Ως τον «χειρότερο εφιάλτη» χαρακτήρισε τον νέο κοροναϊό ο Δρ Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες και μέλος της ομάδας κρούσης του Λευκού Οίκου.
Μιλώντας στο συνέδριο TB Alliance Fighting Pandemics: 2020 and Beyond και στην Betsy McKay της Wall Street Journal ο Φάουτσι όταν του ζητήθηκε να συγκρίνει την πανδημία με έναν αγώνα μπέιζμπολ και ποιο είναι το σκορ απάντησε: «Δεν είμαστε σίγουρα στο τέλος του παιχνιδιού, δεν είμαι σίγουρος αν είμαστε καν στη μέση».
Αναφερόμενος στον μακάβριο απολογισμό των νεκρών και τον αριθμό των κρουσμάτων είπε: «Σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν κερδίζουμε τη μάχη. Ο κοροναϊός έχει σκοτώσει 623.507 ανθρώπους και έχουμε πάνω από 15,2 εκατομμύρια κρούσματα».
Μια «τέλεια καταιγίδα»
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ειδικοί περιγράφουν τον κοροναϊό ως τον «χειρότερο εφιάλτη» και ως την «τέλεια καταιγίδα».
Περιγράφοντας την πορεία του κοροναϊού είπε ακόμα ότι «μεταδόθηκε από ένα ζώο σε άνθρωπο, κανείς δεν φαίνεται να έχει ανοσία και είναι ένας ιός του αναπνευστικού που έχει την ικανότητα να μεταδίδεται με απίστευτη ταχύτητα και να σκοτώνει εύκολα τους ηλικιωμένους ή όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».
«Ζούμε αυτή την στιγμή το ξέσπασμα μιας ιστορικής πανδημίας και προς το παρόν δεν φαίνεται να τελειώνουμε με αυτήν», είπε ακόμα.
Το πιο ανησυχητικό από όλα όσα είπε όμως είναι ότι ο κοροναϊός δεν θα εξαφανιστεί όπως έγινε με τον SARS γιατί έχει την ικανότητα να μεταδίδεται με απίστευτη ταχύτητα.
Για το ενδεχόμενο να μεταλλαχθεί και να γίνει κάποια στιγμή όπως ένα απλό κρυολόγημα από το οποίο κανείς δεν κινδυνεύει να πεθάνει είπε ότι δεν βλέπει κάποια τέτοια πιθανότητα.
«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιου είδους ιό»
«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιου είδους ιό ο οποίος να εμφανίζεται σε διάφορες μορφές από συμπτωματικούς ασθενείς, μέχρι ασθενείς που να πρέπει να νοσηλευθούν και με πολλούς από αυτούς να πεθαίνουν», είπε ο Φάουτσι.Τέλος, προσπάθησε να γίνει λίγο αισιόδοξος λέγοντας ότι με τον συνδυασμό μέτρων υγείας, ενός ποσοστού ανοσίας της αγέλης και ενός αποτελεσματικού εμβολίου θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τα κρούσματα και να ζήσουμε μια κανονικότητα.