ΥΓΕΙΑ

Δεν είναι Photoshop- Αυτός ο άντρας πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Βλέποντας την φωτογραφία σίγουρα πιστεύετε πως είναι «πειραγμένη». Δεν είναι όμως. Αυτός ο άντρας όπως θα δείτε και σε βίντεο έγινε μπλέ. Δεν βάφτηκε, ούτε έκανε κάποιο τρικ για να μας ξεγελάσει. Εκείνος που «ξεγελάστηκε» ήταν ο οργανισμός του, ο οποίος χτυπήθηκε από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια.

Τιμόνι δεξιά ή αριστερά; Γιατί δεν ισχύει σε όλες τις χώρες το ίδιο;

Πρόκειται για την λεγόμενη μεθαιμοσφαιριναιμία (methemoblobinemia. Είναι μια διαταραχή του αίματος κατά την οποία παράγεται μια ανώμαλη ποσότητα μεθαιμοσφαιρίνης (μια μορφή αιμοσφαιρίνης). Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει και διανέμει οξυγόνο στο σώμα. Στην μεθαιμοσφαιριναιμία, η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο, αλλά δεν είναι σε θέση να το απελευθερώσει αποτελεσματικά στους ιστούς του σώματος.

10 παράξενα πράγματα που δεν ξέρατε για τους αριστερόχειρες!

Υπήρχε μάλιστα πολύ παλαιότερα, προτού βρεθεί το γονίδιο που προκαλεί την εν λόγω πάθηση, η ιστορία της οικογένειας Φουγκάτ, γνωστή και ως η μπλε οικογένεια. Ο Μαρτέν Φουγκάτ, Ιρλανδικής καταγωγής,  είχε μετοικήσει στο Κεντάκι όπου και παντρεύτηκε μια Αμερικανίδα ιρλανδικής καταγωγής την Ελίζαμπεθ Σμιθ. Τα παιδιά που γέννησαν οι δυο τους είχαν γαλάζια επιδερμίδα, ενώ όλοι τους οι απόγονοι είχαν έντονο μπλε χρώμα.

Η ιστορία της οικογένειας ήρθε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας το 1958, όταν ο Λουκ Κομπς, απόγονος της οικογένειας Φουγκάτ, πήγε τη λευκή του σύζυγο στο νοσοκομείο του Κεντάκι, και εκεί οι γιατροί εστίασαν το ενδιαφέρον τους στον ίδιο καθώς εντυπωσιάστηκαν από το μπλε χρώμα της επιδερμίδας του. «Ήταν πιο μπλε και από το νερό της λίμνης Μίτσιγκαν» έλεγε το 1974 ο γιατρός Τσαρλς Μπέλεν (ένας από τους επιστήμονες που εξέτασαν τον Λουκ) σε ρεπορτάζ εφημερίδας για την περίεργη υπόθεση των μπλε ανθρώπων.

Φωτογραφική μνήμη: Μόνο το 1% περνάει αυτό το τεστ – Κάντε το ΕΔΩ!

Φυσικά το μπλε χρώμα της επιδερμίδας δεν είναι το μόνο πρόβλημα που δημιουργεί αυτή η πάθηση. Οι ασθενείς μπορεί να οδηγηθούν σε αναπτυξιακές αναπηρίες, επιληπτικές κρίσεις αλλά μπορεί ακόμα και να πεθάνουν αν δεν θεραπευτούν. Αξίζει να σημειωθεί πως η ασθένεια είναι ιάσιμη από το 1980 και μετά.