Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι υπάρχει ένας απλός φθηνός και διασκεδαστικός τρόπος αντιμετώπισης μερικών από τις μείζονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, που θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας, της ανάπτυξης και της ευημερίας των παιδιών μας;
Φανταστείτε μια λύση που θα μπορούσε να σταματήσει τις μάστιγες της παχυσαρκίας, του άγχους και της κατάθλιψης που επηρεάζουν σήμερα τα παιδιά και τη νεολαία. Φανταστείτε ότι αυτή η λύση θα μπορούσε επίσης να προάγει την υγεία του εγκεφάλου, τη δημιουργικότητα και τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και να προετοιμάσει τα παιδιά μας για το ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας.
Παράλληλα θα μπορούσε σε βάθος χρόνου να μειώσει την εμφάνιση αλλεργιών, άσθματος και να βελτιώσει την υγεία των ματιών. Θα μπορούσε να προωθήσει μια κουλτούρα περιβαλλοντικής διαχείρισης και βιωσιμότητας και να συμβάλει στην οικοδόμηση υγιών πόλεων προάγοντας τη γειτνίαση και τα συναισθήματα της κοινοτικής σύνδεσης.
Φανταστείτε ότι η παρέμβαση αυτή θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν πολλούς από τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, όπως είναι οι στόχοι της καλής υγείας και ευεξίας, της συμμετοχικής και δίκαιης ποιότητας εκπαίδευσης, της αξιοπρεπούς εργασίας και της οικονομικής ανάπτυξης και της δράσης για το κλίμα.
Δεν πρόκειται για μια δαπανηρή παρέμβαση, ή μια που οι γονείς πρέπει να αναγκάσουν τα παιδιά τους να κάνουν , όπως το να διαβάσουν η να φάνε περισσότερα λαχανικά! Αντίθετα δηλώνουν πιο ευτυχισμένα όταν το κάνουν και αναζητούν τρόπους να το κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Τι είναι αυτό; Το παιχνίδι έξω!
Οι περισσότεροι έχουμε παιδικές αναμνήσεις από στιγμές έξω, με φίλους στις γειτονιές, τα πάρκα αλλά και το ύπαιθρο, συνθέτοντας τους κανόνες που ακολουθούσαμε, με ελάχιστη εποπτεία ενηλίκων . Χρειάζεται μόνο να αναλογιστούμε τις δικές μας μνήμες για να διαπιστώσουμε πόσο πολύτιμες είναι αυτές οι εμπειρίες και πώς μπορούν να διαμορφώσουν τη δια βίου υγεία και ανάπτυξη.
Μια νέα έρευνα τώρα επικεντρώνει στις διαισθήσεις μας, αναγνωρίζοντας τα τεράστια και ποικίλα οφέλη του υπαίθριου παιχνιδιού.
Το παιχνίδι έξω δεν είναι το ίδιο με το παιχνίδι μέσα. Υπάρχουν μοναδικά οφέλη της ύπαρξης στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα στη φύση. Όταν επιτρέπεται στα παιδιά να παίζουν έξω με τον τρόπο που θέλουν, κινούνται περισσότερο, κάθονται λιγότερο και παίζουν περισσότερο.
Παίρνουν τα χέρια τους στη βρωμιά και εκτίθενται σε μικρόβια που τους βοηθούν να χτίσουν την άμυνα του οργανισμού τους. Κάνουν τους δικούς τους στόχους και καταλαβαίνουν τα βήματα για να τους επιτύχουν, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν δεξιότητες εκτελεστικής λειτουργίας. Μαθαίνουν, αναπτύσσουν ανθεκτικότητα και αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τους κινδύνους και να μένουν ασφαλείς.
Ανακαλύπτουμε ξανά τη μαγεία του υπαίθριου παιχνιδιού. Οι κυβερνήσεις το βλέπουν ως έναν τρόπο να κάνουν τα παιδιά ενεργά και να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα της παχυσαρκίας. Τα σχολεία και τα κέντρα προσχολικής ηλικίας το βλέπουν ως έναν τρόπο προώθησης της κοινωνικής συναισθηματικής μάθησης. Οι εταιρείες το βλέπουν ως έναν τρόπο προετοιμασίας των παιδιών για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος που θα επικεντρωθούν στη δημιουργικότητα και τη σχέση με άλλους. Τα παιδιά το βλέπουν μόνο ως τρόπο διασκέδασης και αίσθησης ελευθερίας!
Οι ενήλικες πρέπει να εγκαταλείψουν τους φόβους τους
Υπάρχουν τρία βασικά συστατικά για την υποστήριξη του εξωτερικού παιχνιδιού: χρόνος, χώρος και ελευθερία.
Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να παίζουν έξω. Στα σχολεία, αυτό σημαίνει προσαρμογή του προγράμματος και ευκαιρίες για μετάβαση στην ύπαιθρο για μάθηση, περιορίζοντας για παράδειγμα την γραπτή εργασία. Στο σπίτι, αυτό σημαίνει οριοθέτηση των οθονών και περιορισμός των προγραμματισμένων δομημένων δραστηριοτήτων.
Τα παιδιά χρειάζονται επίσης υπαίθριους χώρους υψηλής ποιότητας για να παίξουν. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ακριβό εξοπλισμό παιδικής χαράς. Σημαίνει χώρους όπου όλα τα παιδιά αισθάνονται ευπρόσδεκτα, ανεξάρτητα από τις ικανότητες και το υπόβαθρό τους, ότι μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους και ότι έχουν επίσης υλικά, όπως , για παράδειγμα, μπαστούνια, πέτρες, νερό και κουτιά από χαρτόνι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και αφήσουν τη φαντασία τους να διαμορφώσει ένα παιχνίδι.
Στις πόλεις, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστείτε και να επιτραπεί το παιχνίδι να γίνεται παντού, όχι μόνο σε πάρκα και παιδικές χαρές. Πρέπει να σχεδιάσουμε φιλικές προς το παιδί πόλεις όπου τα παιδιά αισθάνονται ευπρόσδεκτα παντού και έχουν εύκολη πρόσβαση στη φύση.
Τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, είναι η ελευθερία! Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ικανότητα των παιδιών να παίζουν με τον τρόπο που θέλουν να παίξουν είναι οι ενήλικες. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τους υπερβολικούς φόβους μας για τραυματισμούς και απαγωγές και να συνειδητοποιήσουμε ότι τα οφέλη των παιδιών που ξεκινούν να παίζουν υπερβαίνουν τους κινδύνους.
Βοηθώντας την υποστήριξη του εξωτερικού παιχνιδιού των παιδιών μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το άνοιγμα της μπροστινής πόρτας. Δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο ή δαπανηρό. Αν το κάνουμε όλοι μας, μπορούμε να βοηθήσουμε να επαναφέρουμε αυτή την κρίσιμη δραστηριότητα που πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής ζωής όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από την ηλικία, το πολιτισμικό υπόβαθρο, το φύλο ή τις ικανότητές τους.
Υπάρχουν πολλά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε, είτε είστε γονέας, φροντιστής, εκπαιδευτικός, πολεοδόμος ή ένας γείτονας.
Σκεφτείτε πως είναι κυριολεκτικά για το καλό των παιδιών μας