Η γενική εξέταση αίματος αποτελεί μία από τις πιο βασικές εξετάσεις που υπάρχουν!
Η εξέταση αίματος είναι μια προληπτική εξέταση η οποία γίνεται, προκειμένου ο θεράπων ιατρός να εξάγει πάρα πολλά και πολύτιμα συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας των ασθενών.
Στη γενική αίματος αξιολογούνται τρεις διαφορετικοί τύποι κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα. Συγκεκριμένα:
Μέτρηση των λευκών αιμοσφαιρίων: Τα κύτταρα αυτά αποτελούν μέρος του αμυντικού συστήματος του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων και του καρκίνου και επίσης παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στις αλλεργίες και τη φλεγμονή.Μέτρηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε απόλυτο αριθμό, ο αιματοκρίτης που δείχνει την εκατοστιαία αναλογία του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σχέση με τον όγκο του αίματος και η αιμοσφαιρίνη που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια.Πολλοί χρήσιμοι δείκτες είναι οι ερυθροκυτταρικοί δείκτες που μας παρέχουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτοί είναι ο μέσος όγκος ερυθρών (MCV), η μέση περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης (MCH) και η μέση συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης (MCHC).Αξιολόγηση των αιμοπεταλίων: Τα αιμοπετάλια είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική πήξη του αίματος.
Σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας και άλλων χρονίων παθήσεων εξετάζονται επίσης τα επίπεδα της χοληστερόλης (HDL, LDL) και των τριγλυκεριδίων.
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;
Η συχνότητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mayo Clinic, με την οποία επαναλαμβάνεται η εξέταση αίματος εξαρτάται από ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως το ατομικό ιατρικό ιστορικό, το οικογενειακό ιστορικό, το φύλο, η ηλικία και ο τρόπος ζωής.
Συνήθως η εξέταση αίματος προτείνεται από το γιατρό στο πλαίσιο ενός τσεκάπ, είτε αυτό γίνεται κάθε χρόνο, είτε πιο αραιά. Στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για εξέταση ρουτίνας που δεν γίνεται με αφορμή κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα που μπορεί να εκδηλώνει ο ασθενής.
Άλλοτε πάλι ο ασθενής επισκέπτεται το γιατρό παραπονούμενος για ενοχλήσεις και τότε η εξέταση αίματος είναι ένα πρώτο και απαραίτητο βήμα για τη σωστή διάγνωση. Πάντως ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι σώφρον να κάνετε μία τέτοια εξέταση τουλάχιστον 1 φορά κάθε 2 χρόνια.
Πηγή: healthreport.gr