Η παχυσαρκία έρχεται σε διάφορους τύπους. Μάθε τον δικό σου.
Αντίθετα με ό, τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η παχυσαρκία δεν είναι μια μόνο πάθηση. Για την ακρίβεια, υπάρχουν περισσότερα από ένα είδη, εκ των οποίων κάποια μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και σοβαρά προβλήματα υγείας όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, εγκεφαλικό και προβλήματα μέσης. Γι' αυτό αξίζει να το παλέψετε όταν μιλάμε για πρόβλημα παχυσαρκίας (και όχι τα 2-3 κιλά των διακοπών).
Υπάρχουν έξι διαφορετικοί τύποι παχυσαρκίας που μπορούν να αναγνωριστούν, αναλόγως με το που συσσωρεύει το σώμα περισσότερο λίπος. Μόλις εντοπίσεις σε ποιο τύπο ανήκεις, είναι ευκολότερο να συνειδητοποιήσεις (και να κάνεις) τις αλλαγές που πρέπει στην διατροφή και τον τρόπο ζωής σου, προκειμένου να το καταπολεμήσεις.
1. Τροφική
Ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Δύση, η τροφική παχυσαρκία προέρχεται από την υπερβολική κατανάλωση τροφής και διατροφές υψηλές σε ζάχαρη. Μικρότερες μερίδες, μείωση της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης και συχνή σωματική άσκηση μπορούν να κάνουν θαύματα.
2. «Νευρικού στομαχιού»
Η κατάθλιψη, το στρες και το άγχος μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Εκείνοι που πάσχουν από παχυσαρκία νευρικού στομαχιού συχνά αυτο-θεραπεύονται με γλυκά σνακ. Για την αντιμετώπιση προτείνεται μείωση της πρόσληψης γλυκών, αλλά και εντοπισμός της πηγής άγχους ή κατάθλιψης, που είναι ακόμα σημαντικότερο.
3. Γλουτένης
Συναντάται περισσότερο σε έφηβους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση -άτομα τα οποία βιώνουν μεγάλες ορμονικές αλλαγές. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ και καθιστής θέσης για πολλές ώρες. Συνιστάται επίσης η άσκηση με βάρη.
4. Αποφρακτική
Όσοι ανήκουν στην συγκεκριμένη ομάδα, τείνουν να συσσωρεύουν λίπος στο κέντρο του σώματός τους, το οποίο συχνά τους προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα. Η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει οπωσδήποτε να περιοριστεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της παχυσαρκίας.
5. Φλεβικής ανεπάρκειας
Αυτός ο τύπος παχυσαρκίας είναι συνήθως κληρονομικός και εμφανίζεται σε άτομα με πρησμένα πόδια ή έγκυες γυναίκες. Το τρέξιμο και το ανέβασμα σκάλας μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην συγκεκριμένη περίπτωση.
6. Αδράνειας
Η παχυσαρκία αδράνειας «χτυπάει» κυρίως τα σημεία που συνήθιζαν να είναι ενεργά, όπως για παράδειγμα όταν σταματάς το γυμναστήριο. Η κατανάλωση γευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμισή της επιταχύνοντας τον μεταβολισμό.
Συμπέρασμα: Σε όποιο τύπο κι αν ανήκεις ή έχεις τάση, τα συχνά μικρά γεύματα, η μείωση ζάχαρης, τσιγάρου και αλκοόλ και η άσκηση είναι ο μοναδικός τρόπος να μείνεις υγιής και να καταπολεμήσεις την παχυσαρκία.
koyzoylo.eu