ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες;

Ο μέσος όρος ζωής στη Γαλλία, για παράδειγμα, είναι 85,5 έτη για τις γυναίκες και 79,3 έτη για τους άντρες.

Τα 6 χρόνια διαφοράς εξηγούνται ως εξής: "Τα κορίτσια είναι πιο ανθεκτικά από τα αγόρια, από μικρή ηλικία. Ακόμη και για ορμονικούς λόγους οι γυναίκες είναι πιο προστατευμένες απέναντι σε ορισμένες επικίνδυνες ασθένεις, όπως είναι η υπέταση και τα καρδιακά, έως την εμμηνόπαυση", δηλώνει στο Madame Figaro η France Mesle, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών.

"Οι ίδιες ορμόνες προστατεύουν και τις γυναίκες από τις καρδιακές παθήσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πλειονότητα των θανάτων στους άντρες. Έχουν έναν οργανισμό για να διαρκεί περισσότερο. Οι γυναίκες, επιπλέον, επιβλέπουν καλύτερα τη χοληστερίνη τους και την υπέρτασή τους. Αντιδρούν καλύτερα στις φαρμακευτικές θεραπείες και επιτηρούν καλύτερα την διατροφή τους", προσθέτει η ερευνήτρια.

Πρώτες σε μακροβιότητα στον κόσμο είναι οι Γιαπωνέζες και δεύτερες οι γυναίκες της Νότιας Ευρώπης.

Μόνο που η απόσταση ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες όλο και μικραίνει: Οι γυναίκες καπνίζουν σήμερα πολύ περισσότερο και είναι πιο εκτεθειμένες σε ασθένειες που δεν τις πρόσβαλαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η μακροβιότητα κερδίζεται από τους άντρες πιο εύκολα, επειδή ελέγχουν το κάπνισμα και τη διατροφή τους. Η απόσταση μικραίνει συνεχώς, αλλά οι άντρες δεν θα ζουν ποτέ τόσο πολύ όσο οι γυναίκες, καταλήγει η ερευνήτρια.

Διαβάστε επίσης: