Παραγγέλνεις δυο καλαμάκια κοτόπουλο με πατατούλες για το μεσημεριανό σου γεύμα. Απόλαυση. Μόλις φουσκώσεις, αναζητάς επειγόντως καφέ.
Τελικά είναι καλό να πίνουμε καφέ αμέσως μετά το γεύμα μας ή όχι;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες και αυτά που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον καφέ και την καφεΐνη, δεν υπάρχει λόγος να μην πίνουμε καφέ αμέσως μετά το φαγητό. Ενώ πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην καφεΐνη, η πλειοψηφία δεν είναι.
Οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης θεωρούνται καλοήθεις. Προς το παρόν μπορείς να πίνεις καφέ άφοβα, μετά από κάθε σου γεύμα. Εντάξει μην το παρακάνουμε με τους καφέδες.
Καλό είναι όμως να γνωρίζεις τι δεν πρέπει να βάζεις μέσα στον καφέ για να μην τον καταστρέφεις.
Μην ξαναβάλεις αυτά τα υλικά στο καφέ σου
Είτε πίνεις καφέ για να ξυπνήσεις το πρωί, είτε για περισσότερη ενέργεια μέσα στη μέρα, είτε απλώς από συνήθεια, το σίγουρο είναι ότι αποτελεί βασικό τελετουργικό στην ημέρα σου – όπως και στη δική μας. Γνώριζες όμως ότι τα πιο συνηθισμένα υλικά που προσθέτουμε στο φλιτζάνι μας καταστρέφουν την πραγματική γεύση του καφέ; Μάθε, λοιπόν, πώς πραγματικά θα απολαύσεις τον καφέ σου και τί δεν πρέπει ποτέ, μα ποτέ, να προσθέσεις στο αγαπημένο σου ρόφημα.
Γάλα
Σύμφωνα με έρευνες, όταν το γάλα αναμιχθεί με υψηλές ποσότητες καφεΐνης, τότε αυξάνεται η απέκκριση ασβεστίου από τα ούρα ενώ μεγάλη ποσότητα από το ιχνοστοιχείο αυτό κατακάθεται στα έντερα. Η ουσία καζεΐνη που περιέχει το γάλα, όταν έρθει σε επαφή με την καφεΐνη, τότε πήζει και δημιουργεί μια μάζα που προκαλεί φούσκωμα, συχνά πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά και ακόμη συχνότερα κοιλιακές διαταραχές. Γι’ αυτό και συχνά όταν πίνουμε έτσι τον καφέ μας νιώθουμε σαν να μην έχουμε χωνέψει.
Ζάχαρη
Η ζάχαρη είναι συχνά βασική δημιουργός αιτία για πληθώρα προβλημάτων υγείας – από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις μέχρι παχυσαρκία και ελλειμματική προσοχή/υπερκινητικότητα. Άσε που οι πραγματικοί γνώστες του καφέ προτιμούν το ρόφημά τους σκέτο για να καταλαβαίνουν αν είναι πραγματικά καλό χωρίς να αλλοιώνεται η αυθεντική γεύση του χαρμανιού.
Σαντιγί και διάφορα σιρόπια
Στη δεκαετία του 2000, η τάση των τεραστίων ροφημάτων εμποτισμένων με διαφόρων ειδών σιρόπια και πλούσιες στρώσεις σαντιγί ήταν πραγματικά τεράστια. Σήμερα παρατηρούμε μια στροφή στην ουσία του καφέ και αφήνουμε στην άκρη τα φανταχτερά ροφήματα (συνήθως με ελάχιστη περιεκτικότητα σε καφέ). Για να μην αναφερθούμε στις πάμπολλες θερμίδες που έχεις ποτίσει τον οργανισμό σου με το καλημέρα σας. Χρειάζεσαι και άλλα πειστήρια για να πιεις τον καφέ σου σκέτο;