Το χαρακτηρίζουν ως υπερτροφή των λαχανικών, μιας και είναι πλούσιο σε μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και αντιοξειδωτικά. Είναι, όμως, το κέιλ, πραγματικά ωφέλιμο;
Ενα ένοχο μυστικό κρύβεται πίσω από αυτή την υπερτροφή, καθώς φαίνεται πως έχει επικίνδυνα επίπεδα βαρέων μετάλλων.
Σε πρόσφατη μελέτη, ο μοριακός βιολόγος Ερνι Χάμπαρνρτ διαπίστωσε πως το τα «κατσαρά» λαχανικά, όπως το κέιλ, το μπρόκολο, το κουνουπίδι κ.τ.λ, είναι υπέρ-συσσωρευτές βαρέων μετάλλων, όπως το θάλλιο και το καίσιο. Ιχνη νικελίου, μολύβδου, καδμίου, αλουμινίου και αρσενικού είναι επίσης κοινά σε χόρτα.
«Αν έχουν απομείνει στο έδαφος, τα φυλλώδη λαχανικά το απορροφούν», αναφέρει στο περιοδικό Craftmanship.
Το θάλλιο είναι κοινό συστατικό των ποντικοφάρμακων. Είναι άγευστο, άοσμο και σχεδόν άχρωμο. Αυξημένες ποσότητες του μετάλλου στον οργανισμό προκαλούν κόπωση, καρδιακή αρρυθμία, νευρολογικά προβλήματα και απώλεια μαλλιών. Ωστόσο, ασθενείς, που είχαν στο σώμα τους θάλλιο, συνέχιζαν να το εμφανίζουν, παρά τις θεραπείες.
«Εάν λάβετε μια μικρή ποσότητα θαλλίου, συν μια μικρή καδμίου, έχετε συσσωρεύσει στον οργανισμό σας μέταλλα, τα οποία μπορούν να σας προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Γίνεται βιοσυσσώρευση», αναφέρει ο επικεφαλής επιστήμονας του Doctors Data, Ντέιβιντ Κουίντ.
Αδιαμφισβήτητα δεν υπάρχει λόγος να βγάλετε το κέιλ, ούτε το μπρόκολο από τη ζωή σας, ωστόσο, καλό θα ήταν να προσέχετε από πού προέρχεται.