Συνήθως αυτές οι λοιμώξεις τις περισσότερες φορές είναι ιογενείς και θεραπεύονται μόνες τους σε διάστημα 3-5 ημερών. Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας προσβάλλονται συνήθως 4-8 φορές τον χρόνο, τα παιδιά της σχολικής ηλικίας 2-6 φορές τον χρόνο και οι ενήλικες 2-5 φορές τον χρόνο.
Αυτό που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων, δηλαδή αντισηψία του στοματοφάρυγγα με παστίλιες ή διαλύματα, η λήψη άφθονων υγρών, ανάπαυση και αντιπυρετικά στην περίπτωση που υπάρχει πυρετός.
Η λήψη αντιβιοτικών δεν βοηθάει στην πρόληψη των ιώσεων, δεν θεραπεύει αλλά και ούτε συνδράμει ούτως ώστε μια ιογενής λοίμωξη να μην εξελιχθεί σε μικροβιακή.
Η λανθασμένη χρήση των αντιβιοτικών στις ιογενείς λοιμώξεις βοηθάει στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων που φυσιολογικά βρίσκονται στο σώμα μας (φυσιολογική χλωρίδα) με αποτέλεσμα την μεταβίβαση των πληροφοριών της αντοχής και σε άλλα παθογόνα μικρόβια που μπορεί να μας προσβάλλουν στο μέλλον, έτσι ώστε όταν πραγματικά τα χρειαζόμαστε, τα αντιβιοτικά να μην είναι ικανά να καταπολεμήσουν την εκάστοτε μικροβιακή λοίμωξη.
Συνήθως συνίσταται η αποφυγή της χρήσης των αντιβιοτικών στις ιογενείς λοιμώξεις, πλην όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η λήψη αντιβιοτικών είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη σε ειδικές ομάδες ασθενών.
Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο μόνος αρμόδιος για την λήψη ή όχι αντιβιοτικών είναι ο θεράπων ιατρός μας, τον οποίο πρέπει απαραίτητα να επισκεφθούμε εάν τα συμπτώματα εμμένουν.
Ο γιατρός αφού λάβει το ιστορικό του ασθενούς και αξιολογήσει την κλινική του εικόνα σε συνδυασμό με τους παράγοντες κινδύνου του ασθενούς θα αποφασίσει για την επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος.
Και επειδή κάθε άρρωστος έχει διαφορετικό ιστορικό, διαφορετική κλινική εικόνα αλλά και διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου η απόφαση για προσθήκη ή όχι αντιβιοτικού σε πάσχοντα από ιογενη συνδρομή είναι αποκλειστική ευθύνη του ιατρού του.
Tips :
- Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν τα συμπτώματα της ίωσης διαρκούν περισσότερο από 3 ημέρες
- Θα πρέπει να επισκεφτείτε επίσης τον γιατρό σας εάν έχετε υψηλό πυρετό και πολύ κόκκινο ή με πύον λαιμό
- Μην φυλάσσετε αντιβιοτικά για πιθανή μελλοντική χρήση
-
*ΣΥΧΝΟ ΚΑΙ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΧΕΡΙΏΝ.
ΑΝΑΣΤΆΣΙΟΣ Γ. ΠΡΟΙΣΚΟΣ
ΕΙΔΙΚΌΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ METROPOLITAN HOSPİTAL
ΙΑΤΡΕΊΟ: ΑΛΚΥΟΝΗΣ 14 Π. ΦΆΛΗΡΟ
ΤΗΛ:210 9815233 & 6944 671732