ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Τι συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας ενημερώνει για την εποχική γρίπη, τους τρόπους προφύλαξης και αντιμετώπισης.

Η εποχική γρίπη,  που αυτή την περίοδο είναι σε έξαρση, είναι νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης – συνηθέστερα τον τύπο Α και Β του ιού – και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν ξαφνική έναρξη πυρετού, βήχα, συνήθως ξηρό, πονοκέφαλο, πόνους στις μύες και τις αρθρώσεις, πονόλαιμο και καταρροή. Ο βήχας μπορεί να είναι έντονος και να διαρκέσει δύο ή και περισσότερες εβδομάδες. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ανακάμπτουν από τον πυρετό και τα άλλα συμπτώματα μέσα σε μια εβδομάδα χωρίς να χρειαστούν περαιτέρω ιατρική αντιμετώπιση. Ωστόσο τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, οι ηλικιωμένοι άνω των 65, όσοι πάσχουν από χρόνιες νόσους όπως HIV/AIDS, άσθμα, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους και σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και ο άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο λόγω της έκθεση στον ιό όπως το προσωπικό των νοσοκομείων.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μην αρρωστήσετε:

-Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης από την γρίπη είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται ιδανικά πριν την έναρξη της περιόδου της γρίπης για να είναι πιο αποτελεσματική η κάλυψή του, αλλά μπορεί να γίνει και οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης προκειμένου να παράσχει προστασία.

-Αποφεύγετε την επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι
-Αποφεύγετε να φέρνετε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας και να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας – με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η είσοδος των μικροβίων στον οργανισμό σας.
-Εάν συμβιώνετε με κάποιον που νοσεί φροντίζετε να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τις επιφάνειες του σπιτιού συστηματικά
-Πλένετε τα χέρια σας συστηματικά

Τι μπορείτε να κάνετε εάν έχετε αρρωστήσει:
-Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε με ένα χαρτομάντιλο το οποίο μετά πετάτε και πλένετε τα χέρια σας.
-Πλένετε τα χέρια σας συχνά
-Πίνετε άφθονα υγρά και ξεκουραστείτε
-Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ευάλωτο (π.χ. λαμβάνετε ανοσοκατασταλτικά) ίσως χρειαστεί η λήψη αντιικών σκευασμάτων. Ιδανικά τα σκευάσματα αυτά χορηγούνται εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
-Δεν λαμβάνετε αντιβιοτικά, επειδή δεν δρουν ενάντια στους ιούς της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος.