Μπορεί η κατάθλιψη να είναι μία συνηθισμένη κατάσταση, ωστόσο, αποτελεί μία σοβαρή διαταραχή της ψυχικής διάθεσης.
Η διαταραχή αυτή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως τον ύπνο, το φαγητό, την εργασία, την επικοινωνία.
Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που μπορεί να κινητοποιήσουν κάποιον, αλλά δεν σημαίνει ότι κάθε ένα από αυτά μπορεί να σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει αυτή η ψυχική διαταραχή. Γενικά, για να διαγνωστεί κάποιος με κατάθλιψη πρέπει τα συμπτώματα να διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες.
Δείτε ποια είναι εκείνα τα συμπτώματα που μπορεί να «υποψιάσουν» για την παρουσία κατάθλιψης.
Προβλήματα στον ύπνο
Η κατάθλιψη είναι ασθένεια της ψυχής, αλλά μπορεί να επηρεάσει ταυτόχρονα το σώμα και το μυαλό. Τα προβλήματα ύπνου, όπως η δυσκολία στο να αποκοιμηθεί το άτομο ή ο «ανήσυχος» ύπνος, θεωρούνται από τα κλασικά συμπτώματα. Από την άλλη, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ατόμων, που κοιμούνται πάρα πολλές ώρες.
Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου και για τους συχνούς εφιάλτες, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Turku της Φινλανδίας. Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών σε διάστημα πέντε ετών. Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ μόλις πάνω από το 50% είπαν ότι δεν είχαν καθόλου εφιάλτες. Σχεδόν το 4% είπε ότι είχε συχνούς εφιάλτες τις τελευταίες 30 ημέρες. Συχνούς εφιάλτες ανέφερε περίπου το 28% των ανθρώπων με σοβαρή κατάσταση κατάθλιψης και περίπου το 17% των ατόμων με συχνές αϋπνίες, αναφέρουν οι ερευνητές.
Μετά από περαιτέρω ανάλυση, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αϋπνία, η εξάντληση και ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης ήταν οι ισχυρότεροι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για τις διαταραχές του ύπνου με εφιάλτες.
Πόνος στο στήθος
Οι πόνοι στο στήθος θεωρούνται σύμπτωμα για πρόβλημα στην καρδιά, τους πνεύμονες ή το στομάχι. Όμως, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι και σύμπτωμα της κατάθλιψης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επίσης, οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη.
Κόπωση και εξάντληση
Το αίσθημα κούρασης και εξάντλησης, ενώ το άτομο έχει ξεκουραστεί και κοιμηθεί ικανοποιητικά, είναι ένδειξη κατάθλιψης. Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι πάνω από τέσσερις φορές πιθανό να παρουσιάσουν ανεξήγητη κόπωση, ενώ τα άτομα με κόπωση είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να γίνουν καταθλιπτικά.
Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις
Η σύνδεση πόνου και κατάθλιψης είναι πολύ στενή. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιους πόνους έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Όμως, μπορεί να γίνει και το αντίστροφο: Η ίδια η ψυχική ασθένεια να οδηγήσει σε πόνους, επειδή οι δύο παθήσεις «μοιράζονται» τους χημικούς αγγελιαφόρους που μεταφέρουν σήματα στον εγκέφαλο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι τρεις φορές περισσότερες πιθανό να αναπτύξουν χρόνιο πόνο.
Πεπτικά προβλήματα
Ο εγκέφαλος και το πεπτικό μας σύστημα συνδέονται στενά, γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι έχουν στομαχόπονο ή ναυτία, όταν είναι στρεσαρισμένοι ή ανήσυχοι. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία, δυσπεψία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
Πονοκέφαλοι
Τα άτομα με κατάθλιψη υποφέρουν συχνά από πονοκεφάλους. Μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με μείζονα κατάσταση της ψυχικής νόσου είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από ημικρανίες και τα άτομα με ημικρανίες έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη.
Διατροφικές διαταραχές
Μερικοί άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους, όταν αισθάνονται κατάθλιψη. Άλλοι, δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε, αφού νιώθουν ότι αυτό καταπραΰνει την απογοήτευση ή τη δυστυχία τους. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απότομη αύξηση ή απώλεια βάρους, γεγονός που μπορεί να φέρει και έλλειψη ενέργειας. Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία, η ανορεξία και η υπερφαγία. Στις γυναίκες, η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και ανορεξίας ή βουλιμίας είναι πιο συνηθισμένη.
Πόνος στην πλάτη
Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη. Αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν πόνους στον αυχένα και την πλάτη.
Σεξουαλικά προβλήματα
Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους και για το σεξ. Παράλληλα, είναι πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ και άλλες ουσίες, που συμβάλλουν στη μείωση της σεξουαλικής τους ορμής και διάθεσης. Επίσης, μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα, στα οποία περιλαμβάνονται και αντικαταθλιπτικά, επηρεάζουν αρνητικά τη λίμπιντο του καταθλιπτικού ατόμου.
Πηγή: valueforlife.gr