ΥΓΕΙΑ

Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία των εργαζομένων

Αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ, έχει η παρατεινόμενη οικονομική κρίση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι ειδικοί διαπιστώνουν κατακόρυφη επιδείνωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας της εργασίας στη χώρα μας, κατά την διάρκεια της οκτάχρονης οικονομικής κρίσης.

Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στην παρατεταμένη εργασιακή ανασφάλεια, στις απολύσεις αλλά και στην ανεργία, που έχουν εξουθενώσει τους πρώην και τους νυν εργαζόμενους. Επιπλέον οφείλεται και στο γεγονός ότι, λόγω κόστους, έχουν μειωθεί σημαντικά τα κονδύλια για τη λήψη μέτρων ασφάλειας από πλευράς επιχειρήσεων, αλλά και οι έλεγχοι από την Πολιτεία στους χώρους εργασίας.

«Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα – όπου έχει χαθεί το 30% του ΑΕΠ και οι άνεργοι έχουν φθάσει το 1,5 εκατομμύριο – επηρεάζουν καθοριστικά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και επαγγελματικής υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ειδικός γιατρός εργασίας Γιώργος Ραχιώτης, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα: «Oι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία και ασφάλεια της εργασίας».

Ποιες είναι οι επιπτώσεις
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ Ραχιώτης, η παρατεταμένη ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων και η ανεργία έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των εργαζομένων.

Η κατάσταση αυτή έχει συνδεθεί με: Κατακόρυφη αύξηση του στρες, σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout), αύξηση περιστατικών υπέρτασης και στεφανιαίας νόσου, κατάθλιψη, αύξηση μυοσκελετικών παθήσεων, αύξηση ψυχιατρικής νοσηρότητας, αύξηση επισκέψεων στους γενικούς γιατρούς και αύξηση αυτοκτονιών.

Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων, λόγω κατάρρευσης επιχειρήσεων, αλλά και των απολύσεων φαίνεται, από την άλλη, να οδηγεί σε μείωση του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων.

«Η μείωση των εργατικών ατυχημάτων δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, γιατί οφείλεται στην ύφεση και στη μαζική καταστροφή της παραγωγικής βάσης» διευκρίνισε ο κ. Ραχιώτης.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία και στην ασφάλεια της εργασίας θα αυξηθούν, όσο παρατείνεται η κατάσταση αυτή, και δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης.

Όπως επισημαίνουν, το εργασιακό στρες είναι ιδιαίτερα αυξημένο στον χώρο της υγείας και ιδιαίτερα στα δημόσια νοσοκομεία. Στρες που επηρεάζει σημαντικά την υγεία των εργαζομένων σε αυτά. Σύμφωνα με ελληνική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το 88% των εργαζομένων, που συμμετείχε σε έρευνα, ανέφερε ελλείψεις σε βασικά υγειονομικά υλικά. Επίσης το 84% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι οι ελλείψεις αυτές είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών.

Τι είναι η επαγγελματική νόσος
Σύμφωνα με το ιατρικό κριτήριο επαγγελματική νόσος είναι κάθε νόσος ή παθολογική κατάσταση, η οποία προκαλείται ή επιδεινώνεται στον εργαζόμενο στο εργασιακό του περιβάλλον.

Από το 2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκπονήσει οποιαδήποτε στρατηγική για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στον τομέα «της υγείας και της ασφάλειας της εργασίας» τονίζουν οι ειδικοί και εξηγούν ότι οι βλαπτικοί παράγοντες στον χώρο της εργασίας είναι: φυσικοί (θόρυβοι, δονήσεις κ.ά.), χημικοί (ουσίες, κάπνισμα, κ.ά.), βιολογικοί (βιολογικά νοσήματα) και εγκάρσιοι κίνδυνοι (π.χ. νυχτερινή βάρδια).

Τέλος παρατηρούν ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είχαν ως συνέπεια την μείωση της τραπεζικής πίστης, την αύξηση του δημόσιου χρέους, τη μείωση ΑΕΠ κατά 30% και την ανεργία.