H συγκεκριμένη δήλωση του 40αρη Maris, ο οποίος όμως δεν δείχνει πάνω από 19 χρονών, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως μία προφητική και όχι επιστημονική θέση.
Η εκτίμηση του Maris βασίζεται σε έρευνα του Γερμανού ιατρού Fritz Kahn (1888 – 1968), ο οποίος ήταν από τους πρώτους που αντιμετώπισαν το ανθρώπινο σώμα σαν μηχανή. Ο ίδιος στο βιβλίο του υποστηρίζει ότι θα μπορέσει στο μέλλον ο άνθρωπος να ζήσει έως τα 500 έτη.
Σε άλλο επιστημονικό βιβλίο του Ray Kurzweil, που κυκλοφόρησε το 2005, προβλέπεται ότι μέχρι το 2045 οι άνθρωποι θα μπορούν να αλλάξουν την διάρκεια ζωής τους με την βοήθεια νανορομπότ και μηχανών. Η αιτία που θα οδηγήσει τους ανθρώπους σ' αυτή την εξέλιξη θα είναι η δραστική άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και των μηχανών. Οι άνθρωποι στο μέλλον δεν θα είναι ικανοί να ελέγχουν τις μηχανές, η αλματώδη άνοδος των οποίων θα αφήσει σε δεύτερη μοίρα την ανθρώπινη δραστηριότητα. Έτσι οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να "αλλάξουν" για να επιζήσουν από τον ανταγωνισμό με τις μηχανές.
Η γήρανση είναι μία μακρά και αργή διαδικασία με τον ανθρώπινο πληθυσμό να περνά σχεδόν τη μισή ζωή του γερνώντας. Το δέρμα σπάει, οι μύες συρρικνώνονται και οι άνθρωποι γίνονται πιο ευάλωτοι σε καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους άνω των 90 ετών έχουν κοινά χαρακτηριστικά στα γονίδιά τους.
Όμως δεν γερνούν το ίδιο όλα τα έμβια όντα. Το δέντρο "Λερναία Ύδρα" για παράδειγμα, μπορεί να ζήσει από 10 έως 1000 χρόνια, ενώ δύναται να φτάσει ακόμα και τα 1.400 χρόνια ζωής.
Τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους; "Το ιδεατό θα ήταν να μπορούσαμε να γερνάμε αργότερα", αναφέρει στον Business Insider ο Michael Rose, καινοτόμος βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Aν σταματήσουμε να γερνάμε στα 40 ή 50 μας χρόνια, οι περισσότεροι θα μπορούσαμε να ζούμε υγιείς και σε υψηλά στάνταρτ έως να φτάσουμε στην ηλικία που μπορεί ο καθένας (βιολογικά).
Για την ώρα οι περισσότεροι ερευνητές αμφιβάλουν αν θα μπορέσει ποτέ ο άνθρωπος να καταφέρει να ζήσει έως τα 500 του.
Αντίθετα με την "Λερναία Ύδρα", τα φύκια ζουν έως οκτώ χρόνια. Αυτό ονομάζεται βιολογικό ταβάνι του κάθε οργανισμού, το οποίο είναι αδύνατο να ξεπεράσει το κάθε είδος.
Πιθανά οι άνθρωποι ήδη να έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν αυτό το ταβάνι και οι άνθρωποι που γεννιούνται σήμερα να μπορέσουν να ζήσουν έως τα 120 χρόνια, αναφέρει στον Business Insider ο Nir Barzilai, του ινστιτούτου Albert Einstein.
Ήδη ο μόνος γνωστός άνθρωπος που κατάφερε να περάσει τα 120 χρόνια είναι η Jeanne Calment, που έζησε έως τα 122 χρόνια.
"Δεν νομίζω ότι σαν είδος μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο" σημειώνει ο Barzilai.