατικά της μεσογειακής διατροφής που την κάνει τόσο καλή για τον εγκέφαλο.
Μία νέα μελέτη αξιολόγησε τον τρόπο ζωής πάνω από 7.750 συμμετεχόντων για διάστημα 5 έως 10 χρόνων. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να προσδιορίσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και είχαν πραγματοποιήσει γνωστικές εξετάσεις μνήμης, γλώσσας και προσοχής μέσω τηλεφώνου.
Τι βρήκαν οι ερευνητές; Το ψάρι ήταν ο μοναδικός πιο σημαντικός διατροφικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου της γνωστικής εξασθένησης. Τα λαχανικά ήταν η δεύτερη καλύτερη πηγή, ενώ όλα τα άλλα τρόφιμα παρουσίασαν μικρότερα αποτελέσματα. Επιπλέον, από όλα τα τρόφιμα που αξιολογήθηκαν, μόνο τα ψάρια συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής υποβάθμισης. Η κατανάλωση ψαριών, λοιπόν, μείωσε τον κίνδυνο τόσο της γνωστικής εξασθένησης όσο και της γνωστικής μείωσης.