Έρχεται ο χειμώνας…. Έρχεται και η γρίπη!
Ο χειμώνας βρίσκεται μια ανάσα από το κατώφλι μας και καλό θα είναι να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τους δυσάρεστους επισκέπτες αυτής της εποχής του χρόνου και τον πλέον επικίνδυνο για πολλούς συνανθρώπους μας , ιό της γρίπης.
Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα αποτελούν τις πιο κοινές λοιμώξεις από τις οποίες μπορεί να πάσχει ο οργανισμός μας. Κατά μέσο όρο ένας ενήλικας πάσχει από δυο κρυολογήματα το χρόνο, ενώ τα παιδιά μπορούν να έχουν έως και δέκα το χρόνο.
Η γρίπη είναι λιγότερο συχνή. Οι ομοιότητες των συμπτωμάτων των δυο αυτών λοιμώξεων είναι τόσες πολλές, ώστε πολλές φορές ένα δυνατό κρυολόγημα μπορεί να ερμηνευτεί ως γρίπη από τον ασθενή.
Εμείς με την βοήθεια του ειδικού Πνευμονολόγου – Φυματιολόγου, Αναστάσιου Γ. Προίσκου, σας ενημερώνουνε για τους τρόπους μετάδοσης του ιού, τι να προσέξουμε και βέβαια πώς να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από την γρίπη.
Η γρίπη οφείλεται στον ιό της γρίπης και προσβάλλει τον άνθρωπο τους χειμερινούς κυρίως μήνες ( από Νοέμβριο έως και Απρίλιο).
Τα συμπτώματα της νόσου διαρκούν 2-7 ημέρες και είναι :
- Υψηλός πυρετός (εώς 40ο C)
- Κακουχία, καταβολή
- Μυαλγίες
Ο τρόπος μετάδοσης του ιού της γρίπης γίνεται με τα σταγονίδια που αποστέλλει ο ασθενής όταν μιλάει, φτερνίζεται ή βήχει. Αυτά τα σταγονίδια φτάνουν στον άλλον άνθρωπο είτε άμεσα (εισπνοή σταγονιδίων ) είτε έμμεσα ( επαφή με χέρια, μαντήλια κλπ ).
Ο ιός μεταδίδεται συνήθως δυο ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Η διάρκεια της προσοχής του ασθενούς για να μην μεταδώσει τον ιό είναι της τάξης των 7 ημερών.
Η αποτελεσματική θεραπεία είναι η πρόληψη. Δηλαδή το εμβόλιο κατά της γρίπης το οποίο γίνεται πριν την περίοδο εμφάνισης της γρίπης. Να σημειωθεί ότι χρειάζονται δύο περίπου εβδομάδες για την δημιουργία προστατευτικών αντισωμάτων για την γρίπη από την στιγμή του εμβολιασμού.
Δηλαδή θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο έως και τον Νοέμβριο. Παρόλο που ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται σε όλους, είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε άτομα υψηλού κινδύνου :
- Άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υγεία
Παιδιά και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα όπως :
- Άσθμα, ΧΑΠ
- Καρδιολογικές νόσους
- Ανοσοκαταστολή
- Μεταμόσχευση οργάνων
- Σακχαρώδη διαβήτης
- Χρόνια νεφρική νόσος
- Νευρομυικά νοσήματα
- Έγκυες γυναίκες
- Παιδιά που κάνουν λήψη μακροχρονίως ασπιρίνης
- Κλειστοί πληθυσμοί ( στρατιώτες, ιδρύματα, φυλακές, φοιτητικός στέγες)
Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 70-90%. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη. Τα οφέλη δε του αντιγριπικού εμβολίου είναι απείρως περισσότερα από τις ήπιες συνήθως παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει. Να επαναλάβουμε ότι η καλύτερη θεραπεία και στην περίπτωση της γρίπης είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ.
Ευχαριστούμε για τις συμβουλές τον Πνευμονολόγο- Φυματιολόγο , Αναστάσιο Γ. Προίσκο
Επιστημονικός συνεργάτης Metropolitan Hospital.
Ιατρείο : Αλκυόνης, 14 Π. Φάληρο, 210 – 9815233
Πηγή : goodstories.gr