Σημαντικό ρόλο στην ανοσολογική απάντηση σε μια βακτηριακή λοίμωξη, εμποδίζοντας την ανάπτυξη της σήψης, παίζει μια ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται βασεόφιλα.
Αυτό αποκάλυψαν επιστήμονες από το Seattle Children’s Research Institute σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο «Nature Immunology».
Οι ερευνητές λένε ότι τα συμπεράσματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καλύτερους τρόπους για την πρόληψη αυτής της επικίνδυνης ανοσολογικής αντίδρασης που πλήττει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο.
«Η σηψαιμία είναι ο παγκόσμιος δολοφόνος των παιδιών, αλλά ελάχιστα είναι γνωστά για το τι πάει στραβά με το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου και προκαλεί σήψη, καθώς καταπολεμά μια λοίμωξη», δήλωσε ο δρ Adrian Piliponsky, κύριος ερευνητής ανοσοθεραπείας. «Χωρίς αυτές τις πληροφορίες, είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποιος θα αναπτύξει σήψη ή να μάθουμε γιατί η σήψη προκαλεί μια σειρά από ανοσολογικές αποκρίσεις σε διαφορετικά άτομα».
Για να κατανοήσουν καλύτερα τις μεταβολές που υφίσταται το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς μια μόλυνση εξελίσσεται σε σήψη, οι ερευνητές με επικεφαλής το Piliponsky, μαζί με συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και άλλων διεθνών εργαστηρίων, ανίχνευσαν την ανοσοαπόκριση στα αρχικά στάδια της μόλυνσης. Επικεντρώθηκαν σε μια συγκεκριμένη ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται βασεόφιλα, τα οποία είναι γνωστό ότι βοηθούν στην εκκίνηση της ανοσολογικής αντίδρασης σε μια λοίμωξη.
Ως ένας από τους σπανιότερους κυτταρικούς τύπους του σώματος, τα βασεόφιλα, αποτελούν λιγότερο από το 1% των λευκών αιμοσφαιρίων ενός ατόμου. Οι επιστήμονες έχουν από καιρό υποψιαστεί ότι τα βασεόφιλα μπορούν να ενισχύσουν την ανοσολογική άμυνα εναντίον μιας βακτηριακής λοίμωξης, αν και δεν υπήρχε επιστημονική απόδειξη αυτού του ρόλου τους πριν από την παρούσα μελέτη.
Τα βασεόφιλα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην πρόληψη της σήψης
Για να εξεταστεί η συμβολή των βασεόφιλων στην ανοσοαπόκριση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σε γενετικά τροποποιημένους ποντικούς ένα μοντέλο βακτηριακής μόλυνσης και σηψαιμίας που μοιάζει πολύ με τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης σήψης.
Οι μελέτες έδειξαν ότι τα βασεόφιλα ήταν από τους πρώτους τύπους ανοσοκυττάρων που εμφανίστηκαν στο σημείο της λοίμωξης. Η παρουσία των βασεόφιλων όχι μόνο ενίσχυσε τη φλεγμονή στα πρώιμα στάδια της ανοσολογικής αντίδρασης απέναντι στη λοίμωξη και βελτίωσε την επιβίωση σε ποντίκια, αλλά το έκανε εν μέρει απελευθερώνοντας μια πρωτεΐνη γνωστή ως παράγοντας νέκρωσης όγκων (TNF).
Ως σημαντικός παίκτης στην ανοσολογική απάντηση σε μια λοίμωξη, ο TNF στέλνει το σήμα σε άλλα κύτταρα προκαλώντας τους να μετακινηθούν γρήγορα και να δημιουργήσουν τη φλεγμονώδη απόκριση που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία και την επούλωση των κατεστραμμένων ιστών. Η έρευνα δείχνει ότι ο παραγόμενος από βασεόφιλα TNF παίζει σημαντικό ρόλο στα πρώτα στάδια της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι μιας μόλυνσης και υποδεικνύει ότι η μειωμένη παρουσία βασεόφιλων ή η ανεπάρκεια των παραγόντων που ρυθμίζονται από τα βασεόφιλα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη.
Πηγή: zougla.gr
_