Η Παγκόσμια Οργάνωση Γλαυκώματος και η Παγκόσμια Ένωση Πασχόντων από Γλαύκωμα προειδοποιούν: «Η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική παρακολούθηση μπορεί να σώσει την όραση των ασθενών που πάσχουν από γλαύκωμα».
Η δυσοίωνη αυτή εκτίμηση οφείλεται στο γεγονός ότι το γλαύκωμα είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία τύφλωσηςπαγκοσμίως καθώς στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα και όταν διαγνωστεί η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη. Οι οφθαλμίατροι τη χαρακτηρίζουν ως «ύπουλο κλέφτη» της όρασης γιατί μέχρι σήμερα 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη χάσει την όρασή τους από αυτήν και ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 11,2 εκατομμύρια το 2020!
Με αφορμή τη Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος η οποία είναι 8-14 Μαρτίου οι οφθαλμίατροι συνιστούν προσοχή στον ύπουλο κλέφτη της όρασης.
Η πάθηση εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς της τρίτης ηλικίας, αν και σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί σε νέους ανθρώπους καθώς επίσης και σε παιδιά. Προσβάλλει τα οπτικά νεύρα του ματιού, τα οποία μεταδίδουν τα οπτικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου, όπου εδρεύει το κέντρο της όρασης. Οι οι παράγοντες που φέρονται να ευθύνονται για το γλαύκωμα είναι συνήθως κληρονομικοί ενώ συμβάλλουν και η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Επιπροσθέτως συμβάλλει κάποιο οφθαλμικό τραύμα η συστιματική χρήση κορτιζόνης και η μυωπία ενώ παθαίνουν περισσότερο γλαύκωμα ως φυλή οι μαύροι.
Από μελέτες, σύμφωνα με την naftemporiki.gr, που έχουν γίνει, το περπάτημα και η αερόβιος άσκηση δρουν ευεργετικά στην μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, ενώ αντίθετα η συστηματική άρση βαρών μπορεί να οδηγήσει σε αύξησή της.