Οι άνθρωποι από την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τις αφροδισιακές τροφές για να βελτιώσουν τις σεξουαλικές τους επιδόσεις.
Στον κατάλογο των αφροδισιακών συγκαταλέγονται τα θαλασσινά και τα όστρακα, και το τσίλι, όπως και η σοκολάτα και το κρασί που επιδρούν περισσότερο στον εγκέφαλο καθώς συνδέονται με την έκκριση ενδορφινών.
Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη Καναδών επιστημόνων, ο κρόκος, το διάσημο μπαχαρικό της Κοζάνης είναι η κορυφαία αφροδισιακή τροφή.
Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί εκατοντάδες μελέτες, οι οποίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι τα φυσικά αφροδισιακά είναι και τα καλύτερα, καθώς έχουν τις λιγότερες παρενέργειες.
Σε κάθε περίπτωση οι μελέτες για τις αφροδισιακές τροφές συνεχίζονται, όσο οι λεπτομέρειες για τον ακριβή τρόπο που επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα παραμένουν μυστήριο στους ερευνητές.