Το «ενδιάμεσο ζώο» που διέσπειρε τον κορωνοϊό από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους, σύμφωνα με ομάδα Καναδών ερευνητών είναι τα αδέσποτα.
Οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Biology and Evolution αφού ανέλυσαν το γονιδίωμα του κορωνοϊού υποστηρίζουν ότι μόνο μέσω των σκυλιών θα μπορούσαν να εξηγηθούν τα ευρήματά τους για τη διαδρομή του ιού.
Ο βιολόγος Xuhua Xia από το πανεπιστήμιο της Οττάβα υποστηρίζει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο «ο κορωνοϊός πέρασε από τις νυχτερίδες στα αδέσποτα σκυλιά που έτρωγαν κρέας νυχτερίδων με αποτέλεσμα να μολυνθεί το πεπτικό τους σύστημα».
Το συμπέρασμα της ομάδας του καθηγητή από την Οτάβα βασίζεται στην ανάλυση των χημικών «υπογραφών» από μια σειρά ειδών ανάμεσα στις οποίες νυχτερίδες, παγκολίνοι, σκυλιά, φίδια και άνθρωποι.
Στο επίκεντρο της έρευνας του καθηγητή Xia βρέθηκε μια βασική πρωτεΐνη γνωστή ως ΖΑΡ η οποία μπορεί να σταματήσει τον ιό εμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό του και «υποβαθμίζοντας» το γονιδίωμά του. Ο κορωνοϊός, όμως, μπορεί να αντεπιτεθεί μειώνοντας τον αριθμό των στοιχείων του γονιδιώματός του που «διαβάζει» αυτή η πρωτεΐνη καθιστώντας την έτσι ανενεργή.
Όπως σημειώνεται στην έρευνα μόνο στο γονιδίωμα των σκύλων οι κορωνοϊοί εμφάνισαν αυτή την μείωση που έχει καταγραφεί στον Covid-19.
Η έκθεση, ωστόσο, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από ειδικούς στην κτηνιατρική που υποστηρίζουν ότι έχει πολύ λιγότερα από τα απαραίτητα αδιάσειστα στοιχεία για να την στηρίξουν και βασίζεται περισσότερο σε αναλογίες.