ΥΓΕΙΑ

H τριχοφυΐα κάνει καλό στην υγεία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τρίχες στα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος έχουν λόγο ύπαρξης αφού παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού.

Οπως εξηγεί ο Ντες Τόμπιν, καθηγητής κυτταρικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπραντφορντ, οι τρίχες οπουδήποτε στο σώμα, είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος: «Κάθε θυλάκιο τρίχας δεν αποτελείται μόνο από την τρίχα που παράγει, αλλά έχει επίσης αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και λίπος γύρω από αυτό.»

Τα τριχοθυλάκια είναι επίσης πλούσια σε βλαστικά κύτταρα – κύτταρα που ποτέ δεν χάνουν την ικανότητα να ανανεώνουν τον εαυτό τους και βοηθούν το δέρμα να θεραπεύεται.

«Αν συγκρίνουμε μία πληγή στο εξωτερικό του βραχίονα ενός ανθρώπου, όπου οι θύλακες των τριχών είναι μεγαλύτεροι και περισσότεροι, με μια πληγή στη μέσα μεριά του βραχίονα που έχουμε λιγότερες τρίχες, θα παρατηρήσουμε ότι αυτή της εξωτερικής πλευράς θεραπεύεται ταχύτερα και καλύτερα, λόγω των αυξημένων βλαστικών κυττάρων και παροχής αίματος, μεταξύ άλλων παραγόντων» εξηγεί ο καθηγητής Τόμπιν.

Ομοίως, ένα φαλακρό κεφάλι αποκτά πιο εύκολα κοψίματα και μώλωπες από ένα τριχωτό λόγω της έλλειψης των υγιών θυλάκων. Καθώς μεγαλώνουμε, τα θυλάκια συρρικνώνονται και χάνουν μαλλιά και μειώνεται η ικανότητα επούλωσης των βλαστικών κυττάρων.

Τα καλά νέα είναι ότι όταν κάνετε αποτρίχωση με ξυράφι ή κερί δεν επηρεάζετε τα βλαστικά κύτταρα, αφού οι θύλακες παραμένουν άθικτοι.

Τα τρίχωμα του σώματος παραπέμπει επίσης στους προϊστορικούς προγόνους μας, αφού ήταν το μόνο ένδυμα που μας κρατούσε ζεστούς και μας προστάτευε από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως το φως του ήλιου, εξηγεί ο Νικ Λόου, σύμβουλος δερματολόγος από την Κλινική Κράνλει του Λονδίνου.

«Ενώ λίγοι από εμάς έχουμε αρκετά πυκνά μαλλιά για να εξυπηρετήσουν το σκοπό αυτό, κάποιος που είναι ιδιαίτερα τριχωτός Μπορεί να έχει έναν επιπλέον βαθμό προστασίας από τον ήλιο» εξηγεί.

Μια άλλη ιστορική λειτουργία της τρίχας του σώματος, είναι να μας κρατήσει ζεστούς, λέει ο καθηγητής Τόμπιν, διευθυντής του Κέντρου Επιστημών του δέρματος. «Ξέρουμε ότι το φαλακρό κεφάλι χάνει περισσότερη θερμότητα, και ότι όταν κρυώνουμε, το τρίχωμα στο σώμα μας σηκώνεται για να παγιδεύσει το θερμό αέρα κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.»

Επίσης οι τρίχες στα αυτιά και τη μύτη, όσο «αντιαισθητικές» κι αν φαίνονται, προστατεύουν τον οργανισμό από το να μπει σκόνη στη μύτη και στα πνευμόνια. Αν παρολαυτά θέλετε να ξεφορτωθείτε τις έξτρα τρίχες στα αυτιά και τη μύτη, τότε κοψτε τις, μην τις τραβάτε, γιατί αυτό δημιουργεί πληγές στο δέρμα που μπορούν να οδηγήσουν σε μολύνσεις.

Ένα τριχωτό στήθος ανέκαθεν θεωρούνταν σημάδι ανδρισμού και καλής υγείας σε έναν άνδρα. Και υπάρχει λόγος γι' αυτό. Καθώς τα αγόρια και τα κορίτσια περνούν από την εφηβεία, κάποιες από τις λεπτές διάφανες τρίχες στο σώμα τους – που ονομάζονται επιδερμικές τρίχες – γίνονται παχύτερες και πιο σκούρες, υπό την επίδραση των ορμονών, όπως η τεστοστερόνη και διυδροτεστοστερόνη, δημιουργώντας την τελική τρίχα.

Καθώς οι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των ορμονών, έχουν συνήθως πιο έντονες τρίχες, και σε περισσότερες περιοχές απ' ότι μια γυναίκα, όπως το πρόσωπο, την κοιλιά και το στήθος. Έτσι, όταν ένας άνδρας έχει πολλή τρίχα στο στήθος θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχει υγιή επίπεδα τεστοστερόνης, εξηγεί ο Νίδας Τσάμας, ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο Κλεμεντάιν Τσόρτσιλ. Ωστόσο, όταν κάποιος δεν έχει πολλές τρίχες στο στήθος δεν σημαίνει ότι έχει πρόβλημα με την υγεία του. Είναι πολλές φορές και θέμα γονιδίων. Κάποιος με λιγότερο εμφανείς τρίχες του σώματος μπορεί να έχει απόλυτα υγιή επίπεδα ανδρικών ορμονών, αλλά οι υποδοχείς του δέρματος είναι λιγότερο δεκτικές σε αυτές.

Μια άλλη λειτουργία της τρίχας είναι ότι προστατεύει από την τριβή σε περιοχές όπου ακουμπάνε οι επιφάνειες του δέρματος, όπως οι μασχάλες και η περιοχή του μπικίνι.

Οι γυναίκες που ξυρίζονται ή χρησιμοποιούν κρέμες αποτρίχωσης στις μασχάλες ή γύρω από τη γραμμή του μπικίνι είναι πιο επιρρεπείς σε ερεθισμούς και μολύνσεις. Επίσης επειδή υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ωοθυλακίων σε αυτόν τον τομέα, και αύξηση του ιδρώτα (με τον οποίο τρέφονται τα βακτήρια), οι πιθανότητες λοίμωξης είναι υψηλότερες» εξηγούν οι ερευνητές.

Ένα άλλο επιχείρημα για να μην ξυρίζουμε τις μασχάλες είναι ότι βοηθούν στις μυρωδιές που έλκουν τους δυνητικούς συντρόφους. Όπως λέει ο καθηγητής Τόμπιν: «Στα άλλα θηλαστικά, τα τρίχωμα του σώματος είναι πολύ σημαντικό για τη διασπορά οσμών, όπως οι φερομόνες – χημικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν να προσελκύσουν τους συντρόφους. Δεν είναι γνωστό αν λειτουργούν και οι άνθρωποι έτσι, αλλά το ξύρισμα της μασχάλης σημαίνει ότι οι οσμές δεν διασκορπίζονται στον αέρα τόσο γρήγορα.»

Διαβάστε επίσης:

Μια αγκαλιά την ημέρα μπορεί να σώσει τη ζωή μας

5 επιστημονικοί λόγοι που επιβεβαιώνουν ότι είναι καλύτερο να είσαι single

Δείτε πώς θα ενισχύσετε την αντικαρκινική δράση των λαχανικών κατά 9 φορές!