ΥΓΕΙΑ

Έτσι θα μειώσετε τα τριγλυκερίδια

Ένας από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι τα αυξημένα τριγλυκερίδια.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις. Οι επιθυμητές τιμές για τα επίπεδα τριγλυκεριδίων ορίζονται στα 150 mg/dL. Ενώ ως ιδανικές χαρακτηρίζονται τιμές κάτω των 100 mg/dL. Τα καλά νέα είναι ότι σε περιπτώσεις υπερτριγλυκεριδαιμίας, η υιοθέτηση ορισμένων αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής μπορούν επιφέρουν σημαντική βελτίωση.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι αλλαγές:

1.Απώλεια βάρους: Εάν έχετε υπερβάλλον σωματικό βάρος, επιδιώξτε σταδιακή απώλεια. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως, σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, η μείωση του βάρους ακόμη και κατά 5-10% μπορεί να ελαττώσει τις τιμές τριγλυκεριδίων κατά 20%.

2.Μείωση της κατανάλωσης απλών υδατανθράκων: Η υψηλή πρόσληψη απλών υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Συνεπώς, περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, μελιού, μαρμελάδων, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά και ροφημάτων που είναι πλούσια σε ζάχαρη. Αντίστοιχα, προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης έναντι των αντίστοιχων επεξεργασμένων.

3.Αντικατάσταση κορεσμένων λιπαρών από μονοακόρεστα: Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στο φαγητό και τις σαλάτες και αποφύγετε το βούτυρο και τις σκληρές μαργαρίνες. Επιπλέον, επιλέξτε κρέας, τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

4.Προσοχή στο αλκοόλ: Εάν καταναλώνετε αλκοόλ, φροντίστε να μην υπερβαίνετε το 1 ποτό ανά ημέρα, εάν είστε γυναίκα, ή τα 2 ποτά ανά ημέρα, εάν είστε άνδρας.

5.Άσκηση: Η συστηματική σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τριγλυκεριδίων, ειδικότερα όταν συνδυάζεται με περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Συνεπώς, στοχεύστε σε άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον 30 λεπτά, καθημερινά ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.