Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά και η μεγάλη νηστεία της σαρακοστής για τον εορτασμό του Πάσχα, ωστόσο τα Κούλουμα γιορτάζονται με πλούσια τραπέζια και εδέσματα που συνήθως γευόμαστε εκείνη την ημέρα.
Γαρίδες, ταραμοσαλάτες, χταπόδια και ντολμαδάκια είναι από τα πλέον δημοφιλή φαγητά, ενώ ο χαλβάς έχει την τιμητική του την Καθαρά Δευτέρα.
Δεν διαφωνεί κανείς για τη νοστιμία τους, αλλά ότι νόστιμο δεν είναι και τόσο… αθώο καθώς αρκετά από αυτά είναι πλούσια σε θερμίδες.
Λαγάνα: 80-90 θερμίδες ανά 1 φέτα (μερίδα 30 γρ). Αυτές οι θερμίδες φυσικά “εκτοξεύονται” όταν την βουτάμε στο ελαιόλαδο ή την αλείφουμε με ταραμοσαλάτα κλπ.
Ταραμοσαλάτα: 450-500 θερμίδες ανά 100 γρ.
Χαλβάς: 330-540 θερμίδες ανά 100 γρ.
Καλαμαράκια: 60-100 θερμίδες ανά 100 γρ
Γαρίδες: 140-150 θερμίδες ανά 100 γρ.
Σουπιές: 140-150 θερμίδες ανά 100 γρ.
Χταπόδι: 200 θερμίδες ανά 100 γρ.
Μύδια: 160 θερμίδες ανά 100 γρ.
Ντολμαδάκια: 170 θερμίδες ανά 5 κομμάτια
Ελιές: 120 θερμίδες ανά 100 γρ.
Τουρσί: 15 θερμίδες (1 μικρό αγγουράκι)
Σημείωση: Οι θερμίδες που αναγράφονται στα θαλασσινά (καλαμαράκια, γαρίδες, σουπιές, χταπόδι) προϋποθέτουν ότι θα τα μαγειρέψετε βραστά ή ψητά. Αν τα κάνετε τηγανητά, τότε η ίδια ποσότητα μπορεί να σας δώσει έως και 400 θερμίδες αντίστοιχα.